Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Rieslingin ja Spätburgunderin juhlaviikot

Jätä kommentti

Vuoden nuori sommelier 2018 Kirsi Seppänen tarjoilee Deli 1909:n parsa-annokset. Seuraavaksi hän kisaa Suomen edustajana Meksikossa pidettävissä MM-kisoissa.

Jos et ole tehnyt sinunkauppoja Spätburgunderin kanssa, kannattaa nyt suunnata ravintoloihin maistelemaan! Kiersimme tamperelaisbloggareiden kanssa jälleen Riesling- ja Spätburgunderviikoille osallistuvia ravintoloita. Kierroksella parhaiten suussani soivat tällä kertaa saksalaiset Pinot Noirit. Ja yllättäen jälkiruoat, vaikka en ole ollenkaan makean ylin ystävä.

Tampereella 14.-26.5. on mukana 11 ravintolaa. Iskujoukkomme jakaantui kolmeen ryhmään. Me maistelimme Pullon henkien ja Kohokohtien kanssa Ravitsemisliike Aistin, Hellan ja huoneen, Deli 1909:n, Armas Kuppilan ja Henriksin tarjontaa. Raskas duuni, mutta jonkun sekin on tehtävä, kuten Pullon henget sen niin laittamattomasti sanoivat.

Ravitsemisliike Aisti käynnistää viikoille laatimansa menun mielenkiintoisella parsa-annoksella. Alsacelaishenkiseen suolaiseen kakkuviipaleeseen oli leivottu mukaan savukalaa. Suolaheinästä tehty  kreemi toi ihanaa makua ja mukavaa kermaisuutta annokseen. Annoksen viimeisteli marinoitua valkoinen parsa. Tilkka luomuista Battenfeld-Spanier Riesling Trockenia sointui kokonaisuudessa kauniisti.

Aistin menussa on kolme ruokalajia. Pääruokana possua ja korvasientä ja jälkkäriksi parsajäätelöä ja mansikoita lehdykäispedillä. Olisin voinut viipyillä pelkän parsajäätelön äärellä, etenkin kun Raumlandin Blanc de Noirs-sekt maistui sen kanssa mainiosti. Jo ajatus parsajäätelöstä nosti hymyn huulille. Aloin jo suunnitella sen jäätelökoneen hankkimista, vaikka olen pyhästi vannonut että en mitään keittiöhärpäkettä enää osta. Mansikkalehdykäinen oli minun makuuni liian makeaa, mutta makean ystävälle varmasti maistuu.

Deli1909:ssa meille tarjoili tuore vuoden nuori sommelier Kirsi Seppänen. Kirsi kertoi matkustavansa seuraavaksi MM-kisoihin Mexico Cityyn. Onnea matkaan!

Delin menu on ravintolan tyylinen, rouhea ja maukas. Parsaa, erittäin maukasta smetanakastiketta ja lohta tai ilmakuivattua kinkkua, parsapiirakkaa. Ihastuin kovasti Seppäsen suosittelemaan Ringsin 2015 Spätburgunderiin. Juuri sellaista pinot noiria mistä pidän ja minähän olen nirso pinot noir-fani. Rings toimi hienosti parsa-annosten kanssa. Suosittelen pistäytymään 26.5. mennessä Delissä maistamassa yhdistelmää!

Oikealla ihanaa Ringsin Spätburgunderia.

Delistä sinkosimme toiselle puolen kaupunkia Hellaan ja huoneeseen. Kiinnostava ravintola siksikin, että se on nyt uusien omistajien puikoissa. Salissa pitkään hyvää työtä tehnyt sommelier Humberto Pulgar Garcés ja keittiömestari Ilmari Saarikoski ostivat ravintolan Arto Rastaalta keväällä.

Ensimaistelun perusteella ravintolassa on luvassa vahvoja makuja ja onnistuneita viinipareja. Erityisesti ihastuin jälkiruokaan, yllätys yllätys! Kevyen yrttisessä sitruunatortussa oli sopivasti kirpeyttä ja Fauberin Auslese soi suussa. Ihan yhdistelmä, sellainen jota hyvän ruoan ja viinin yhdistelmä on parhaimmillaan.

