Kokeilin picanhan grillaamista käänteisellä epäsuoralla menetelmällä, koska se toimi niin hyvin porterhouse-pihvin kanssa. Ja koska poltin ulkotakassa koko päivän omenapuun oksia. Omenapuu tuottaa hienon ja maukkaan maun antavan hiilloksen. Pikainen kevätkananpoika tai pihvi grillautuu kevyesti oksien tuottamilla hiilillä mutta isompi vasikan picanha – vaikka tämä olikin pienemmästä päästä – vaati jo pientä taiteilua.
Tässä ohjeessa ei ole lähimaillekaan täsmällisiä aikoja ja määriä. Oksahiillos muhi muutaman tunnin ja vieressä poltin kuivia oksia suoraa grillaamista varten tovin. Lihaa grillasin näppituntumalla ja nuotion tuntuman mukaan. Julkaisen ohjeen muistutukseksi itselle ja rohkaisuksi muille. Näinkin onnistuu hyvin!
Maustoin lihan muutamaa tuntia ennen kypsennystä kuivamarinadilla. Ennen grilliä sipaisin pintaan oliiviöljyä.
Käänteisesti epäsuorasti grillattu vasikan picanha
- pieni vasikan picanha, n. 750 g
Kuivamarinadi (josta käytetään tähän 2 rkl)
- 4 rkl Maldon-suolaa
- 1 rkl tummaa luomusokeria
- 1 rkl sinappijauhetta
- 1 rkl savupaprikajauhetta
Paistamiseen
- oliiviöljyä
Sekoita kuivamausteet. Et tarvitse koko mausteseosta, laita 1 rkl toiselle puolelle picanhaa, toinen ruokalusikallinen toiselle puolen. Nosta liha jääkaappiin muutamaksi tunniksi.
Ota liha huoneenlämpöön 1-2 tuntia ennen kypsentämistä.
Laitoin picanhan kuuman oksahiilloksen viereen ja käänsin about 10 minuutin välein. Hivutin lihaa pikkuhiljaa lähemmeksi hiillosta ja loppua kohti sen päälle. Yhteensä grillasin epäsuorasti vajaan tunnin. Hiillos, joka oli muodostunut päivän mittaan polttamistani useammasta sylillisestä ohuita omenapuun oksia, hiipui pikkuhiljaa. Virittelin viereen uuden tulen vanhoista, kuivista sentin paksuisista omenapuun oksista. Se paloi kuumaksi hiillokseksi sopivasti. Noin 40 minuutin jälkeen hivutin picanhan lähemmäs liekkejä, paksumpi puoli kuumaa kohti. Käänsin lihan vielä kerran. Kun uusi tuli oli tekeytynyt hiillokseksi nostin lihan suoraan kuuman päälle. Tässä vaiheessa siirryin siis suoraan grillaukseen, muutaman minuutin puoleltaan jotta liha sai komean ruskean pinnan.
Lihasta tuli mediumia. Ensi kerralla muutamaa minuuttia aikaisemmin pois tulilta tai pienempi hiillos tai tuntia lyhyempi omenapuiden oksien poltto. Ihmeen hyvin kypsyys osui näin näppituntumalla.
Kaupallisia hiiliä en käyttänyt nyt ollenkaan, mutta porterhouse -ohjeen pohjalta voit viritellä omat hiiloksesi. Jos käytät Green EGG- tyyppistä grilliä, löytyy Nic Williamisn kuivarubin ohjeen jatkona ohjeet grillaamiseen.
Nostin lihan folioon vetäytymään varttitunniksi. Lasissa oli ihanaa Candiallen La Misseä.
Koska jouduin päivystämään hiilloksen vieressä tunnin verran, tein alkupalan ja lisukkeet samalla.
Grillasin alkuun kevään ensimmäisiä eurooppalaisia luomuparsoja. Miten ihania ja maukkaita! Ihana kevätpäivä, parsat tarkeni syödä jo ulkona. Megapihvin kypsyessä epäsuorasti, grillasin kuumalla puolella suippopaprikaa, varhaiskaalia ja sipulia.
Illalla olin tyystin savuntuoksuinen ja iholla oli semmoinen tunne mikä tulee on koko päivän viettänyt pihahommissa auringossa. Ihan paras päivä!
21.4.2018 09:48
Tämä on upea postaus, kiitos. Tajusin juuri, että olen aina vienyt esim. mustaviinimarjan oksat, ja samoin omenapuun oksat, juhannuskokoonn. Nehän pitää ottaa talteen ja polttaa grillissä juuri näin ja valmistaa hyvää ruokaa samalla.
23.4.2018 13:01
Kiva kuulla, että inspiroi! Se on niin kivaa kun omenapuusavotan jälkeen on odottamassa palkinto. Omenapuu antaa kivan maun etenkin kanalle. Eikä aina tartte tosiaan näin monimutkaista, joskus hiillokselle on päätynyt makkaraakin :).