Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Riisipuuro helposti mikrossa

Jätä kommentti

Jouluaaton aamuun tai muuten vain ihaniin aamuihin kuuluu riisipuuro. Olen pilannut niin monta kattilaa pohjaan palaneella riisipuurolla, että olen ottanut opikseni. Teen riisipuuron mikrossa. Siinä ei tarvitse varoa muuta kuin kuuman puuron läikyttämistä.

Aloitan puuron keittämisen kattilassa, kiehautan riisit vedessä ja nostan maidon juuri ja juuri kiehumispisteeseen. Ja ennen kuin maito kiehuu yli tai palaa pohjaan siirrän puuron kypsymään mikroon.

  • 2 dl vettä
  • 2 dl puuroutuvaa riisiä
  • 1 l kevytmaitoa (luomu)
  • suolaa
  • voita/kanelia ja sokeria
  • manteleita perheen perinteiden mukaisesti

Kiehauta vesi kattilassa ja kaada riisi kiehuvaan veteen. Laske lämpöä ja lisää maito. Nosta maito juuri ja juuri kiehuvaksi, hämmennä välillä. Lisää samalla suola.

Kun maito alkaisi kuplia ja kiehua, sammuta levy, hämmennä ja kaada maito muoviseen kulhoon. Minun kulhossani on leveä reunus, josta on hyvä nostaa kuumaa maitoa sisältävä kulhoa mikrosta välillä hämmennettäväksi.

Laita mikro päälle viideksi minuutiksi. Nosta kulho pois, hämmennä, nosta takaisin. Kypsennä näin viiden minuutin erissä, yhteensä 25 minuuttia tai kunnes puuro on kypsää. Tämä puuro kypsyi 20 minuutissa.

Minun mikrossani mahtuu tekemään 1,2 litran kokoisen puuron. Jos teet isomman satsin, jaa annos kahteen astiaan mikrotettavaksi. Kypsennä puuroa 3-4 minuutin erissä, vuoron perään. Anna puuron tekeytyä toisessa astiassa sillä aikaa kun mikrotat toista. Hiljaa ja hitaasti se puuro kattilassakin kypsytellään.

Aiemmin tein puuron suoraan mikroon, mutta kylmästä maidosta sai mikrottaa pitkään. Tämä yhdistelmämenetelmä tuntuu minusta nyt kaikkein näppärimmältä. Paljon kätevämpi myös kuin kaksipohjaisella kattilalla maitopuuron keittäminen. Sellaisenkin kattilan olen onnistunut pilaamaan. Vesi kiehui pois kattilan välipohjasta ja pohja vääntyi mutkalle. Kiikkerällä kattilalla olikin metka koettaa keittää puuroa.

Nauti riisipuuro mieleisten herkkujen kanssa. Voisilmällä tai kanelilla ja sokerilla. Lapsena aloitin voisilmällä ja jatkoin jälkkäriksi maidon, kanelin ja sokerin kanssa. Minulle oli silmiä avaava kokemus, kun työkaveri laittoi puuronsa molempia. Että niinkin voi tehdä!

Joulupuuroon on tapana myös lumpsauttaa manteli (tai monta). Jokin onni kohtaa sitä jonka lautaselta manteli löytyy. Tässäkin on erilaisia perinteitä. Jonain jouluna mummolassa vähän joka lautaselta löytyi manteli. Puuroa lautasille kauhonut mumma ilmeisesti halusi auttaa onnetarta ja ennustaa avioliittoja, lisää lapsenlapsia ja muita perhetapahtumia :).

Tein samalla mikromenetelmällä puuron karjalanpiirakoita varten. Jos kaikki puuro ei mene, voit pyöräyttää piirakoita.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.