Potkat paahtuvat uunissa valkosipulin ja rosmariinin kanssa reilun pari tuntia. Punasipulit kypsyvät ensin potkien kyljessä, mutta loppuajan sipulit hautuvat omassa foliokuoressaan. Lisäksi kaveriksi pilkotaan porkkanoita tikuiksi.
- 2 karitsan potkaa (n. 1. kg)
- 3 valkosipulin kynttä
- oliiviöljyä
- 3 tai 4 punasipulia
- rosmariinia
- mustapippuria
- sormisuolaa
- 3 porkkanaa
Kuori valkosipulin kynnet ja leikkaa ne pitkittäin tikuiksi.
Poista potkista rasva ja kalvot. En ole ennen potkista leikannut lampaan rasvaa pois, mutta ohjeen myötä valaistuin kuinka paljon valkoista rasvaa potkissa onkaan. Rasvaa irtosi leikkaamalla yllättävän paljon, kourallinen. Parempi koiran kupissa kuin minun verenkierrossani, sanoo nykysuomalainen sananlasku.
Työnnä valkosipulitikut potkan koloihin. Jos rasvanpoisto ei luonut koloja, viillä veitsellä kolot valkosipulille.
Kuori punasipulit ja leikkaa pohjasta siivu pois.
Laita potkat ja punasipulit uunivuokaan. Lorauta päälle oliiviöljyä ja mausta rosmariinilla ja mustapippurilla.
Kypsennä potkia uunissa 180 asteeessa 45 minuuttia.
Nosta vuoka pois uunista. Suolaa potkat kaikin puolin.
Nosta sipulit folioon, kääntele folio sipuleiden ympärille kirjekuoreksi.
Nosta uunivuoka uuniin ja sipulifolio vuoan viereen. Kypsennä 1,5 tuntia tai kunnes potka on suussa sulavaa.
Pilko porkkana tikuiksi. Keitä porkkanatikkuja isossa kattilassa suolatussa vedessä 1 minuutti. Kaada porkkanatikut siivilään ja huuhtele nopeasti kylmällä vedellä.
Ota uunivuoka uunista. Jos vuoassa on paljon nestettä ja rasvaa, kuori rasva pois pinnalta.
Keittokirjan ohjeessa uunivuoasta kaavitaan tässä vaiheessa pinnalta rasva. Minä leikkaisin rasvan pois niin tehokkaasti ennen kypsennystä, ettei kuorittavaa juuri ollut. Kaadoin porkkanat uunivuokaan ja kääntelin paistonesteessä.
Jos kaipaat kastiketta, kaada paistoliemi pieneen kattilaan ja lisää muutama ruokalusikallinen vettä. Kiehauta neste ja lisää sitten porkkanat. Pidä potkat tällä välin kuumana.
Tarjoile heti.
Avasin viinikellarista Ciu Ciun Goticon Rosso Piceno Superioren (2010), jonka olen tuonut muutama vuosi sitten Marchen reissulta.
Viini oli ihan kiva karitsan kanssa. Keskitäyteläinen Montelpulciano- ja Sangiovese – rypäleiden sekoitus, hieman samea, jopa bourdoxlainen maku.
Ohje on peräisin Maailman ruokia Italia -kirjasta. Keittokirja on ollut kauan hyllyssäni, enkä ole kokannut siitä paljoakaan. Tämän ohjeen lähestymistapa italialaiseen keittiöön on kovin erilainen kuin muissa keittokirjoissani. Italialaisia keittokirjoja minulla on paljon, suomeksi käännettyjen lisäksi englanniksi ja italiaksi. Niitä on kertynyt, koska minulla on tapana ostaa keittokirja matkamuistoksi. Italiassa olen käynyt parikymmentä kertaa.
Ohje tuntui sitä noudattaessa hieman ylimalkaiselta ja rivien välistä piti osata lukea. Kirjan takana on Linda Doeser. Lähdin oikein tutkimaan tekijän meriittejä vasta ohjetta kirjoittaessani. Doeser näyttää olevan ruokamaailman moniottelija, keittokirjoja aasialaisesta keittiöstä cocktaileihin, wokkaamisesta suklaaseen. Jos on kaiken asiantuntija, ei ehkä ole syvällisesti perehtynyt kaikkeen?