Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Puikulamuussi

14 kommenttia

Syön paljon perunoita. Viljelen kasvimaalla omia perunoita. Tykkään siis perunoista! En vain ole koskaan oikein oivaltanut puikulaperunoiden mainetta. Niitä hehkutetaan maailman parhaiksi muussiperunoiksi. Päätin kokeilla puikuloita oikein ajatuksen kanssa.

  • 1 kg puikulaperunoita
  • 1 dl luomumaitoa (rasvatonta)
  • 1 luomukananmuna
  • nokare voita (tai monta)
  • suolaa

Kuori ja pilko perunat. Keitä hyvin suolatussa vedessä kypsäksi.

Muussaa perunat tömpällä. Vatkaimella saa perunamuussista helposti liisterimäistä. Tykkään myös muussista rouheampana, ellei ruoka sitten kaipaa sileää perunasosetta kaverikseen.

Sekoita joukkoon desi maitoa, nokare voita ja yksi luomumuna. Maista ja mausta tarvittaessa suolalla. Peruna kaipaa minusta suolaa, tarpeeksi.

Jäin kaipaamaan jotain makua muussiin. Paistoin muussin kaveriksi luomukaritsan kyljyksiä, rosmariinilla. Kun nostin kyljykset lepäämään, jäi pannulle voi-öljyä ja rosmariinia. Voi oli kunnolla ruskistunut ja maku oli ihana. Hukkaan menisi jos pannulle jäisi. Päätin kaataa sen muussin sekaan. Johan alkoi muussikin maistua!

Jäin siis kaipaamaan jotain puikulamuussin maussa. Yleensä teen muussin omista luomunicoloista, niin pitkälle kuin perunoita vain riittää. Olisiko luomupuikulat paremman makuisia? Vai vaatiiko puikula vain reippaammin voita joukkoonsa, että se maistuu siltä maailman parhaalta muussilta? Onko puikulamuussin maine luotu voin voimalla? Tämä kokeilu taisi tuoda enemmän kysymyksiä kuin vastauksia.

Mainokset

14 thoughts on “Puikulamuussi

  1. Mä luulen, että puikula imee kuorittuna keitettäessä itseensä liikaa vettä. Tee niistä muusin aina höyryttämällä. Höyryttämisen jälkeen lisää nokareen voita ja ripauksen suolaa ja teen muusin joko nuijalla tai spätzlevehkeellä (vai miksi sitä ”perunalumen”tekovehjettä pitäisi sanoa).

    • Tämä höyryttäminen onkin mielenkiintoinen! Miten veden imeminen vaikuttaa makuun? Minustä nämä eivät olleet vetisen makuisia, mutta enemmän ongelmana oli se maun puute. Tai sitten se on niin hienostunut että en sitä maista :D.
      Nämä puikulat eivät olleet niin jauhoisia kuin muistan edelliseltä kerralta. Oletko sinä huomannut eroja jauhoisuudessa? Yleensä mitä jauhoisempi, sitä enemmän se vaatii kananmunia + voita?

      • Mun mielestä veden imeminen vie makua ja vaikuttaa rakenteeseen. Saattaa niissä olla eroa jauhoisuudessa. Meillä ei kauhean usein puikulaa syödä, yleensä ostetaan paikallispottuja torilta.

      • Jos höyryttäminen säilyttää maut paremmin, niin pitää ehdottomasti kokeilla sitä!

  2. Sullakin on tömppä! Puikulaperuna kaipaa mielestäni paljon suolaa ja voita. Puikulamuusin rakenne on kyllä aivan ylivertainen.

    • Juu, ihan puukäsityötunnilla veistetty tömppä! Hieno vehje, arvostan sitä aina vain enemmän. Ehkä se puikulamuussin salaisuus on siinä, että siihen voi tömäyttää kunnolla voita. Minä koetan aina olla varovainen rasvan kanssa, niin en raaski kunnolla tömäyttää?

