Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Tomaattista naudanpataa Bolzanosta

Jätä kommentti

Tomaatissa ja punaviinissä hautunut, höyryävä naudanpata on talven herkkuruokaa. Bolzanon vuoristossa muheva pata maustetaan salvialla ja paprikajauholla. Sipulit sulavat hitaasti haudutettuun, vehnäjauhoilla kevyesti suurustetaan kastikkeeseen.

Käytin pataan pihvikarjan fileeselkää. Kympin kilohintaan vallan mainiota patalihaa.

Bolzanolainen lihapata salvialla ja paprikalla

  • 1 kg naudan fileeselkää, etuselkää tai lapaa (luomua tai pihvikarjaa)
  • 2 sipulia
  • oliiviöljyä
  • 20 tuoretta salvian lehteä (käytin reilut 10 pakastettua)
  • 1-2 tl paprikajauhoja
  • 2,5 dl punaviiniä
  • 1,5 rkl vehnäjauhoja
  • 1 prk tomaattimurskaa
  • sormisuolaa
  • mustapippuria
  • 2 tl ruokosokeria

Ota liha huoneenlämpöön 1-2 h tuntia ennen paistamista.

Pilko naudanliha isoiksi kuutioiksi.

Kuori ja pilko sipuli. Ruskista sipulia oliiviöljyssä 10 minuuttia. Kypsytelin sipulit eri pannussa, samaan aikaan kun uunipadassa ruskistin lihaa.

Ruskista lihakuutiot hyvin kaikin puolin. Sekoita joukkoon paprikajauhe. Lisää pehmenneet sipulit. Sekoita hyvin.

Lisää salvian lehdet, sekoita ja anna paistua minuutin verran.

Kaada päälle punaviini, nosta kiehuvaksi, sekoita jatkuvasti.

Ripottele jauho joukkoon, anna jauhon muhia minuutin tai pari.

Kaada tomaattimurska mukaan, sekoita.

Mausta mustapippurilla ja sormisuolalla.

Tässä kohtaa poikkesin Anna del Conten Gastronomy of Italy  -kirjan perinteisestä bolzanolaisesta ohjeesta. Laitoin padan kansi päällä uuniin 180 asteeseen ja kypsensin sitä kaksi tuntia. Etelä-Tirolissa padan annetaan muhia liedellä pari tuntia, välillä käännellen lihaa. Jos teet padan liedellä, tarkista välillä nesteen määrä. Lisää hieman kuumaa vettä joukkoon, jos liha alkaa tarttumaan padan pohjaan.

Maista ja säädä makuja tarpeen mukaan. Minun patani tarvitsi lisää suolaa, mustapippuria  – ja sokeria. Tomaattikastikkeessa oli jotenkin metallinen klangi, joten lisäsin ensin yhden lusikallisen tummaa sokeria, sitten toisen. Maku tasaantui ja mausteetkin pääsivät esiin. Tämä metallinen maku tulee tomaattipatoihin joskus, mistähän se mahtaa johtua?

Tarjosin padan polentan ja uunijuuresten kera. Kokeilin padan kanssa Alkon myyjän ruokaan suosittelemaa Emilia Appetitosoa. Ihan ok viini hintaansa nähden (11,39 e), mutta yhdistelmä ei alkanut soittamaan varsinaista sinfoniaa.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.