Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Korea kimara

2 kommenttia

En malta olla vahtaamatta näitä olympialaisia! Kisat ovat saaneet muistelemaan omaa Korean matkaa. Innostuin Soulin reissulla korealaisesta keittiöstä kovasti. Vaikka olin työmatkalla, pääsin karkaamaan jonkun kerran tutustumaan kauppahalleihin, korealaiseen katuruokaan ja ruokamarkkinoiden humuun. Reissun kulinaarinen kohokohta oli ylellinen päivällinen mereneläviin erikoistuneessa ravintolassa.

Soul on maailman neljänneksi suurin kaupunki,  lähes 22 miljonaa asukasta. Tuolloin keskustan 10-kaistaiset moottoritiet kumisivat tyhjyyttään ja metron legendaariset ruuhkat olivat minimaalisia. Kauppakeskuksissa oli epätodellisen hiljaista. Syynä oli juuri Soulissa puhjennut Mers-epidemia. Mers aiheutti 36 ihmisen kuoleman, herätti pelkoa ja paniikkia, sulki kouluja työpaikkoja. Ja nosti käsidesit joka paikkaan. Käsidesipurkki oli vastassa niin glamöröösin ostoskeskuksen ovella kuin kojuista muodostuvassa kauppahallissa.

Tehokkaan, järjestäytyneen ja erittäin teknologisen yhteiskunnan kuva maasta tuli. Säästyimme Mersiltä. Toin matkamuistona nipun herkullisia kokemuksia ja pari keittokirjaa.

Gwangjangin kauppahallin sisäänkäyntien edessä oli käsidesiä. Hengityssuojia näkyi katukuvassa paljon.

Mehevää merikorvaa. Koreabul-ravintolan olivat häikäisevän tuoreita ja herkullisia.  Kaikkia lajeja emme edes tunnistaneet. Tarjoilijalla oli näppärä appsi, jolla hän soitti kumartelun lomassa äyriäisen englanninkielisen nimen.

Kauppahallin pannukakkutehdas.

Paikallista mustaa makkaraa. Ja possua.

Tongin kauppahallissa sai kerätä poleteilla mieleiset katuruoat eri kojuista. Hyvä tapa päästä maistelemaan erilaisia herkkuja.

Misomarinoitua possu on helppo tapa tutustua korealaiseen ruokaan. Mietoa ja maukasta.

Galbimarinaadi on klassinen maku naudan ribseille. Galbimaridadia saa kaupoista valmiina, mutta sitä on myös helppo tehdä itse. Kalbimarinaadin käytetään korealaista, vaaleaa soijakastiketta, seesamiöljyä, seesaminsiemeniä, tuoretta inkivääriä ja siirappia. Liha on naudan, possun, lampaan kylkiluita.

Kylkipalojen galbileikkaus on ovela keino lyhentää kypsennystä.  Short ribs kypsyi kymmenessä minuutissa. Harjoittelin kääretorttuleikkausta, kaunista siitä ei tullut, mutta herkullista tuli.

Koreassa käytetään sujuvasti ristiin k- ja g-kirjainta. Ehkä se liittyy jotenkin korean kielen kääntämiseen? Mutta kalbi ja galbi ovat ymmärtääkseni sama asia.  Hieman hämäävää kun sama toistuu kadun- ja kaupungiosien nimissä. Navikointi oli muutenkin haastavaa, koska länsimainen puhelimen karttasofta ei toiminut.

 

Toinen korealainen klassikko on bulgogi. Söimme aivan taivaallisen mehevää bulgogia ravintolassa. Pöytään tuotiin pieni hiiligrilli, jossa saimme itse grillata valmiiksi marinoidut lihanpalat. Bulgogin tekeminen kotikeittiössä onnistuu myös mainiosti. Grillaan talvella kakluunissa, mutta makumaailmaan pääsee varmasti käsiksi myös paistinpannulla. Korealainen gochujang -tahna on tärkeä osa bulgogin makumaailmaa. Tiesitkö, että gochua saa vahvana ja mietona? Olen kovasti tykästynyt tuohon miedompaan chilitahnaan. Nyt en vain muista mistä olen miedomman chilitahnan ostanut.

Korealainen ruoka tarjoillaan riisin tai perunan ja runsaiden kasvislisukkeiden kanssa.

 

Mainokset

2 thoughts on “Korea kimara

  1. Kivat kuvat ja katsaus korealaiseen ruokaan. Veljeni kävi aikoinaan paljon liikematkoilla Koreassa, ja kadehdin silloin hänen sikäläisen liikekumppaninsa antamaa gingsengiä, jota veli ei suostunut jakamaan kanssani;D

    • Kiitos Jael! Hauska kun mainitsit tuon gingsengin! Toin Korean reissulta semmonen kanakeittoaineisten paketin, mutta se unohtui kuivakaappiin. Ihmettelen nyt mitä tuo valkoinen juuri paketissa. Näyttää kovasti gingseng-juureltä. Voikohan sitä käyttää viimeisen käyttöpäivän jälkeen…? Harmi kun ja jos se meni tärviölle.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.