Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Uunissa paahdetut bataatit mantelilla ja bloggaajan leipiintyminen

15 kommenttia

Bataattien ja mantelien yhdistelmä syntyi siten, että bataatit olivat jo uunissa kypsymässä arkiruoan lisukkeeksi. Bataatteja odotellessa suussani alkoi maistumaan manteli. Menin kaivelemaan kuivalaatikostoa ja löysin juuri sopivasti mantelilastuja. Hieman paahtuneet mantelit antoivat bataatin makealle pehmeydelle täydellisen vastapainon niin maun kuin rakenteen suhteen.

Ihan paras ja vielä tosihelppo herkullinen kasvisateria tai lisuke. Voisin syödä näitä päivät pääksytysten. Ehkä syönkin, kun kokkaaminen ei nyt niin huvita.

Paahdetut bataatit ja mantelilastut

  • 3 pienehköä luomubataattia
  • oliiviöljyä
  • sormisuolaa
  • mantelilastuja

Kuumenna uuni 200 asteeseen.

Pese bataatit ja halkaise kahtia. Nosta puoliskot uunivuokaan. Mausta oliiviöljyllä ja sormisuolalla.

Paahda bataatteja 30 minuuttia tai kunnes haarukka menee kevyesti läpi. Ripottele mantelilastut puolivälissä kypsennystä bataattien pinnalle.

Olipas kivaa innostua uudesta makuyhdistelmästä. Viime aikoina olen ollut vähän leipiintynyt sekä ruokaan että bloggaamiseen. Olihan se jossain vaiheessa pakko tulla vastaan, yli viiden vuoden bloggaajataipaleen ja jatkuvan intoilun jälkeen.

Leipiintymistä on jatkunut jonkin aikaa, kiirettä muilla rintamilla eikä flunssa ole auttanut. Kaupasta on tarttunut mukaan normaalia enemmän eineksiä (luomupinaattiletut, niin hyviä!).

Kokkaamisessa olen oikonut, eikä se ole tietenkään yleensä palkinnut. Eilen mietin punajuurikeittoa tehdessä, miksi tämäkin nyt pitäisi tehdä niin monimutkaisesti, paahtaa sipulia ja silleen. Yleensä lisäduuni (jos sipulin kuullottaminen edes lisäduuni on) ei minua haittaa, maku palkitsee. Mutta onko sen aina oltava niin vaikeaa? Pääsin ehkä kiinni tavallisen ruoanlaittajan (tässä vastakohtana aktiiviselle harrastajakokille) näkökulmasta.

Mutta joskus yksinkertainen on sittenkin parasta ja laiskuus palkitaan. Ei tarvitse kuin pestä, paahtaa ja syödä. Bataatin kuoret voi syödä tai jättää syömättä.

Mainokset

15 thoughts on “Uunissa paahdetut bataatit mantelilla ja bloggaajan leipiintyminen

  1. Bataatti on musta vaikea, kun se on niin makea. Mä en oikein meinaa päästä sinuiksi sen kanssa. Ja mistä tietää milloin bataatti on ekstramakea ja milloin vain makea. Onko se lajikkeesta kiinni?

    Toivottavasti et leipiinny liiaksi. Täällä on kiva käydä lueskelemassa.

    • Kiva kuulla, auttaa leipiintymiseen :)!
      Tuo lajikekysymys on oikein hyvä! Kävin oikein kaivamassa roskiksesta pakkauksen. Siinä ei sanottu muuta kuin luomubataatteja Yhdysvalloista. Viime aikoina olen ostanut luomubataatteja ja niissä on ollut mulle sopiva makeusaste. Monen muun kasviksen ja hedelmän kohdalla on tullut kauppoihin paljon enemmän lajikkeita, mikä on hieno suuntaus.

  2. Leipiintyminen uhkaa välillä meitäkin, varsinkin jos työnteko alkaa kovasti haitata tätä harrastusta 😉 Päivitystahti on vähän hidastunut alkuvuosista, mutta kyllä se siitä. Maailmassa on vielä niiiiiiin monta reseptiä kokeilematta.
    Bataattia näkyy meidän ruokapöydässä aika harvoin juuri tuon makeuden takia. Ainoa millä makeuden saa kesytetyksi, on sopivan sitruunainen gremolata.

