Mietin miksei possun poskia voisi grillata. Hitaasti, epäsuorasti? Olin melko varma, ettei se onnistu tavallisessa hiiligrillissä. Tarvitsisin jonkin vihreän kamadomunan, jossa lämpötilan voi säätää asteen tarkkuudella. Hain uskoa netistä ja löysinkin muutaman ohjeen, jossa käytettiin juuri niitä isoja munagrillejä.
Mutta minun pitää oppia luottamaan useammin omaan intuitioon, sillä hiilillä grillaaminen onnistui hyvin! 1,5 tunnin grillauksella poskista tuli ihanan mureita ja maukkaita.
Epäsuoraan grillatut possun posket teriakimaridilla
- 800 g porsaan poskia
- 180 ml soijakastiketta
- 180 ml sojuviiniä (tai sakea/kuivaa sherryä)
- 90 ml riisiviinietikkaa
- 6 rkl hunajaa
- 3 rkl gochujang -tahnaa (tasalusikallisia ellet tykkää tulisesta)
Monet poskiohjeet alkavat kehotuksella poistaa kalvot. En poistanut, ajattelin etten halua poskien hajoavan grilliin. Ei haitannut oikaisu tässä kohtaa, kalvot sulivat hiilille.
Sekoita marinadi. Jos hunaja ei ole juoksevaa, lämmitä se, että saat sen sekoittumaan helpommin. Laita posket polskimaan marinadissa, nosta jääkaappiin 4-12 tunniksi.
Minä marinoin lihaa neljä tuntia. Nippa nappa riittävän ajan. Viimeiseksi tunniksi nostin lihat huoneenlämpöön.
Ota lihat pois marinadista. Keitä marinadia kokoon kunnes puolet nesteestä on jäljellä.
Minulla on iso pihatakka, johon mahtuu grillaamaan epäsuorasti kahdelta suunnalta. Virittelin vasemmalle puolelle hiilloksen, jätin keskelle tilaa ja rakensin oikealle reunalle tulet. Sain samalla poltettua loputkin omenapuiden piiskaoksat.
Käytin posket ihan ensin kuumilla hiilillä hetken, kääntelin niitä ahkerasti ettei hunajapitoinen marinadi kärvähdä, samalla marinadia poskille hellästi sivellen.
Nostin posket epäsuoraan lämpöön ja ruokin samalla oikealla puolella risunuotiota. Sama kahden tulen taktiikka onnistuu varmasti kahdella hiilloksella tai kaasugrillissä kahdella polttimolla, jos keskelle jää tilaa.
Kääntelin posken jos toisenkin, tarjosin marinadia jokaisen käännöksen yhteydessä. Vaihdoin poskien paikkoja, niin että ne osapuolleen saivat tasapuolista kohtelua.
Yhteensä grillasin epäsuorasti 1 h 10 minuuttia + 15 minuuttia suorasti, suurin piirtein. Hiillos hiipui tunnin kohdalla, mutta omenapuiden oksien kasa hehkui kuumasti. Hivutin loppua kohti poskia suoraan omenapuuhiilloksen päälle, edelleen ahkerasti käännellen.
Säästin hieman marinadia kastikkeeksi, kannattaa!
Loppuvaiheessa halkaisin yhden posken, mutta se tuntui vielä inasen sitkeältä. Annoin poskien kypsyä vielä viitisen minuuttia. Yhteensä siis grillasin noin 85 minuuttia. Vartti lisää ei olisi haitannut.
Käärin posket folioon vetäytymään.
Tarjosin grillattujen uusien perunoiden, grillipaprikoiden ja broccoliinien kanssa. Oheisia voi hyvin viedä myös aasialaiseen suuntaan keittelemällä korealaisia uusia perunoita tai riisiä ja virittelemällä korealaisen varhaiskaalisalaatin. Tai lisukkeet ja alkupala kannattaa ehkä grillata, kun siinä grillin vieressä heiluu.
Marinadi on peräisin Eat like a girl -blogista. Irkkubloggaaja tosin keittää posket ensin marinadissa, meikätyttö laitoin ne suoraan eikun epäsuoraan grilliin. Your choice!
25.5.2018 08:25
Onpa herkullisen näköistä. Me ollaan nykyään aina ensin sousvedetetty´posket, mutta tarttee ensi kerralla uskaltautua laittamaan ne grilliin jos niistä tulee noin hyviä 🙂
25.5.2018 13:49
Kiitos! Kyllähän se käy kivasta harrastuksesta tämä, grillin äärellä seisoskelu :). Näihin jäi pientä purutuntumaa, mutta eihän poskien tartte olla aina revittävän pehmeää. Voisin ensin kerralla kokeilla jotain muutakin maustelientä. Jään innolla odottamaan mitä te keksitte :)!