Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Karitsanpotkaa, mämmiä ja mämmistoutia

2 kommenttia

Pääsiäisenä kävi kivoja vieraita, moneenkin otteeseen. Tarjosin tietysti karitsaa, sillä olin käynyt hamstraamassa Wiljakan tilan luomukaritsaa Reko-jaosta. Olen kutenkin syönyt ja tarjonnut niin monta kertaa hidasta karitsan potkaa punaviinissä, että uutta piti keksiä.

Silmäilin sekavin tuntein Hannan Sopan Mämmikaritsan ohjetta. Mämmiolutta, itse mämmiä ja vielä rusinoitakin! Oletko Soppahanna ihan tosissasi? Riskinotto kannatti, ehdottomasti. Herkullisia, meheviä ja niin maukkaita potkia tuli. Uusi pääsiäissuosikki!

Lisäsin Hannan Sopan ohjeeseen karitsan rasvan kuorimisen pois. Suosittelen lämpimästi varaamaan sen verran lisäaikaa, että ehdit jäähdyttää kastikkeen ja kuoria enimmät rasvat pois. Kastike oli ennen tätä operaatiota varsin rasvaisen makuista, joten nostin padan ilman potkia lumihankeen tunniksi. (Tämä oli siis se pääsiäinen, jolloin oli lunta.)

Hitaasti haudutetut potkat viettävät uunissa viisi tuntia. Mämmipotkien kypsentämiseen, jäähdyttämiseen ja kastikkeen kokoon keittämiseen, alkuvalmisteluista tarjoiluun vie yhteensä 6-7 tuntia. Voit hyvin hauduttaa lihan edellisenä päivänä ja tehdä viimeistelyt ennen tarjoamista.

  • 4 luomupotkaa
  • 2 punasipulia
  • oliiviöljyä
  • sormisuolaa
  • mustapippuria
  • 1 rkl tummaa sokeria
  • kourallinen rusinoita
  • 2 dl mämmistout -olutta (käytin Laitilan Mämmi Cream Stoutia)
  • 1 + 1 rkl Worcestershire -kastiketta
  • 3 rkl mämmiä
  • 1 l lihalientä
  • tuoretta minttua
  • tuoretta timjamia
  • tuoretta rosmariinia
  • ½ sitruunan mehu

Laita uuni lämpiämään 150 asteeseen.

Kuori ja pilko punasipuli. Lisää uunipataan oliiviöljyä ja kuullota sipulit. Lisää rusinat, mämmi, sokeri ja Worcestershire-kastike. Sekoita. Lisää olut ja kiehauta alkoholi pois.

Ruskista potkat paistinpannulla. Mausta mustapippurilla ja suolalla.

Nosta potkat uunipataan. Kaada päälle lihalientä niin että potkat lähes peittyvät.

Laita padan päälle kansi ja nosta uuniin.

Paista potkia 5 tuntia. Nämä solakat luomukaritsan potkat. Käännä potkat puolivälissä.

Nosta potkat pois ja jäähdytä kastike, jotta voit kuoria pinnalta jäähtyneen rasva pois.

Keitä kastike kokoon, mausta yrteillä, sitruunan mehulla ja tujauksella sitä mahdottoman vaikeasti kirjoitettavaa ja äännettävää W-kastiketta. Tarkista suola ja mustapippuri, lisää tarvittaessa.

Kuumenna potkat ennen tarjoilua. Koristele tuoreella mintulla, timjamilla ja/tai rosmariinilla.

Tarjosin potkia veriappelsiinilla raikastetun spelttirisoton, vihreiden papujen ja pekonilla höystetyn pinaatin kanssa.

Punaviinin ystävät nauttivat potkat pääisiäisenä Candiallen Ciclopen kanssa. Oi, että se on ihana viini! Tumman oluen ystävät pitivät tarjolla olleista tummista oluista parhaana mämmikaritsalle Pyynikin panimon ja Paja baarin yhteistyön hedelmää, Pajavasara stout & portteria.

Timjamirairuohoa, Mämmiolutta, Ciclopea, mämmiä ja luomupotkia.

Mainokset

2 thoughts on “Karitsanpotkaa, mämmiä ja mämmistoutia

  1. Oi että, noista kuvista jo näkee, että näiden täytyy olla todella herkullisia!

    • Kiitos Paula, olivat kyllä herkkua. Mämmikastike sen sijaan ei ollut niin kuvauksellista :D. Vaikka herkkua olikin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.