Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Syreenikanaa uunissa tai grillissä

4 kommenttia

Syreenikausi on tänä kesäisenä keväänä ollut kiihkeä, mutta ehdin kuitenkin kokeilemaan kanan marinointia syreeninkukilla. Kukista tuli ihana, kevyen kukkaisa maku, mutta ei liian parfyyminen tai imelä. Hauska sesonkimauste!

Puutarhassani kasvaa valkoisia ja violetteja syreenipensaita. Maistelin molempia. Violetti maistui paremmalta, valkoisessa oli hieman kitkeryyttä mukana. Liekö se kitkeryys johtunut siitä, että en löytänyt isosta valkoisesta puskasta ihan tuoreita kukkia? Violetista löysin varjoiselta puolelta juuri puhkeamaisillaan olevan kukkatertun. Poimin siitä avautuneet kukat. Osan käytin marinadiin, osalla maustoin kypsän kanan.

Marinoin kanaa pari tuntia kukkien, limen (koska se toimi niin hyvin viimeksi) ja oliiviöljyn kanssa. Limen ja syreenin maut toimivatkin kivasti yksiin.

Aikomuksenani oli grillata, mutta pitkän helteen jälkeen pilvet keräytyivät synkkinä taivaalle. Sadekartatkin lupasivat vettä ja kiikutin toiveikkaana ämpärit syöksytorvien alle ja pitkästä aikaan laitoin sisäuunin lämpiämään. Tästä löytyy ohjeet sekä grillaamiselle että uunissa kypsentämiselle.

Syreeninkukilla marinoidut luomukanankoivet

  • 2 luomukanankoipea leikattuna koipi- ja paistipalaan
  • 2 +1 rkl syreeninkukkia
  • 2 rkl oliiviöjyä
  • 2 rkl limenmehua
  • sormisuolaa

Kerää mahdollisimman tuoreita syreeninkukkia. Huuhtele kukat hyvin (hyttysistä, öttiäisistä ja muista) ja kuivata siivilässä.

Sekoita marinadi syreeninkukista, oliiviöljystä ja limenmehusta. Jätä suola vielä tässä vaiheessa pois.

Leikkaa kanankoipi nivelen kohdalta poikki koipinuijaksi ja paistipalaksi. Jos nivel hangoittelee, leikkaa ensin koipinuijan lihan reunaa pitkin ja sen jälkeen väännä käsin niveltä, sieltä sitten löytyy se kohta, josta katkaista veitsellä.

Mausta kananpalat syreenimarinadilla ja nosta takaisin jääkaappiin pariksi tunniksi. Ota huoneen lämpöön puoli tuntia ennen grillaamista, samoihin aikoihin kun laitat hiilloksen käyntiin. Suolaa sormisuolalla.

Virittele pitkäkestoinen hiillos, mutta ei kovin kuumaa.

Grillaa kanoille ensin suoraan hiilien päällä kaunis ruskea pinta ahkeraan käännellen. Jos kanat alkavat ruskistua liiaksi, nosta ne epäsuoraan lämpöön hiilloksen viereen. Kääntele edelleen ahkerasti.

Kypsennä 35-40 minuuttia. Pidä hieman enemmän kypsyttelyä vaativat koipipalat pidempään kuumemmalla puolella.

Tai kypsennä uunissa 200 asteessa samat 35-40 minuuttia.

Luomukanan koivet ovat yksi suosikkigrillattaviani. Olen grillannut luomukanan koipireisiä sinapilla ja sitruunalla, joskus savupaprikalla, toisinaan parilla yrtillä, amerikkalaisella grillisoosilla ja Provencen yrteillä.

Se sade! Muutaman pisaran satoi. Katselin kateellisena järven toiselle puolen, siellä näytti olevan tummempia pilviä. Tampereella ei ole satanut muutamaa tippaa lukuunottamatta kuukauteen. Jouduin hakemaan sankot ja täyttämään ne hanan alla. Ja kantamaan kasvimaalle hanavettä. Ei sillä että valittaisin, etenkään kolmen edellisen kesän jälkeen. Oi ihana toukohelle 2018!

Mainokset

4 thoughts on “Syreenikanaa uunissa tai grillissä

  1. Täälläkin kannetaan hanavettä. Ja odotetaan rännin alla…

    • Pitkä on kuivuus! Mutta eiköhän tuo vesilasku ole tasoittunut kolmen edellisen kesän kautta, ei paljoa tarvinnut kastella :).

  2. Kivaa vaihtelua syreeniohjeisiin. Kaikki tekevät vaan juomia ja siirappeja, mutta sopii näklöjään ruuanlaittoonkin.

    • Hyvin hienovarainen maku tuli. En löytänyt sitä karvasmantelia mitä jossain mainitaan. Tuota siirappia pitäisikin kokeilla tehdä, mutta mun pihalla alkaa jo kukinto päättyä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.