Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Suolainen joulukuusi voitaikinasta

Jätä kommentti

Tein viime jouluna yksinkertaisia suolaisia kierteitä, parman kinkulla ja parmesaanilla. Ne olivat niin hyviä, että leivoin niitä monta kertaa. Innostuin heti kun näin verkossa voitaikinasta tehdyn joulukuusen. En löytänyt ohjetta enää millään hakusanalla, mutta ei tämä kyllä juuri ohjetta kaipaakaan. Se kuusi oli tosin makea versio, nutellaa tai luumuhilloa siinä käytettiin.

Etsin aikani marketeista myös isoa voitaikinalevyä, koska muistelen joskus sellaisen nähneenikin. Isosta taikinasta saisi pitkät kuusen oksat. Kuusen tekeminen onnistui kuitenkin pienistä taikinalevyistä. Isommalle porukalle voit paistaa vaikka kokonaisen kuusimetsän.

Suolaiset joulukuuset parman kinkulla ja luomuparmesaanilla

  • 2 voitaikina levyä
  • vehnäjauhoja
  • 20 g parman kinkkua tai kotimaista ilmakuivattua kinkkua (käytin Tammisen ilmakuivattua kinkkua)
  • luomuparmesaania
  • ripaus sormisuola
  • (kananmunaa voiteluun)

Sulata voitaikinalevyjä 15 minuuttia huoneenlämmössä.

Laita pöydälle leivinpaperi ja ripota päälle hitusen vehnäjauhoja, että saat kaulittua levyjä hieman ohuemmaksi.

Leikkaa levyt ensin kuusen muotoon. Leikkaa oksat, niin että keskelle taikinaa jää puunrunko leikkaamatta.

Jos haluat voidella kuuset kananmunalla, voitele tässä vaiheessa. Minä jätin tällä kertaa voitelun väliin, kun en osannut ratkaista voitelenko parmesaanin ripottelun jälkeen vai ennen. Maistui hyvältä ilmankin!

Vetäisi leivinpaperi pellin päälle.

Laita uuni lämpiämään 225 asteeseen.

Leikkaa parman kinkusta tai kotimaisesta ilmakuivatusta kinkusta kapeita parin sentin mittaisia suiroja (2 mm x 2 cm). Ripottele kinkut oksille. Laita kuusen latvaan kinkkutähti.

Raasta päälle luomuparmesaania.

Kierrä oksat pari kertaa itsensä ympäri, käännä oksia sen verran kuin pituus antaa myöten. Lyhyemmät ylimmät mahtuvat menemään vai puoli kierrosta. Voit vielä voidella voitelemattomat käänteet, jos tykkäät.

Tee yli jääneistä paloista pieniä kierteitä tai croissantteja.

Paista 15 minuuttia, tarkkaile ettei kuusi pääse ruskistumaan liikaa.

Tarjoa vaikka brittiläisen siideriglögin kanssa. Jokainen syöjä saa taittaa itse kuusesta mieleisen oksan.

Käytin luomuparmesaania, sillä tuohduin niin syksyisistä uutisista italialaisista lypsylehmiin kohdistuneista eläinsuojelurikoksista. Keskustelimme kaveriporukan tryffelidinnerillä voiko italialaiseen luomumerkkiin luottaa, kaikenlaisia tarinoita kun kuulee. Päädyimme siihen, että johonkin on tässä maailmassa on vaan luotettava! En osta enää kuin luomuparmesaania. Raastan sitten vähemmän sitä, mutta paremmalla omalla tunnolla.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s