Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Spelttirisotto veriappelsiinilla

Jätä kommentti

Veriappelsiinilla maustettuja risottoja on nyt näkynyt monessa blogissa. Minä olen siirtynyt käyttämään spelttiä aina vain useammin risottoriisin sijaan. Veriappelsiini antaa myös speltille ihanan maun. Veriappelsiini tuo ihanasti hapokkuutta, joten tätä kannattaa keitellä niiden rasvaisempien ruokien kaveriksi.

Tarjosin veriappelsiiniri-spelttirisottoa uunissa paahdetun kevätkananpojan kanssa. Sitruksinen spelttirisotto leikkasi kivasti kanan rapean rasvaista makua ja yhdessä niistä tuli oikein tasapainoinen ruoka. Yksistään spelttirisotto on hieman ärhäkkään sitruksista. Myös maissikana tai ankanrinta maistuisi mainiosti tämän kanssa.

Veriappelsiinilla maustettua spelttirisottoa

  • oliiviöljyä
  • 1 sipuli
  • 2 valkosipulin kynttä
  • kourallinen pilkottua persiljaa
  • timjamia (käytin kuivahtanutta sitruunatimjamia)
  • 6-8 dl kanalientä (käytin 8 dl ja lorautin vielä vettäkin joukkoon)
  • 3 dl risottospelttiä
  • 1 veriappelsiini kuori raastettuna ja mehustettua
  • 2 dl valkoviiniä (käytin reilun 1 dl)
  • 3 rkl voita
  • 2 dl luomuparmesaania raastettuna
  • sormisuolaa tarpeen mukaan

Pilko kuori ja pilko sipuli ja valkosipulit hienoksi.

Kuumenna oliiviöljy paksupohjaisessa kattilassa. Kuullota sipulia muutama minuutti, lisää valkosipuli joukkoon.

Kuumenna kanaliemi toisessa kattilassa.

Pilko persilja ja mausta sipulit sillä. Lisää joukkoon myös timjami. Paista hetki ja mausta mustapippurilla.

Lisää kanaliemi ja nosta neste kiehuvaksi.

Lisää valkoviini ja anna alkoholin kiehua pois.

Kaada speltti joukkoon ja keitä miedolla lämmöllä 40 minuuttia (tai paketin ohjeen mukaan). Sekoita pari kertaa keittämisen aikana. Koska speltissä ei ole risottoriisin kaltaista tärkkelystä, ei sitä tarvitse hämmentää vimmaisen jatkuvasti kuten risottoriisiä.

Pese veriappelsiini hyvin kuumassa vedessä. Raasta appelsiinin kuori hienoksi raasteeksi. Varo ettei mukaan tule kitkerää valkoista osaa kuoresta.

Purista mehu sitruspuristimella, laita hedelmäliha mukaan. Lisää mehu ja kuoriraaste speltin joukkoon.

Raasta parmesaani. Koska sitrus tuo spelttirisotolle melkoisesti hapokkuutta, tarvitaan vastapainoksi sekä parmesaania että voita reippaasti.

Lisää parmesaani, sekoita hyvin.

Lisää voi, anna sen sulaa, sekoita.

Tarkista koostumus. Jos spelttirisotto on kuivan tuntuista, lisää vielä kuumaa lientä. Tavoittele kermaisen kosteaa pehmeää koostumusta, ilman sitä kermaa, kuten tavallisessakin risotossa.

Maista ja mausta tarpeen tullen suolalla. Minusta spelttirisotto kaipasi vielä voin ja parmesaanin suolan lisäksi ripauksen sormisuolaa, mutta minä kuulemma käytänkin suolaa hitusen reippaammin.

Veriappelsiinin käyttöön kurkkailin osviittaa Liemessä ja Hannan Soppa -blogeista. Itse spelttirisoton tein tällä hyväksi kokemallani ohjeella. 

 

 

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.