Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Kuhaa kookoskastikkeessa ja kasviswokkia osterikastikkeessa

2 kommenttia

Tammikuussa olen syönyt kalaa ja kookosmaitoa monessa muodossa. Erityisesti olen ihastunut tuoreen kurkuman ja inkiväärin makuihin kookoskalan kanssa.

Aasialaisten ruokien haasteena minulla on useamman lajin valmistelu niin, että ne ovat kasvikset ovat rapsakoita ja kalat sopivan kypsiä tarjoillessa. Nyt sain kalan kookoskastikkeessa, wokatut vihannekset ja riisin valmiiksi just passelisti. Kirjasin työjärjestyksen ylös itsellenikin, että seuraavallakin kerralla lapanen pysyy kädessä.

Aloitin fileoimalla, pilkkomalla ja maustamalla kalan. Pilkoin seuraavaksi sekä kasviswokin että kalaohjeen ainekset, kaikki kasvikset ja mausteet. Koetin pitää hyvä hajuraon wokin ja kalan aineksissa, jotta pysyisin kartalla mikä menee minnekin. Laitoin wokkikasvikset yhdelle leikkuulaudalle ja mausteet viereen, kalaohjeet tarpeet toiselle. Tälläinen järjestelmällisyys on minulle aina vaikeaa, multitaskaus, improvisointi ja makustelu on enemmän tyylini keittiössä.

Tämän kurinalaisuuden olen kantapään kautta joutunut opettelemaan (ja jatkan opettelemista), sillä wokkaamisessa nopeus ja ajoitus ovat valttia. Ohjeen tavaaminen ja puuttuvan aineksen kaivaminen jääkaapista, kuoriminen ja pilkkominen sotkee varmasti minuuttiaikataulun.

Otin valmiiksi riisikattilan, wokkipannun ja paistinpannun.

Kun kasvikset oli pilkottu, jatkoin keittämällä riisin. Keitetyn riisin jätin höyrystymään siivilään kannen alle, köyhän naisen riisikeittimeen.

Riisin kiehuessa tein kookoskalan. Kun kuha kypsyi kastikkeessa, wokkasin kasvikset. Tässä järjestyksessä sain kaiken valmiiksi samaan aikaan.

Kuhaa kookoskastikkeessa

  • 350-400 g kuhafileitä
  • kurkumajauhoa
  • ½ limen mehu
  • sormisuolaa tai soijakastiketta
  • oliiviöljyä
  • 1 prk kookosmaitoa (luomu)
  • 1 iso salottisipuli
  • 3 valkosipulin kynttä
  • 1-2 cm tuoretta kurkumaa
  • 3 cm tuoretta inkivääriä
  • vihreää chiliä maun mukaan
  • 2 rkl tomaattipyrettä
  • 4 vihreää kaardemumman siementä
  • mustapippuria
  • neilikkaa
  • kalakastiketta
  • soijakastiketta
  • tuoretta korianteria

Pilko kalafileet 4 cm mittaisiksi paloiksi.

Purista limestä mehu, sekoita siihen kurkumajauho ja suola. Myös soijakastike käy kalan suolaamiseen. Kaada liemi kuhan palojen päälle ja sekoita hyvin. Lientä ei ole paljon, joten kääntele kaloja hyvin että ne maustuvat tasaisesti.

Laita jasminriisi kiehumaan. Tämä vie noin 12 minuuttia. Kun riisi on kiehunut, valuta se siivilässä ja jätä riisi siivilään ja höyrystymään kannen alle.

Riisin kiehuessa kuori ja pilko inkivääri, kurkuma, salottisipuli.

Halkaise chiliä mieleisen kokoinen pala, poista siemenet ja pilko.

Kuumenna oliiviöljy pannussa. Kuullota hienonnettuja salottisipuleita, inkivääriä, kurkumaa ja chiliä miedolla lämmöllä viitisen minuuttia.

Laita pannulle tomaattipyre, sekoita.

