Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Grillattua kevätkananpoikaa Kansas City BBQ -soossilla

Jätä kommentti

Keitin ison satsin tomaattista BBQ-kastiketta. Ihanaa, makeahkoa, tulisehkoa. Käytin kastiketta brisketin maustamiseen ja nyt kokeilin kananpojalle! Voi kananpojat, että on ihanaa!

Olen harjoitellut mökkeillessä pallogrillin käyttöä. Kokonaisen kevätkananpojan grillaus onnistui mainiosti, ja jopa osin grillaus epäsuoraan. Kovin täyteen pallogrilliä ei kannata ahtaa, sillä silloin kanan siirtely optimaaliseen grillauskohtaan vaikeutuu.

Kevätkananpoikaa Kansas Cityn soosilla kahdelle

  • 1 kevätkananpoika (maissilla ruokittu oli tämä)
  • oliiviöljyä
  • sormisuolaa
  • 1 dl Kansas City BBQ-kastiketta
  • tuoretta korianteria mausteeksi ja koristeeksi
  • paljon servettejä

Halkaise kana selkäpuolelta saksilla ja kuivaa pinta. Kanan sisällä oli sen verran verta, että huuhtaisin sen ja kuivasin biohajoavalla kertakäyttöisellä pyyhkeellä.

Lorauta hieman oliiviöljyä, hiero nahkaan. Ripottele suolaa, taputtele kiinni pintaan. Paina samalla kanaa vähän littaan. Jätä tekeytymään siksi aikaa, että hiilet syttyvät ja tekeytyvät valmiiksi grillissä.

Keitä BBQ-kastike, ohje löytyy grillatun naudan rinnan reseptistä.

Sytytä siis grillihiilet. Tee sen kokoinen hiillos, että se kestää yli puoli tuntia, mutta ei ole liian kuuma alkumetreillä. Pallogrillin ilmanvaihto on tuju, joten kannattaa pitää silmällä, ettei hiillos mene yli. Ajoitus on vielä tärkeämpää kuin isommassa ja säädettävämmässä grillissä.

Jos olet tehnyt Kansas City BBQ -kastikkeen etukäteen, kuumenna soosi kattilassa, anna kiehahtaa. Ota silikoninen grillisuti hollille.

Kun hiillos alkavat olla paistokunnossa, järjestä hiilet toiselle puolelle pallogrilliä. Minä rakennan hiilistä keon sytytysvaiheessa, ja levitän hiilet sitten grillaustarpeiden mukaan.

Laita kana nahkapuoli alaspäin hiilien päälle. Käännä ennen kuin nahka palaa, jatka kääntelyä ensin 10 minuuttia. Grillasin enemmän sisuspuoli alaspäin, palaminen ei niin sillä puolen niin haittaa.

Ota kastike ja sudi sitä kanaan, käännä ja sudi toiselle puolen. Jos hiilet hehkuvat vielä kovin kuumana, on tässä riski polttaa makea kastike karrelle. Siksipä ei kannata penslata kanaa valmiiksi, vaan vasta kun kovin hiillos on tekeytynyt ja kana päässyt kypsymisen alkuun. Kääntele ahkerasti ja nosta kana viileämmälle puolelle heti kun pinta alkaa ruskistumaan liikaa. Jatka sutimista ja kääntelyä. Pidin hitaammin kypsyvät koivet tulta päin. Toinen irtosikin omia aikojaan ja helpotti grillaamista. Voit toki grillata tarkoituksella paloina, mutta minusta on helpompaa käännellä kokonaista litteää kanaa.

Nostin hiilien hiipuessa kanan vielä hiillospuolelle ja kannen päälle. Yhteensä grillasin 30 minuuttia, 10 minuuttia hiilien päällä, 15 epäsuoraan + 5 minuuttia suoraan. Joskus kevätkananpoika on kypsynyt 25 minuutissakin, mutta rakensin makean kastikkeen vuoksi vähemmän kuuman hiilloksen. Tällä hiilloksella olisi pari minuuttia vähemmänkin riittänyt. Mutta kana ei ehtinyt kuivua. Se oli koivista kypsää ja rinnasta mehevää, joten selkeä onnistuminen.

Ripottele ennen tarjoilua kanan päälle tuoretta korianteria tai persiljaa, maun mukaan.

Tarjosin kevätkanan keitetyn speltin ja raikkaan salaatin kera. Uusia perunoita ei ehkä kannata oheen keittää, etenkin jos olet ollut kastiketta maustaessasi kovin liberaali chilien kanssa.

Isosta BBQ-kastike -satsista riitti naudan rinnan penslaamiseen sekä possun ribseihin. Minkä kanssa kastike oli sitten parasta? Ehkä kevätkanan. Tai ribsien. Eikun brisketin kanssa. Siitä hyvää soossia, että se maistui herkulta sekä naudan, possun että kanan kanssa, ei peittänyt raaka-aineen makua, vaan korosti sitä. Kesän paras soossi! Ja kastike kesti jääkaapissa yli viikon hyvänä, tosin keitin sitä välillä kertaalleen possulle ja vielä kuumensin hyvin kanalle.

Kastike voisi kätevää myös pirskeissä, jossa grillaat useampaa lajia. Ja seitan meinasi unohtua mainita! Kastike maistui aivan ihanalle myös seitanin kanssa! Eli kun seurueessa on monenlaisen ruokavalion omaavia, onnistuu maustaminen kätevästi samalla. Jos vegevieraat ovat tarkkoja kontaminaatiosta, laita kastike etukäteen eri purkkeihin ja maalaa eri pensseleillä.

Varaa paljon servettejä, sillä tahmainen kana pitää syödä sormin. Ja peiliin kannattaa vilkaista syömisen jälkeen. Löysin poskelta kastiketta ja melkein korvastakin.

Kanan kanssa maistui hyvin viilennetty alsacelainen gewürstraminer Eermelin tilalta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.