    • Kaipa sitä kaikkeen harrastamiseen kyllästyy välillä, ilman flunssiakin. Nyt on vaan ruoanlaiton lisäksi kyllästyttänyt kaikenlainen meuhkaaminen ja myyminen mitä blogimaailmaan liittyy.
      Bataattia olen minäkin välttänyt samasta syystä, mutta olisiko luomubataatit vähemmän makeita? Niiden maku oli minusta just passelin makea.

  3. Itseäni on alkanut leipiinnyttää blogien ammattimaistuminen. Tämän seurauksena ruokablogien reseptien pitää olla usein uusia, innovatiivisia ja /tai -ton-ruokavalioita noudattavia. Minua sellainen ei kiinnosta yhtään. Tykkään lihasta ja tykkään tavallisesta ja klassisesta ruoasta. Viime viikkoina on innostanut mm sikke sumarin janssoninkiusaus-postaus jossa tehdään pakkassäähän sopiva tuhti ruoka ja humoristisiin sanankääntein kuvataan sellaista fiilistä ja toimintaa mikä ainakin itselläni voi seurata kyseisestä ilmasta (ei halua poistua himasta, kaipaa tuhtia ja lohduttavaa ruokaa jne). Sinunkin blogisi on freesi tuulahdus seuraamieni ruokablogien joukossa ja tykkään siitä että sinulla on oma linja- minua ei lukijana haittaa jos postauksia ei tule säännöllisesti.

    Itselläni menee kokkausinspiraatiot niin vaiheittain ja sesongittain, että ruokablogin kirjoittamisesta ei tullut mitään. Tällä hetkellä olen reissussa väli-Amerikassa eikä täällä tunnu vallitsevan samanlaiset ruokatrendit kuin Suomessa. Se on tosi freesiä vaikka ruoka välillä onkin vähän tylsää papuriisi ja munakokkeli-linjaa (parhaimmassa tapauksessa sekin on tosi maukasta). Täällä en ole kuullut myöskään kenenkään noudattavan mitään erikoisruokavaliota.

    • Oi, olet siellä ihanien makujen äärellä! Kiva kuulla, että tykkäät linjasta :D!
      Mua häiritsee enemmän ammattitaidoton meuhkaaminen, vaikka tarkoituksena lienee blogilla rahaa tehdä. Jotkut osaa senkin tehdä tyylillä. Mutta jos kymmenettä kertaa kehuu juustoa, jonka kanssa on diili, mua mietityttää onko bloggaaja myynyt bloginsa liian halvalla. Mulle tulee vastareaktio enkä osta. Onhan tämä vanhanaikaista :). Ja jos tähänkin postauksen otsikkoon olisin laittanut vegaani, tulisi klikkauksia tuplasti. Mä kuitenkin luotan ihmisten älyyn, näkeehän ne että tonton tämä annos on :).

  4. Uunissa paahdettu bataatti on tosi herkullista, ja mantelien lisäys varmaankin tekee siitä vieläkin paremman. Välillä minäkin olen vähän sormi suussa, mutta ideoita sitten ilmestyy jostain kuitenkin, ja ei vielä kyllästytä vaikka 9.5 vuotta takana. Tosin postaan nykyään harvemmin kuin aikaisemmin. Mutta , älä nyt leipiinny , tänne on kiva tulla:)

    • Kiitos Jael, kiva kuulla että intoa on mahdollista ylläpitää! Minustakin on hauska lukea sun ohjeita, ottaa oppia ja etenkin katsella katuja, kauppoja ja toreja sun blogin kautta siellä ihanassa etelässä!

  5. Meillä on bataatista tehty lähinnä keittoa samaan tapaan kuin kurpitsasta, ei kylläkään kauhean usein.
    Kovin kuulostaa tutulta myymiseen ja meuhkaamiseen kyllästyminen. Mä en ole pitkään aikaan lukenut kuin muutamaa ruokablogia, yhtä lukuunottamatta löytyvät tästä kommenttiketjusta. Ruokabloggaaminenkin on aikalailla jäänyt vaikka kyllä meillä kokataan ja leivotaan ihan vanhaan malliin, ei vaan ole ehtinyt/jaksanut kuvata.

    • Tämä talvi ja valon puute ei tosiaan ruokakuvaamista suosi. Kyllästyttää omat samean keltaiset kuvat. Vaikka koetankin muistaa aina joskus jämäksi jääneet kuvata päivänvalon aikaan. Olisi kiva opiskella kuvaamista enemmän, mutta noiden ruokakuvauskurssien hinnat ovat karanneet ihan lapasesta ja ihan niin paljon en ole valmis harrastuksesta maksamaan.

