Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Viimeiset omat parsat kananmunakastikkeen kera

Jätä kommentti

Kevään kuivuus verotti parsasatoa, vaikka toisaalta sesonki tuntuu tänä vuonna kestäneen pitkään. Maistoin toukokuun Riesling- ja Spätburgunder -kierroksella Deli1909:ssä ihanaa smetanaista kananmunakastiketta. Ilmeisesti kananmunakastike on ihan klassikko, mutta minun ruokaradaarini ei vain ole vain sen kohdalla värähtänyt aiemmin. On se hyvä, ettei tässä maailmassa ole vielä kaikkea maistanut, saati kokannut (tai kokenut).

Smetana on muuten ihan must tähän, kokeilin ranskankermaa ja kermaviiliä (jopa majoneesilla jatkettuna). Ei maistu niin hyvälle kuin täyssmetanaan tehtynä.

Parsaa, kananmunakastiketta 2-4:lle alkupalaksi

  • nippu vihreää parsaa grillattuna, höyrytettynä tai keitettynä
  • 1 prk smetanaa
  • 2 keitettyä kananmunaa
  • tillisilppua
  • sormisuolaa
  • mustapippuria
  • ilmakuivattua kinkkua (tai kylmäsavulohta)

Keitä kananmunia 12 minuuttia. Voit höyryttää parsat samalla. Minä tein kananmunakastikkeen valmiiksi jääkaappiin ja grillasin parsat siinä samassa kun grillailin pääruoaksi karitsan ulkofileitä. Mulla oli synttärit nääs.

Jäähdytä ja kuori munat ja pilko karkeasti. Sekoita smetanan joukkoon ja mausta tillisilpulla, mustapippurilla myllystä ja sormisuolalla.

Huuhtele ja kuivaa parsat. Mausta kevyesti oliiviöljyllä ja suolalla jos grillaat. Jos höyrytät, suolaa lopuksi. Jos keität, keitä suolavedessä.

Grillasin parsat grillihärpäkkeen avulla, sillä osa parsoistani oli hyvin kapoisia. Vanha parsapenkki jaksoi puskea enää yhden, paksun varren. Se onkin ollut jo ihan hylättynä, olen varmaan vetänyt ruohonleikkurillakin viime kesänä sen päältä.

Grillausaika 1-8 minuuttia, riippuen parsojen paksuudesta (ja tuoreudesta). Koska sadonkeruun ja kypsentämisen välillä oli tällä kertaa alle 10 minuuttia, eivät parsat ehtineet juurikaan kärsimään säilytyksestä.

Parsat saavat nyt jäädä kasvamaan ja vahvistumaan. Syksyllä pitääkin muistaa laittaa kompostia. Tänään kitkin ja varovaisesti harasin penkin, sillä parsapenkki meinasi muuttua viinisuolaheinäpenkiksi.

Ravintola Deli 1909:n versio on hienostuneempi. Kylmäsavulohi käy muuten paremmin. Eikun ilmakuivattu kinkku. Eikun…

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.