Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Strömsön blinit, kirkastettu voi ja mädin puhdistaminen

2 kommenttia

Tein blinejä Strömsön ohjeella. Arvatkaa menikö niinku Strömssössä? No ei, tattarijauhoja oli verhoissa ja kananmunan valkuaista jauhojen kanssa lattiassa. Ja karvaisten varkaiden parrassa.

Blineistä tuli tästäkin huolimatta oikein hyviä eikä ollenkaan niin rasvaisia kuin ravintolassa tarjottavat voilla kyllästetyt blinit. Salaisuus on kirkastetussa voissa.

Etukäteen jännitin miten blinien paistaminen onnistuu isolla pannulla. Vanha peritty lettupannu paukahti halki aikoinaan kun opettelin käyttämään uutta induktioliettä. Uutta en ole löytänyt, joten päätin kokeilla pienen blinitauon jälkeen isoja blinejä.

Paistaminen sujui hyvin kun kuumensin rautapannun kunnolla kuumaksi ja käytin itse kirkastettua voita. Käytin kuuden ison blinin paistamiseen 25 g voita ja siitäkin jäi varmaan puolet pois kirkastusprosessin tuotteena.

Blinit kolmelle (6 isoa bliniä)

  • 20 g hiivaa
  • 5 dl kädenlämpöistä maitoa
  • 3 dl tattarijauhoja
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 1,5 dl creme fraisia/smetanaa/kermaviiliä
  • 2 munankeltuainen
  • sormisuolaa
  • 2 munanvalkuaista
  • 25 g voita kirkastettuna

Lisukkeet

  • ½ dl puhdistettua mätiä per ruokailija (muikunmätiä, mateenmätiä, kuoreenmätiä)
  • sormisuolaa
  • mustapippuria
  • pilkottua punasipulia
  • pilkottua kylmäsavulohta
  • creme fraisia/smetanaa/majoneesia

Pilko punasipuli hienoksi pari tuntia ennen blinien paistamista. Sipuli kesyyntyy mukavasti kun se saa hengitellä tovin.

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Murenna hiivaa maitoon, sekoita hyvin.

Erottele kananmunista keltuaiset ja valkuaiset. Sekoita keltuaiset taikinaan, säästä valkuaiset myöhemmäksi.

Sekoita taikinaan  jauhot, creme frais ja suola. Koska säästelin yhdestä purkista creme fraisia myös blinien päälle, laitoin noin desin verran. Hieman mietitytti muuttaa mittasuhteita, mutta käytin luomukananmunien kennon isoimmat munat korvaamaan.

Nosta taikina kansi päällä lämpimään vedottomaan paikkaan kohoamaan. Yleensä käytän tähän mikroa (en toki päällä, vain ovi kiinni). Laita kananmunan valkuaiset jääkaappiin.

Taikinan kohotessa sulata mädit. Käytin kuoreen ja mateen mätiä. Jos ostat kaupasta valmiiksi puhdistettua mätiä, voit skipata seuraavan vaiheen. Mädistä pitää vatkata varovasti pois kalvot ja verisuonet.

Laita sulanut mäti kuppiin ja lisää joukkoon vähän kylmää vettä. Mateen mäti oli paksukuorisissa mätipusseissa. Puristin mädin ensin pois pusseista ja sitten vatkasin käsin varovasti minivispilällä. Mädin joukossa olevat kalvot tarttuivat vispilään. Naputtelin kalvoja irti vispilästä toisen mukin reunaan. Kärsivällisesti ja rauhallisesti sileä mäti syntyy.

Kun vispilään ei tartu enää kalvoja, kaada mäti tiheään siivilään ja nosta mäti valumaan jääkaappiin. Käytin teesiivilää. Toista kalvojen vispilöinti muiden mätien kanssa, mitä sitten käytätkin. Kuoreen mäti oli muuten yhtä hyvää kuin mateen mäti!

Tee kirkastettu voi laittamalla voi kattilaan matalalle lämmölle. Kuori pinnalta vaahto pois. Seuraavaksi varovasti kaada kattilaa pahemmin heiluttelematta kirkas voi toiseen kattilaan, jätä pohjalle kertynyt tumma sakka.

