Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Onnenkantamoinen: niin maukasta jauhelihamureketta

2 kommenttia

Tämä on ehkä kummallisin uusi suosikkiruoka. Tai ihan tavallinen jauhelihamureke se on, mutta reitti perinneruuan äärelle on omintakeinen.  Kaikki alkoi käärylekaalin ostamisesta.

Kun huokaisin saatuani kaalikääryleet käärittyä, sudittua ja uuniin, nostin katseeni ja näin kilon jauhelihaa. En todellakaan aikonut ryhtyä pyöryköitä pyörittelemään kääryleprojektin päälle. Lihaa ei voinut uudelleen pakastaa ja parasta olisi käyttää se heti.

Googlasin jauheliha 180 astetta ja vastaukseksi tuli mureke. Valmistaminen vaikutti just sopivan helpolta. Kääryleiden paistolämpötila ohjasi minut tämän uuden herkun äärelle.

Kiinnostavin mausteseos murekkeelle löytyi luottoblogini Sauvanjyväsen ohjeesta, jossa olikin sopivasti käytetty hirveä ja porssua, tosin fifty-fity -suhteessa. Kaikki mausteetkin lähes löytyivät kaapistani. Olen syönyt viimeksi lapsuudessa mureketta, mutta niillä perinteisillä mausteilla, jozolla ja maustepippurilla.

Minulla oli kaalikääryleprojektin jälkeen jauhelihoja tämmöiset 80/20 -mittasuhteet. Hirvimurekkeen mausta tulikin mukavan riistainen, ja eritoten tykkäsin tästä maustemaailmasta. Pieni puraisu, mutta lempeä sellainen.

Hirvimureke

  • 800 grammaa hirven jauhelihaa
  • 200 grammaa porsaan jauhelihaa
  • 1 sipuli
  • 2 tl worcestershire-kastiketta
  • 2 tl sinappijauhetta
  • 1 rkl sormisuolaa
  • 1 rkl savupaprikajauhetta
  • reiluja rouhauksia valkopippuria
  • reiluja rouhauksia mustapippuria
  • 3 kananmunaa
  • pieni kourallinen korppujauhoja
  • tuoretta persiljaa koristeeksi
  • granaattiomenan siemeniä koristeeksi

Pilko sipuli hienoksi. Laita sipulisilppu isoon kulhoon. Lisää mausteet: worcestershire-kastike, sinappijauhe, suola, savupaprika, rouhi päälle mustapippuria ja valkopippuria, sekoita. Lisää joukkoon kananmunat ja korppujauhot, anna korppujauhojen turvota hetki.

Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen (ellei siellä jo ole valmiiksi kaalikääryleitä kypsymässä).

Sekoita jauhelihat joukkoon.

Kaavi jauhelihaseos pitkään leipävuokaan, painele tasaiseksi. Aivan sattuman oikusta vuokani oli just melkein passeli, ihan pikkuisen kiehui yli ja jouduin laittamaan  uunin pohjalle leivinpaperin pohjalle pelastukseksi. Puoli sentti reunaa kannattaisi jättää, sen sijaan että pakkaa vuoan ihan tasaiselleen.

Nosta vuoka uuniin. Kypsennä 40 minuuttia.

Kun otat vuoan uunista, anna sen tekeytyä hetki. Käännä leikkuulaudalle ja leikkaa ruokailijoille sentin paksuisia siivuja.

Maistuu etenkin perunamuussin kanssa tai vaikkapa tomaattisessa pastakastikkeessa.

Kilonen mureke on muuten riittoisaa. Sillä ruokkii isommankin joukon tai kokeilee useampaa jatkojalostusta. Pakastin myös osan. Suurimman osan söin ruisleivän päällä suolakurkkujen kanssa. Suolakurkut pakollisia voileivän kanssa.

Syyllinen (oik.) ja syytön.

Havainnekuva.

Leipä alla voi olla ruisleipää, näkkäriä tai jyväistä vaaleaa leipää. Suolakurkku on must.

 

 

 

2 thoughts on “Onnenkantamoinen: niin maukasta jauhelihamureketta

  1. Ihana että löysit tuon vanhan reseptin, piti itsekin käydä lukemassa juttu. Enää ei muista mitä kaikkea sitä onkaan kirjannut ylös. Meillä muuten lapset ovat ”siedättyneet” hirvenlihalle niin, ettei minunkaan tarvitse enää käyttää tuota 50-50 suhdetta. Ei edelleenkään esikoisen lempilihaa, mutta maistuu kuitenkin paremmin kuin ennen.

    • Tykkäsin kovasti makumaailmasta! Laitoin varmaan vähän reippaalla kädelllä kaikkea, kun sain kivasti pientä potkua jauhelihaan. Sitkeys on ruokakasvattajan paras keino :), Meillä on kääntynyt nykyään niin päin että uusia tuulahduksia tulee opiskelijanuoren suunnasta.

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.