Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Menu 100-vuotiaalle Suomelle!

2 kommenttia

Onnea Suomi! Onnea me suomalaiset, kaikessa moninaisuudessamme! Juhlavuoden itsenäisyyspäivänä nautitaan parhaita suomalaisia herkkuja. Pehmeän punertavaa peuran paistia, kotimaisten kasvisten kanssa. Kokosin juhlavan neljän ruokalajin menun lisukkeineen ja viineineen sekä vinkit, jotta valmistelu onnistuu helposti.

Suomi100 -menu

Graavattua tai pikagraavattua lohta

Jean Biecher Reserve Riesling

*******

Pehmeän punertavaa peuran paistia

Kokonaisina paistettuja pikkuperunoita

Balsamicopunajuuret

Voissa paahdetut palsternakat

Armigero Valpolicella Ripasso

*******

Kotimaisia herkkujuustoja

Peltolan blue

Mouhijärven herkkujuustolan SavuHilma

Mouhijärven herkkujuustolan Väinö (my love!)

Armigero Valpolicella Ripasso

********

Kahvia

Maustekakkua

Meukowin konjakkia

Valmistelu- ja ajoitusvinkit

Voit graavata kalan edellisenä iltana, mutta jos graavaus unohtuu, voit myös pikagraavata kalan puolessa tunnissa. Kiireen pukatessa päälle,  osta kala valmiiksi graavattuna.

Peuran paisti hautuu hitaasti uunissa matalassa lämpötilassa. Varaa parikiloisen paistin kypsennykseen parisen tuntia.

Juureslisukkeet kannattaa tehdä etukäteen ja vain lämmittää ne uunissa vähän korkeammassa lämmössä sillä aikaa kun paisti vetäytyy.

Balsamicopunajuuret tasapainottavat mukavasti kevyellä hapokkudellaan voisia palsternakkoja.Älä mausta punajuuria balsamicolla ennen lämmittämistä. Punajuuret maistuvat parhaimmilta kun lisäät hapokkaan makean balsamico juuri ennen tarjoilua.

Pannulla paistettavat pikkuperunat kannattaa aloittaa jo ennen kuin nostat paistin vetäytymään, paistamiseen menee 30-40 minuuttia.

Jos päädyt tekemään maustekakun, tuon suomalaisista suomalaisimman herkun, voit tehdä jo edellisenä päivänä. Se ei pahastu odottelusta, maistuu vain paremmalta.

Juustotarjottimen kanssa voitkin jos siirtyä sohvalle katsomaan kansakunnan hämmentävintä tv-suosikkia: katsomme kaikki kun ihmiset kättelevät, tuntitolkulla. Minäkin katson. Ja kommentoin pukuvalintoja. Mitähän se Alma laittaa päälle?

Toiseksi jälkkäriksi jälkkäriksi perinteisistä perinteisin, maustekakku kahvin kanssa. Ohje on sukuperintö, joten se voi olla lähes 100 vuotta vanha.

Voit kaadella kahvia ja konjakkia samaan aikaan kun salissa istuvat juhlavieraatkin kahville istahtavat. Kenen pöydässä viihtyisit?

Kahvin kanssa maistuu Meukow. Alkossa näkyy olevan jopa Suomi 100 Meukowia. En ole sitä maistanut joten en tohdi suositella, mutta perinteinen Meukow on hyvää. Alkon tastingissä Suomi 100 vuotta shamppanja ei ollut minun mielestäni hinta-laatusuhteeltaan passeli. Sen perusteella ei tietysti voi tehdä johtopäätöstä muista 100 vee tuotteista.

 

2 thoughts on “Menu 100-vuotiaalle Suomelle!

  1. Hyvää itsenäisyyspäivän aattoa:) Herkullinen menu, ja etenkin lohi saa sylkirauhaset toimimaan. Meillä täällä on huomenna itsenäisyyspäivän vastaanotto Suomen suurlähettilään luona; luvassa pieniä karjalanpiirakoita ja ehkä lohcanapeita.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.