Lisää kardemummat, rouhi mukaan mustapippuria ja ripsauta hieman neilikkaa. Sekoita parin minuuttia.

Lisää kookosmaito ja anna kastikkeen kuumentua.

Lisää kalanpalat, hauduta kannen alla 8-10 minuuttia kalafileiden koosta riippuen.

Lisää osa pilkotusta korianterista, säästä osa koristeeksi.

Kalojen kypsyessä tee wokkaa kasvikset.

Kasviswokki

  • 4-6 broccoliinin oksaa
  • 3-4 keskikokoista porkkanaa
  • 1 suippopaprika
  • kourallinen herneenpalkoja (ei pakasteherneitä)
  • seesamöljyä
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 1 rkl raastettua tuoretta inkivääriä
  • tuoretta vihreää chiliä maun mukaan
  • 2 cmtuoretta kurkumaa
  • 2 limenlehteä
  • 2 kaffirlimen lehteä
  • puolikkaan limen mehu
  • 1 tl sokeria
  • 2 rkl soijakastiketta
  • kourallinen kokonaisia manteleita
  • 1 – 2 rkl kalakastiketta
  • ½ dl osterikastiketta

Pilko kaikki kasvikset valmiiksi. Sekoita limen mehuun sokeri ja soijakastike ja kalakastike.

Leikkaa broccoliinista kuivat kannat pois. Pilko varsiparsakaalit pariin palaan.

Kuori ja pilko valkosipuli siivuiksi.

Kuori kurkuma ja inkivääri, viipaloi.

Kuori porkkanat ja leikkaa tikuiksi tai ohuiksi siivuiksi.

Pilko suippopaprika rouhean isoksi palaksi. Poista siemenet ja vihreä kanta.

Käytin mukaan pakasteherneitä, mutta se ei ollut kuningasajatus. Herneet menivät ruskeiksi lötöiksi. Käytä mielummin tuoreita herneenpalkoja. Huuhtaise ja kuivaa tuoreet herneenpalot.

Kuumenna wokissa tai muussa isossa paistinpannussa seesamöljy.

Laita kaikki kerralla kuumalle pannulle. Laita pannulle kasvikset, mantelit, valkosipuli, inkivääri, kurkuma, chili, limen ja kaffirlimen lehdet sekä limemehuun sekoitettu sokeri ja soijakastike. Kun laitat myös nesteet heti pannulle, se estää kasviksia lötkistymästä. Tämän rapsakoiden kasvisten vinkin poimin Kauhaa ja rakkautta -blogista.

Wokkaa lastalla ahkerasti viitisen minuuttia.

Lisää joukkoon osterikastike ja mantelit, sekoita hyvin. Paista vielä pari minuuttia.

Osterikastike ei ollut minulla alussa ollenkaan mielessä. Mutta kun maistelin wokkia, tuntui siitä puuttuvan jokin kokoava elementti. Lisäsin viime minuutilla puoli desiä osterikastiketta. Se toimi hienosti kasvisten makuun, ja syvensi myös mausteiden makuja.

Tarjoile heti, hyvän gewurstraminerin kera.

Kookoskalaan otin osviittaa Hesarin vanhasta reseptistä ja kasviswokkiin Kauhaa ja rakkautta -blogista, mutta molempia muuntelin omaan makuun ja aineksiin.

Mainokset

2 thoughts on “Kuhaa kookoskastikkeessa ja kasviswokkia osterikastikkeessa

  1. Tykkään niin tuollaisista mauista:) Ihana annos, jota söisin mielelläni.

    • Kiitos Jael! Nyt tunnustan, ettei tämä ollut hirveän tulista, kun en niin tykkää poltteesta. Mutta sehän näissä on kivaa, että tulisuutta pystyy säätelemään oman maun mukaan. Tykkään tällä hetkellä hirmuisesti tuoreen kurkuman, sitruunaruohon, korianterin ja inkiväärin mauista, pienellä tulisuudella.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s