Tarjosin vieraille karitsan ulkofileitä. Poimin karitsoille marinadin ja sitruuna-mascarponekastikkeen Pullon henki -blogista. Wiljakkalan tilan luomukaritsan ostin Reko-piirin kautta. Candiallen Chianti Classico soi kauniisti yksiin karitsan ja kastikkeen kanssa. Luomu lähiruoka toivottavasti tasapainottaa universumia sen verran että maapallon ekologinen tila kestää ruokaviinin Toscanasta. Nämä mietteet vuoden 2018 kansallisena ylikulutuspäivänä, jolloin Suomessa saavutettiin vuotuisen kulutuksen limiitti. Tästä lähtien loppuvuosi eletään sitten ekologisesti velaksi.
Karitsan ja marinadi
- 500 g luomukaritsan ulkofilettä
- oliiviöljyä
- loraus valkoista balsamicoa
- 1 rkl hunajaa
- mustapippuria
- tuoretta timjamia
- tuoretta rosmariinia
- tuoretta minttua
- 1 sitruunan keltaista kuorta raastettuna
Paistamiseen
- voita
- oliiviöljyä
- sormisuolaa
Sitruuna-mascarponekastike
- 3 rkl mascarponea (käytimme reiluja lusikallisia)
- 2 sitruunan mehu
- tuoretta timjamia
- tuoretta rosmariinia
- tuoretta minttua
- sormisuolaa
- mustapippuria
Koristeluun
- muutama tupsu tuoreita yrttejä
Käytin kokonaista pakastettua karitsan ulkofilettä. Sulatin lihan yön yli jääkaapissa. Poistin kalvot ja leikkasin lihan pihveiksi. Marinoin lihan aamupäivällä ja nostin takaisin jääkaappiin.
Tee marinadi. Sekoita oliiviöljyyn balsamico, mausteet, juokseva hunaja ja raastettu sitruunan kuori. Kaada marinadi karitsalle, kierittele liha ihanissa mauissa, peitä kannella tai kelmulla ja nosta kylmään.
Ota liha huoneen lämpöön vähintään tuntia ennen kypsentämistä.
Laita paistinpannulle voita ja oliiviöljyä. Kuumenna pannu hyvin ja odota, että voin kuohu laskee.
Paista pihvejä 2 minuuttia puoleltaan. Nämä luomukaritsan ulkofileet olivat solakoita, ne kypsyivät kauniin roseeksi. Jos käytät paksumpia karitsanpihvejä tai lammasta, kypsennä pitempään. Voit myös viimeistellä pihvien kypsyyden uunissa, mutta minun uunimittarini on irtisanoutunut lopullisesti. Me paistoimme pihvit sormi- ja sekuntikellotuntumalla.
Painele lastalla niin että pihvit ruskistuvat kauttaaltaan.
Nosta pihvit folioon ja kääräise vielä keittiöpyyhkeeseen. Anna pihvien vetäytyä 10-15 minuuttia.
Sitruuna-mascarponekastike, lisukkeet ja viini
Laita karitsan levätessä paistinpannulle mascarpone, sitruunanmehu ja sekoita ja kaavi pannusta huolella mukaan pihvin paistomaut. Mausta sormisuoalla, pippurilla ja tuoreilla yrteillä. Maista ja säädä makua tarpeen mukaan.
Tarjosin ohessa viimeiset (toivottavasti!) pakastamani viime kesän härkäpavut pannulla paistettuna, valkosipulin kera. Ohessa oli muutakin kasvista. Uunissa paahdetut perunat, perunamuussi, polenta tai keitetty speltti maistuvat myös karitsan ohessa.
Mascarponekastike oli koko porukan yhteinen uusi suosikki. Sitruunan ja mascarponen tasapaino oli ihana. Voittaa minusta perinteinen kermakastikkeen 6-0, mutta meikä ei olekaan kermakastikkeiden ylin ystävä.
Karitsan kanssa yhteen nuottiin lauloi Candialle Chianti Classicoa. Oijoi, kun se on kaunis viini! Toimi kauniisti karitsan ja kastikkeen kanssa.
Vieraat toivat tullessaan myös ihanaa alkuviiniä, löytyy ihan Alkosta. Lunar Apogé Côtes du Rhône 2016. Suosittelen sitä ehkä ennemmin pataruokien kanssa. Herkkua myös sellaisenaan.

Hoikkia fileita sutjakkaita nämä luomukaritsan ulkofileet. Tässä pinossa on yksi file jaettuna kolmeen pihviin.