Hellasta ja huoneesta löytyy kokonainen viiden ruokalajin Riesling-menu, johon on yhdistetty Faubelin viinejä.

Armas Kuppila toimii päivisin erinomaisena lounaspaikkana, mutta iltaisin ravintolassa on välillä Pop Up- tapahtumia, jolloin keittiössä häärii C:n sommelier Christina Suominen (jonka ansiota varmasti on osaltaan tamperelaisten nuorten sommelierien viime vuosien kisamenestys).

Christina kertoi, että hänen unelmansa olisikin pyörittää pientä bistroa, jossa olisi hyviä ruokia ja viinejä. Mieleeni tuli välittömästi Barcelonasta alkuviineihin omistautunut Bar Brutal. Olisipa ihanaa saada sellainen ravintola Tampereelle!

Kierroksen toinen herkullinen Spätburgunder olikin Armassa tarjottu Shelter wineryn Lovely Lilly. Kierroksen tiukan aikataulun vuoksi emme ehtineet pysähtyä maistelemaan Christinan viinille yhdistämää ruokaa, vaikka olisinkin niin mieluusti jäänyt viihtymään. Kuppilassa on mukavan rento tunnelma ja herkulliset tarjoilut. Paikka sopii myös lapsiperheille, pöytäliinatkin on valittu varta vasten paperista piirtelyä varten. Loistava idea! Meidän muksu kulki aikoinaan omat piirtelyvälineet mukana, myös fine dining -paikoissa. Tyttö oppi varhain, että yksi hetki on pyhä – se kun vanhemmat tutkivat ruokalistaa.

Kierros päättyi Henriksiin, jossa oli illan kokoontumisajot. Meidät oli arvottu kolmeen ryhmään ja tapasimme muut ryhmät Henriksissä. Lopusta löydät linkit muiden bloggaajien blogeihin, joista voit lukea mitä kaikkea viikoilla on Tampereella tarjolla.

Henriksin menu käynnistyy savustetulla hauella parsakeitossa. Erikoispropsit hauen käytöstä! Hienovaraisen savuinen hauki lämpimän parsakeiton ja sokeriherneiden kanssa on oikein herkkä ja tasapainoinen annos. Lasiin kaadettiin vegaanista Mohr Riesling Trockenia. Vegaaneille tiedoksi, että Henriksissä pyritään pitämään aina ainakin yhtä vegaaniviiniä.

Pääruoaksi siikaa, uusia perunoita ja korvasienikastiketta. Korvasienien ihana umaminen liemi on oikein herkullista kausiruokaa. Poltettu siika oli hieman multaisen makuinen (viljelty siika?) tälläiselle kalastajasnobille, mutta Markus Molitorin Haus Klosterberg riesling 2016 lasissa raikasti annoksen hienosti.

Jugurttimoussesta ja raparperisorbetista tehty jälkiruoka on kauniin herkkä, mutta kolmas jälkkäri saman illan aikana oli minun makupaletilleni jo liikaa. Makean ja kauniin asettelun ystävät ovat varmasti herkun äärellä.

Behind the scenes: bloggaus on välineurheilua. Valo on tärkein väline, joten kuvasimme annokset Henriksin takapihalla ulkona ihanassa kesäillassa.

Raumlandin Marie-Luise Cuvee Sekt ja Asikaine.

Kiitos hauskasta seurasta Pullon henki, Kohokohdat Tampere, SivumakuKipparin MorsianSavusuolaaOptimistia ja Energiaa, Ranteita myöten taikinassa, Mansen Muijat, Asikaine ja sekä kiitos ravintoloille herkuista.

Bloggaus on tehty yhteistyössä Riesling-viikkoja koordinoivan Saksan viinitiedotuksen kanssa. Sivuilta löytyy myös mukana olevat ravintola muista kaupungeista Suomessa.

Riesling- ja Spätburgunder -teemaviikot 2016

Riesling- ja Spätburgunder -teemaviikot 2015

 

Seuraa blogia  InstagramissaFacebookissa ja Twitterissä!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.