Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Peruna-jauhelihalaatikko

Jätä kommentti

Lumien sulettua pääsin jatkamaan perunannostoa. Vähän minua jo kävi jännittämään menikö uhkapelini uusien perunoiden kanssa liian pitkälle, mutta hienosti potut pärjäsivät lyhyen lumikauden ajan.

Jätin vielä vähän siiklejä maahan  joulua varten. Näistä suomalaisista talvista enää tiedä vaikka onnistuisikin uudet potut aattona. Vaan eihän ne enää ihan uusia ole, varret on niitetty jo alkusyksystä. Mutta rutkasti parempia kuin monet kaupan potut.

Perunasadon kunniaksi tein peruna-jauhelihalaatikkoa. Kaapissani oli vain puolikas paketti koskenlaskijaa ja kermapurkin jämät. Se olikin onnekasta, koska näin tuli just paras perunakiusaus. Ei liian juustoinen eikä kermainen. Kerrassaan herkullinen. Tykkäsin myös kevyestä muskottipähkinän mausta. Mitä eroa muuten on kiusauksella ja laatikolla, tietääkö kukaan? Onko se vain perunoiden leikkaustapa? No, käytän tässä sujuvasti termejä ristiin.

Peruna-jauhelihakiusaus

  • 400 vähärasvaista naudan jauhelihaa
  • 12-14 perunaa (ei liian jauhoisia perunoita, esim. siikli tai nicola)
  • 1 sipuli
  • 1 valkosipulin kynsi
  • ½ pkt poronmakuista Koskenlaskija-juustoa
  • ½ dl kevytkermaa
  • 1 ½ dl vettä
  • sormisuolaa
  • oreganoa
  • mustapippuria
  • parmesaania
  • ripsaus muskottipähkinää

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.

Kuori ja pilko sipuli ja valkosipuli. Laita pannulle oliiviöljyä ja kuullota sipuli. Lisää valkosipuli, kuullota. Laita sipulit uunivuokaan.

Lisää jauhelihaa pienissä erissä, ruskista. Tällä kertaa en tainnut laittaa edes oliiviöljyä pannulle, ruskistin jauhelihat omassa rasvassaan. Laita aina ruskistettu erä sipuleiden päälle.

Pilko pestyt perunat ohuiksi siivuiksi. Jätä kuoret, niissä on paras maku! Lisää perunat vuokaan.

Laita pannulle kermaa, vesi ja Koskenlaskija nokareina. Mausta mustapippurilla, suolalla, oreganolla ja ripauksella muskottipähkinää.

Kun juusto on sulanut nesteeseen, sekoita neste perunoiden ja jauhelihan joukkoon. Raasta päälle parmesaania ja nosta uuniin. Paista 45 minuuttia tai kunnes perunat ovat kypsyneet. Tarkkaile kiusausta loppua kohti ja laita päälle folio tai leivinpaperi jos pinta alkaa tummumaan liikaa.

Perunalaatikossa on minusta parasta rapea, ruskea pintakerrosta. Tai mehevä ja maukas alempi kerros. Päätöstä tehdessä usein tulee syötyä liikaa. Laita siis lautaselle raikasta salaattia reippaasti.

Kuten vanhat työkaverini tietävät, oikeinkirjoitus ei ole mulla ihan aina niin justiinsa. Mutta aina välillä oikein kiusaa kuinka jokin termi pitää kirjoittaa. Löysinkin nyt Kielikellosta hyvän artikkelin ruokakirjoittamisen oikeinkirjoituksesta.  Linkkaan sen tähän, että itsekin löydän kun seuravan kerran viivat ja yhdysmerkit kiusaavat. Peruna-jauhelihalaatikko on se oikea tapa. ”Yhdysmerkkiä tarvitaan silloin, kun yhdyssanan osat ovat toisiinsa nähden samanarvoiset eli rinnasteiset”. Peruna ja jauheliha kun ovat tässä rinnasteiset, tasavahvat kumppanit.  Verkkokirjoittajana mua niin houkuttaisi myös erotella laatikkokin viivalla. Usean sanan yhdyssanat kun ovat vaikeita hahmottaa verkossa. Jauheliha-makaronilaatikko sattuu jo silmään, mutta onneksi osuus suuhun.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s