Tämän vuoden kuoharijuhlien suosikkini on Mathäi. Itävaltalainen kuohari on hinta-laatu -suhteeltaan loistava. Stift Klosterneuburg Mathäi Brut valittiin Viini-lehdessä vuoden 2016 kuohuviiniksi. Se on mainio ruokaviini, jolla on vivahteinen ja tasapainoinen luonne. Happoa, hedelmäisyyttä, sitruksisuutta ja mineraalisuutta, kauniissa sopusoinnussa keskenään. Rapean kuiva viini sopii tervetuliaismaljoihin, mutta on omiaan kalaiseen ruokapöytään, kanalle tai jopa vaalealle lihalle.
Tätä on meidän porukan lasissa uuden vuoden aattona.
Stift Klosterneuburg Mathäi Brut, 16,98 e.
Tasapainoinen kuohari Tasmaniasta
Janzsin Premium Cuvee Brut tulee Tasmaniasta (17,99 e). Maistoin tätä (ja kahta seuraavaa) Alkon viinikerhon sokkotastingissä ja tykkäsin kovasti. Kun huppu poistettiin, paljastuikin tuttu kuohari. Viinin hedelmäisyys tukee happoja miellyttävästi. Jansz käy maljapuheisiin ja kalan sekä äyriäisten seuraksi.
Kilistelykelpoista cramantia
Bernard-Massardin Millesium Brut 2014 Hinta-laatu -suhde 19.90 e maksavalle kuoharille on vallan mainio. Viinissä ovat hapokkuus, hedelmäisyys ja mineraalisuus kivassa suhteessa toisiinsa. Tämä pärjää kivasti kevyen ruoan kanssa ja toimii mainiosti kilistellessä.
Mineraalista Franciacortaa
Älä anna tuhdin tuoksun hämätä! Antinorin franciacortalaisessa on lempeät hapot ja maussa kivaa mineraalisuutta, jopa chablismaista voita sekä pähkinää ja paahteisuutta. Sopii kalaruokien ja kantaa erinomaisesti jopa suolaisen kovan pecorino-juuston kanssa. Viini tulee vanhalta suosikkialueeltani, Franciacortasta, sieltä Barolon ja Barbarescon kainalosta.
Marchese Antinori Cuvee Royal Brut, 26,90 e.
29.12.2017 22:23
Tänä vuonna olen ihastunut erityisesti crémanteihin, jopa Alkossa on monta hyvää vaihtoehtoa.
ps.kiitos suolasta! Sitä pitää tuoksutella silloin tällöin, jollei juuri satu käyttöä olemaankaan.
29.12.2017 23:00
Mulle tuo ikä (nuortuminen) on tehnyt sen, että enää ei pysty kauheasti kuuhareita nauttimaan, vatsa vastustaa. Mutta aina juhlan kunniaksi voi kilistellä. Mitkä on sun suosikkicremantit?
Ja ole hyvä! Mielenkiinnolla odotan sun kehittämiä tryffelisuolareseptejä!!
30.12.2017 15:03
Wolfberger Crémant d’Alsace Bru on minusta ollut hyvä. Minulle on käynyt nyt niin, että jos ylipäätään haluan viiniä, se saisi mielellään olla kuohuvaa! Punaviineihin on melkein täysstoppi tällä hetkellä.
Tuo suola tosiaan on hienon tuoksuista, mutta sen kanssa saa olla varovainen, ettei holahda liikaa 😀
30.12.2017 14:43
Kuulostaa tosi hyvältä:) Pidän paljon Antinorin valkoviinistä, joten voin kuvitella että myös tuo Antinorin kupliva on hyvää.
Oikein hyvää ja herkullista Uutta Vuotta 2018 Merja:)
30.12.2017 15:15
Kiitos Jael! Ja samoin sinulle, oikein onnellista ja herkullista uutta vuotta!