  3. Tähän aikaan vuodesta puikulat ovat jo hieman kumimaisia helposti. Minusta sen maku on parhaimmillaan, jos viitsii höyryttää kuorineen ja kuoria sitten aterialla. Mutta minulle pohjoisen kasvattina on se ainoa oikea pottuvoiperuna. Pottuvoihan on käristyksen itseoikeutettu kaveri ja siinä on tosiaan niin pottua kuin voitakin ihan tosissaan ja saa olla sattumia. Pyreet ja muut sileät muusit on sitten erikseen. 😀

    • Tuota kuorineen höyryttämistä pitää ehdottomasti kokeilla! Kumimaisuutta en huomannut, eikä nämä olleet niin kauhean jauhoisiakaan. Ilmeisesti puikula on vaativa ja herkkä raaka-aine, eikä mikä tahansa pottu :).

  4. Näyttää tosi hyvältä . Teen tosi harvoin muussia, ja syön perunoitakin harvoin,mutta tuo muussi kyllä nyt kelpaisi.

    • Kiitos! Muussilla on joskus paikkansa, etenkin tälläisina talvisina päivinä. Nykytalvissa pitää vaan olla nopea, että ehtii syödä pakkaspäivän ruoat niin pitkään kun on pakkasia :).

  5. Tänään muuten katsoin ruokahallissa puikulaperunoita , ja melkein ostin mutta en . Ne ovat tyyppiä ”Ratte” ,alunperin Ranskasta, ja gurmeeperunoita, eli täällä muita perunalajikkeita parempia. Se on se lajike mistä Joel Robuchon teki kuuluisan perunamuussinsa.

    • Gurmeeperunoita, hauskaa! Australian reissulla olin ihan hukassa perunalajikkeiden kanssa. En syönyt pitkään aikaan pottuja, kun Airbnb-kämpissä ei ollut uuneja (tropiikki), mutta sitten kun uunillinen kämppä tuli kohdalle, ryntäsin ostamaan perunoita. Ne tietysti sattuivat olemaan vääränlaisia uunilohkoiksi. Mutta kyselemällä löytyi. Kipfker oli sielläkin puikulan muotoinen, hyvä peruna. Jokaisessa paikassa on aina päästävä selville mikä paikallisista lajikkeista on mihinkin hyvä.
      Muistan kun jossain Piemonten kylässä Italiassa olimme ostamassa mozzarellasalaattiin tomaatteja. Kauppias tuli kädestä pitäen ohjaamaan meidät pois vääränlaisten (semmoiset tavalliset pyöreät, punaiset) tomaattien luota ja latoi pussiin häränssydäntomaatteja, jotka näyttivät vielä puoliraaoita. Ne olivat ihania, etenkin capresessa!

      • Me saimme siskoni kanssa neuvoja Espanjassa appelsiinien suhteen caminolla taapertaessamme. Kävimme jossain pienessä kyläkaupassa eväitä ostamassa ja halusimme appelsiineja. Kaupppias tahtoi heti tietää, että mitä varten. Me olimme ihmeissämme, että miten niin mitä varten. No, haluatteko puristaa niistä mehua, käyttää marmeladin tekoon (joo, niin varmaan rinkkaselkäiset peregrinat alkavatkin keitellä marmeladia 😀 ) vai syödä niitä. Ja ne syöntiappelsiinit olivat niitä kuhmuisimpia mitä kaupasta löytyi ja ajattelimme ensin kauppiaan vain haluavan päästä niistä eroon, mutta ne olivat kyllä parhaat ikinä syömäni appelsiinit.

  6. Sari, tuo on ihan parasta! Oliko kuhmuisella lajikkeella jokin nimi, saitteko selvää?
    Pelkään pahoin, että meidän marketeissa ja lähikaupoissa saisi turhaan odottaa tälläisiä vinkkejä. Vaikka nyt onkin muotia isojen ketjujen mainoskampanjoissa luoda mielikuvaa ”pellolta pöytään”.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s