Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Ihanaista parsapiirakkaa

2 kommenttia

Parsaa, kananmunaa, voitaikinaa. Niistä syntyy näyttävää naposteltavaa juhlapöytään. Tai helppoa ja ruokaisaa alkupalaa. Tai mahtavaa herkkua brunssille.

Katselin kevään edetessä ihania parsapiirakan kuvia somessa. Ajattelin, että tuollaista teen kun minun parsasesonkini alkaa. Kun aloin niitä ohjeita etsimään, niin enhän minä niitä tämän kevään piirakkaohjeita löytänyt. Mutta löysin useamman vuoden vanhoja. Ja loistavan idean, piirakan voi tehdä valmiille voitaikinapohjalle! Niitä olikin sopivasti joululta vielä pakastimessa jemmassa.

Tämä piirakka on fuusiosynteesi useammasta ohjeesta parin kokeilun kautta. Mallia katselin ainakin Maistuis varmaan sullekinSillä sipulia ja Tiskivuoren emäntä -blogeista. 

Parsapiirakkaa alkupalaksi tai brunssille

  • 2 levyä voitaikinaa
  • 10 paksua parsaa tai 20 ohutta luomuparsaa
  • suolaa keittoveteen
  • 4 rkl creme fraisia (tai vuohenjuustoa)
  • 2 rkl raastettua parmesaania
  • 1-2 tl raastettua sitruunan kuorta
  • mustapippuria
  • sormisuolaa
  • oliiviöljyä
  • 1 pieni luomumuna voiteluun + 2-4 pientä luomumunaa piiraaseen (1 per ruokailija)

Sulata voitaikinapohjat. Tämä vie noin 15 minuuttia.

Lämmitä uuni 220 asteeseen.

Napsauta parsoista kuiva kantaosa pois. Keitä paksuja parsoja 3 minuuttia suolatussa vedessä. Ohukaisia luomuparsoja tarvitsee vain käyttää kiehuvassa vedessä. Kokeilin luomuparsoja myös keittämättä. Ne kyllä kypsyivät, mutta niitä oli vaikea leikata nätisti piirakassa.

Laita pellille leivinpaperi. Kaulitse voitaikinoita hieman pituus ja leveyssuunnassa. Painele keskiosaa erityisesti. Ota haarukka ja painele reikiä keskiosaan.

Riko yksi kananmuna, vatkaa haarukalla rakenne rikki. Voitele piirakanpohjien reunat noin 1,5 cm alueelta.

Paista pohjaa sellaisenaan uunissa 5 minuuttia.

Sekoita ranskankermaan sormisuolaa ja mustapippuria. Raasta hyvin pestyn sitruunan kuorta 1-2 teelusikallisen verran. Jos käytät vuohenjuustoa tai muuta reippaamman makuista juustoa, voit laittaa enemmän kuorta. Ranskankerman joukossa sitruunankuori maistui minuun makuuni hieman liian vahvasti, noottina itselleni että vähemmän on paremmin. Maista ja säädä oman maun mukaan.

Ota pohjat uunista 5 minuutin kypsennyksen jälkeen. Levitä ranskankermaseos pohjien päälle. Laita parsat limittäin. Painele keskimmäiset hieman alemmaksi ja tee reunimmaisista hyvä barrikaadi kananmunille.

Riko kananmunat yksitellen, laita varovaisesti piirakanpohjien päälle. Laita yksi per ruokailija, yhdelle pohjalle mahtuu hyvin kaksikin, yritteliäs voi saada kolmannenkin mahtumaan. Mutta se vaatii kyllä hyviä reunoja piirakalta. Valkuainen tinkii karkaamaan, nostele lastalla tai lusikalla mukaan piirakkaan.

Ripsauta kananmunien päälle sormisuolaa ja parsojen päälle hieman oliiviöljyä.

Paista 10 minuuttia tai kunnes piirakan reunat ovat kauniin kullanruskeita, parsa on kypsää ja kananmuna on hyytynyt. Ekalla kerralla kananmuna jäi hieman löysäksi. Tosin se ei haittaa tälläistä juoksevan keltuaisen ystävää. Paistoin piirakkaa tuolloin 200 asteessa, mutta hieman pidemmän ajan. Nyt korkeampi lämpötila ja lyhyempi aika osui kohdalleen. Tämä hieman kypsempi kananmuna sopii varmaan paremmin jos teet piirakkaa kekkereiden noutopöytään.

Tarjoa rapean salaatin kera aamiaiseksi, brunssiksi, juhlapalaksi, alkupalaksi tai yöpalaksi. Rapea riesling maistuu ohessa. Taannoisen kohtuuhintaisten rieslinkien tastingin voittaja Jean Biecher Réserve Riesling maistui lasissa aika kivasti.

Seuraa blogia  InstagramissaFacebookissa ja Twitterissä!

Mainokset

2 thoughts on “Ihanaista parsapiirakkaa

  1. Parsa on niin ihanaa. Parit kerrat jo tullut nautittua 🙂 Piiras näyttää hyvältä.

    • Kiitos! Parsa on niiiin ihanaa! Kohta alkaa omatkin parsat nousemaan, tänä kesänä pitäisi tulla jo kunnon sato.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.