Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Pippuroitu punertava paahtopaisti

4 kommenttia

Kokonaiset naudanpaistit eivät ole pitkään aikaan maistuneet minulle. Kävin miettimään, mahtaisiko vika olla lihan laadussa. Päätin antaa vielä kerran mahdollisuuden luomunaudan paahtopaistille. Varmuuden vuoksi pippuroin lihan kunnolla.

  • 1 luomunaudan paahtopaisti (tämä oli pieni, alle kiloinen)
  • oliiviöljyä
  • 1 tl kokonaisia rosepippureita
  • 1 tl kokonaisia viherpippureita
  • 1 tl kokonaisia mustapippureita
  • voita
  • merisuolaa

Ota liha jääkaapista, taputtele paperilla tai pyyhkeellä kuivaksi lihanesteestä.

Laita pippurit mortteliin ja hiero rikki.

Sivele lihan pintaan oliiviöljyä ja hiero siihen pippurit. Jätä liha huoneen lämpöön vähintään tunniksi ennen paistamista.

Laita uuni lämpiämään 125 asteeseen.

Laita uunin kestävään paistinpannuun voita. Ruskista paisti kauttaaltaan. Suolaa samalla liha.

Nosta liha uuniin. Kypsennä 1 tunti/kg paistia tai kunnes paistimittari näyttää 58 astetta, jos tavoittelet rosékypsyistä. Minun paistimittarini ovat kieltäytyneet yhteistyöstä, joten kypsensin tasan tunnin, kokeilin näppituntumalla, eikä liha tuntunut liian pehmoiselta.

Pastanjauhantaa -blogista (ohje vuodelta 2006, ruokablogien uranuurtajia!) poimin sanomalehtikonstin ja painokkaan suosituksen kunnon vetäytymisajasta. Kääri liha leivinpaperiin ja sen jälkeen sanomalehteen. Anna vetäytyä hyvin, tunnin verran. Anna lihan mehustua vähintään se tunti, että kypsyy tasaantuu ja liha pysyy mehevänä.

Kokeilin myös pastajanjauhajien punasipuleita ja kermakastiketta. En innostunut kermakastikkeesta vieläkään, mutta en vaan ole kermakastikkeiden ylin ystävä.

Entäs se liha sitten? Se ei maistunut muistojen kuivalle sahajauholihalle. Se oli ihan ok. Maistui mukavan pippuriselle, mutta ei mun makuun mitenkään #foodieaboveheaven -kamaa. Uskoisin, että naudanpaistin ystävät tykkäävät kivasta pippuripinnasta ja hyvin vetäytyneestä, mehukkaasta lihasta.

Veistelin paistia useamman kerran leivän päälle ja aloin päästä makuun. Kyllä tämä kaikki kaupan nitraattiset leikkeleet voittaa.

 

 

Advertisement

4 thoughts on “Pippuroitu punertava paahtopaisti

  1. On kyllä hyvälaatuista lihaa, kuvastakin sen näkee. Naudanpaistifanille herahti vesikielelle näin lounastunnin kynnyksellä.

    • Luomulihaa ja muistaakseni jotain pihvikarjan lihaa. Mulla on ollut muutama vähemmän maukas kokemus linnapaisteista ja muista, taitaa vaatia muutaman herkkukokemuksen lisää. Mutta uskoisin, että tämä nappaa juuri naudanpaistifaneille :).

  2. Minusta on hienoa, että Suomessa syödään maitokarjan lihaa. Mutta siitä huolimatta se liha ei koskaan ole niin hyvää, kuin varsinaisen lihakarjan liha. Oletko kokeillut paahtopaistia jonkun hyvän lihakarjan lihasta? Eron kyllä huomaa, niin rakenteessa kuin maussakin. Minä ostan niin tosi harvoin lihaa, mutta syötyäni hyvää charolaista paluuta tavalliseen nautaan ei oikeastaan enää ole.

    • Niin kuin ennenkin olen täällä kertonut, mä olen kasvanut maitokarjan lihalla ja sain sitä myöten yliannostuksen. Pikkuhiljaa alan päästä siitä yli :D.
      Olen samaa mieltä, hyvä pihvikarjan liha on herkkua. Tämäkin oli luomua ja jotain pihvikarjaa muistaakseni, mutta paketissa ei mainittu mitä. Tuota charolaista pitääkin kokeilla! Täällä päin löytyy Rekon kautta ainakin Highland-karjaa, jotain muita biittejä olen ostanut.,

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.