  6. Ai että kuulostaa tutulta! Minulla kevät on aina uuden innostumisen aikaa, kun isot pyöräilykisat alkavat. Kaivan esille vuoron perään italialaiset, ranskalaiset ja espanjalaiset ohjeet. 😀 Etenkin Italia on siitä hyvä ruokamaa, että aina voi tehdä yksinkertaistakin simppelimmän pastan ja silti syö hyvin! Ja ruoka on nopeasti valmis. Minullakin on jäänyt kaikki, pienetkin kaupalliset yhteistyöt ja se on ollut vapauttavaa.

  7. Ja tuo ylempi oli CampaSimpukasta, kun näköjään viestiin tuli vain Sari lähettäjäksi

    • Sari, melkein arvasinkin :). Tuo teidän kisojen myötä ruokakulttuurin vaihtaminen on niin hauska idea! Mulla on joskus käynyt mielessä blogin kaupallistaminen mutta olen tullut lujaa sieltä ajatuksesta pois. Ihailen niitä jotka osaa tehdä senkin jutun hyvin, mutta sitten on niitä jotka ei…
      Italia, tuo mun ruokakehto, on juuriikin se paikka josta minäkin käyn tämmöisen tympääntymisen hetkillä ammentamassa ohjeita ja uskoa ruoanlaittoon.

  8. Täällä toinen kyllästynyt. Minä olen ollut peräti niin pitkään kyllästynyt, että joulukuussa päätin, että lopetan blogin samaan aikaan kun Top100-ruokablogit loppuu. No oikeasti en tiedä, olenko lopettanut vai olenko vaan pienellä tauolla. Kertaankaan tämän vuoden puolella ei kuitenkaan ole tullut oloa että olisipa kiva kirjoittaa jotain, paitsi ehkä ihan viime aikoina. Tosin kaikki asiat mitä minulla on mielessä ovat niin pieniä ja arkisia, että tuntuu tarpeettomalta avata blogia sen takia, kaiken visuaalisen runsauden, sisältömarkkinoinnin, somevaikuttavuuden ja muun vastaavan keskelle. Työmullistukset eivät ole omiaan lisäämään jaksamista vapaa-ajan harrastuksiin.

    Myös minä olen ollut kyllästynyt ruuanlaittoon, ja siihen ettei mikään kelpaa. Tämä alkuvuosi onkin menty arkisin pääasiassa keitoilla tai niillä eineksillä. Lauantaitkin menty jollain surpernopealla ja yksinkertaisella, mutta sunnuntaisin olen kokannut riistaa, sitä sentään ihan mielelläni. Riistareseptit olen kirjoittanut itselleni ylös, niistä voin joskus koota sen oman riistakirjan, jos haluan.

    Meidän perhe ei ole päässyt bataattien makuun, en kertakaikkiaan saa niistä tehtyä mitään, mikä maistuisi. Ehkä se vääränlainen makeus ja rakenteen puute ei vaan maistu meillä. Ja minua itseä häiritsee se kaukainen alkuperä, ei mitään mahdollisuutta tietää miten ja missä se oikeasti kasvaa. En halua olla (vahingossa) aiheuttamassa ongelmia muualle, vähän niin kuin esim. avokadon tai mantelin tai quinoan viljelykin on tyottanut isoja ongelmia muualla.

    Toivotan sinulle kuitenkin, omasta valittamisesta huolimatta, bloggausiloa ja kokkausintoa jatkossakin, täällä on niin kiva käydä lukemassa ja inspiroitua (vaikka juuri tätä tuskin kokeilenkaan, koska olen luvannut olla kokkaamatta bataattia perheelleni 😉 )

    • Harrastuksen kuuluu olla kivaa! Hauskaa ja hupia, eikä väkisin vääntämistä. Ruokaa on tosin pakko aina laittaa tai ainakin syödä, joten olen koettanut tehdä siitä tällä bloggaamisella hauskempaa. Ja onhan tämä vienyt paikkoihin ja ruokalajeihin, joihin ei ehkä olisi tullut muuten mentyä. Saa nähdä miten tämä jatkossa menee, ehkä laiskemman pulskeasti kuin aiemmin…
      Saako siitä riistakirjasta tehdä jo ennakkotilauksen!?! Sen mä niin haluaisin!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.