Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Leistin nerokkaat lohi-wasabinyytit grillissä

Jätä kommentti

Chef Leisti tarkastaa linjakokkien toteutusta.

Johanna ja Jukka kutsuivat Rymättylään mökkeilemään. Sain päivällisvalmisteluissa vastuulleni koostaa wasabi-lohinyytit. Minulla ei ollut vaan aavistustakaan mitä Jukka nyyteillä tarkoitti. Hänellä vain oli semmoinen etiäinen, että wasabijuusto sopii lohen kanssa yksiin. Ja miten ihanasti! Wasabin puraisu, juuston täyteläisyys, uudet perunat ja mehevä lohi. Aivan yltiöihanaa kesäruokaa! Leisti on paitsi Tampereen paras näyttelijä, nero, ja renesanssi-ihminen (Aamulehti/Markus Määttänen), myös kulinaarinen nero!

Leistin lohi-wasabinyytit

  • 6-8 isoa keitettyä uutta perunaa
  • 1 lohifile (800 gr)
  • ½ pkt wasabi-tuorejuustoa
  • sipulin varsia
  • tuoretta tilliä (kurnutilliä)
  • suolaa
  • mustapippuria
  • oliiviöljyä
  • tiraus sitruunaa + lohko sitruunaa tarjoiluun
  • voipaperia
  • foliota

Jukka antoi varsin ympäripyöreät ohjeet, heilutti kättään ”laitat siihen vaan lohta ja sopivasti juustoa” ja suuntasi saunaan. Googlasimme Johannan kanssa vähän ja löytyihän jotain osviittaa, että saimme toteutuksesta kiinni.

Keitä perunat suolavedessä, älä päästä ylikypsäksi. Anna perunoiden hieman jäähtyä, että pystyt leikkaamaan ne.

Mausta lohifile suolalla, mustapippurilla ja sitruunanmehulla, nosta takaisin jääkaappiin, ainakin jos trooppiset kelit jatkuvat. Normisuomalaisen kesän keleillä vartti huoneenlämmössä ei ehken kalaa pilaa. Jos hiki karpaloi otsalla kokeilla, kuten meillä, on hyvä pitää huolta kokkien nestetasapainosta ja kalan lämpötilasta.

Pilko sipulinvarret rouheasti. Revi kurnutillit (Leistin termi).

Ota foliorulla ja leikkaa siitä 15-20 cm kokoisia neliöitä. Leikkaa voi- tai leivinpaperista saman kokoisia neliöitä. Leivinpaperin ansiosta et tarvitse lorottaa nyytteihin hirmuisesti öljyä, kevyt ripaus riittää.

Jos lohifileessä on nahka tallella, fileoi se pois. Nahkasta tulee pehmeän rasvaista nyytin sisällä, mutta aivan mahtavia sipsejä sellaisenaan grillattuna. Pilko nahka rouheasti ison sipsin kokoisiksi paloiksi.

Leikkaa lohifileestä 3 cm paksuja siivuja.

Leikkaa perunoista isoja lohkoja.

Nosta kaksi kalanpalaa per neliö. Laita noin ruokalusikallinen wasabituorejuustoa per nyytti. Lisää 3-4 perunalohkoa ja ripottele mukaan sipulinvarsia. Mausta kevyesti oliiviöljyllä.

Sulje nyytit. Mitään yltiötiivistä nyyttiä ei tarvitse tehdä, rutistat vain reunat kerralla korkeaksi tötteröksi. Niin renesanssinero ja Rymättylän paras näyttelijä neuvoi. Koska nyyteistä tuli yltiöherkullisia, tohdin suositella metodia.

Grillaa nyyttejä 15-20 minuuttia tai kunnes lohi on kypsää, mutta edelleen mehevää. Tarjoa suoraan nyytistä. Tässä on mökkioloissa sekin etu, että tiskiä säästyy. Leikkaa lohko sitruunaa jokaiselle ruokailijalle, kukin saa tirskauttaa lisää happoa nyyttiin jos kaipaa sitä.

Grillaa lohen nahat rapeiksi. Suolaa sormisuolalla. Älä peitä, syö heti vaikka alkupalaksi etteivät nahat ehdi pehmetä.

Nautimme lohinyytit kesäisen rapean hapokkaan Rieslingin ja raikkaan salaatin kera. Koska seurueessa oli armoitettu verbaaliakrobaatti Leisti, oli päivällisen keskustelu myös sen mukaista. Miten monta hyvää ideaa kehittelimmekään sen illan aikana. Naurun kyyneliä silmäkulmista pyyhkien. Täysikuu loi siltaa merelle, ilta oli kuuma kuin tropiikissa ja radiossa soi kesämusiikki.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.