Kuumenna kirkasta voita vähintään 10 minuuttia kattilassa hiljakseen. Jos pinnalla on vaahtoa, kuori se ja samoin erottele vielä kerran sakka pohjalta.

Kirkastetun voi kuumentaa kunnolla, se ei käryä eikä voita tarvitse niin paljoa.

Pilko kylmäsavulohi pieniksi kuutioiksi.

Ota valutetut mädit jääkaapista ja mausta sormisuolalla ja mustapippurilla.

Kun taikina on kohonnut, vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja sekoita vaahto varovasti nostellen blinitaikinaan.

Kuumenna rautainen paistinpannu lähes savuavan kuumaksi. Ensimmäistä lettua varten kannattaa laittaa voita reippaammin.

Jossain neuvottiin, että letun kääntämistä varten kannattaa valella voita pannun reunalle. Kokeilin sitäkin, mutta se ei ollut tarpeen.

Käännä blini kun letun keskusta hyytynyt. Paista lähes sama aika toista puolelta.

Nosta paistettu blini lämpimään uuniin ritilälle. Tai nosta kuumalle lautaselle ja peitä se.

Paista loput blinit. Tarjoa heti kuumana creme fraisin, mätien ja kylmäsavulohen kanssa. Rapea riesling maistuu hyvin blinien kanssa, vaikka Jean Baptiste Adam Riesling Letzenberg 2016.

Taikinan voi tehdä valmiiksi jääkaappiin hyvissä ajoin. Itse asiassa tein blinit kahdessa erässä ja lounaaksi paistetut blinit kohosivat paljon komeammin. Ehkä se johtuu siitä, että ensimmäisessä erässä oli epämääräinen määrä valkuaista johtuen koirien innokuudesta avustamisessa. Ajattelin, että noin puolet säästyi ahneelta roistolta. Ehkä sitten ei. Vaan miten mittaat 1 munan munanvalkuaisen määrän?

Samana viikonloppuna oli Sillä sipulitkin tehneet blinejä. Sipuleiden keittiössä oli poimittu vinkki, että rapeat blinit kannattaa paistaa jääkaappikylmästä taikinasta. Tämä saattaa selittää jälkimmäisen erän rapeuden. Ensi kerralla jääkaappikohotus mukaan prosessiin.

Sillä aikaa kun blinitaikina kohoili mikrossa käänsin projektille hetkeksi selkäni.  Ei olisi kannattanut, sillä innokkaat apulaiset löysivät sekä kananmunan valkuaisen että tattarijauhopaketin. Ja sillä välin kun kiljuin koirille ja pelastin valkuaisia ja siivosin keittiön tasoa valkuaisesta tapahtui olohuoneessa. Koirat retuuttivat tattaripaketin sinne ja repivät jauhot lattialle. Koska en ollut ehtinyt pesemään munanvalkuaiseen ryvettyneitä kuonoa, onnistuivat ne hieromaan valkuaista ja jauhoa lattiaan. Verhotkin olivat jauhoissa. Ja seuraavana aamuna siivosin väärän ruokavalion aiheuttamia vatsaongelmia lattialta. Ihanaa.

Mikael Björklundin bliniohje on peräisin Strömsön sivuilta.

Jos kaipaat vähähiilarisia blinejä tai teidänkin taloudessa asuu yllättäviä tattarijauhon ystäviä, voit tehdä blinit myös mantelijauhoista.

Itse rosvo. Todisteet löytyivät partakarvoista.

 

Mainokset

2 thoughts on “Strömsön blinit, kirkastettu voi ja mädin puhdistaminen

  1. Voi mikä rosvo;D Hyvältä näyttää blinisi, ja ei ihme että hauveleiden teki mieli,mutta voin kuvitella että ei ollut lainkaan kivoja seurauksia tuosta;D

    • Juu, rosvoja mitä rosvoja. Ei ollenkaan vika hihnan täällä päässä :D! Nyttemmin olen järjestänyt hurtille actionia, ettei niiden tarvitse keksiä sitä itse :).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s