Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Ihanan savuinen lohikeitto

Jätä kommentti

Aprikoin ja puntaroin. Katselin Islannin nieriää Kauppahallin tiskillä pää kallellaan. Savulohta vai kalakeittoa? Päätin tehdä molemmat, ensin savustaa kokonaisen kalan ja sitten kokeilla tehdä siitä kalakeittoa. Molempi oli parempi! Pehmeän savuista lientä, mehevää lohta ja kesäisiä kasviksia. En konsaan enää heitä savukalan perkeitä pois, vaan keitän niistä liemen!

Testasin vielä kaverini vinkkiä savulohen maustamista chilirouheella. Maustoin toisen puolen kalasta chiliseoksella ja toisen puolen pelkällä suolalla ennen savustuspönttöä. Savustettu chililohi oli oikein herkkua, siitä lisää myöhemmin. Liemeen chili antoi korkeintaan pienen vivahteen.

Varaa aikaa keiton tekemiseen. Minä tein sen kolmessa vaiheessa: ensikseen kalan savustaminen, toisekseen liemen keittäminen, jäähdyttäminen ja kolmannekseen rasvan kuoriminen liemen päältä ja itse keiton tekeminen. Tekemiseen meni kolme päivää, mutta prosessin voit varmasti tiivistää muutamaan tuntiin, vaikka savustaisitkin itse kalan.

Kalaliemi savulohen perkeistä ja kermainen savulohikeitto

  • 1,5 kiloisen savulohen perkeet (+ 1 savuahvenen perkeet)
  • 3-4 l vettä
  • 400 g savulohta (käytin itsesavustamaani Islannin nieriää)
  • 10 pientä uutta perunaa
  • oliiviöljyä
  • 3 pientä sipulia
  • 3 ohutta sellerinvartta
  • 2 porkkanaa
  • 2 valkosipulin kynttä
  • 0,75 dl valkoviiniä
  • 2 dl kermaa (15%)
  • 6 kokonaista mustapippuria
  • sormisuolaa
  • tuoretta persiljaa

Erottele savustetun lohen liha perkeistä ja laita rasiaan ja jääkaappiin.

Laita lohen perkeet päineen ja nahkoineen kattilaan (chilisen puolen nahkaa en liemeen laittanut). Laita vettä niin että perkeet peittyvät hyvin. Koska minulla oli savuahvenen perkeet, heitin senkin mukaan kattilaan.

Tässä kohtaa tein eri tavalla kuin tavallisen lohiliemen suhteen. En maustanut lientä sipulilla ja sen semmoisella, sillä halusin päästä savukalan liemen alkulähteelle. Se oli sikälikin hyvä ratkaisu, että pystyin kuorimaan rasvan jäähtyneestä liemestä.

Keitä lientä tunnin tai parin verran, hiljalleen poreillen. Kun liemi on saanut makunsa, anna sen jäähtyä. Siivilöi perkeet pois ja nosta liemi jääkaappiin.

Kun alat tehdä keittoa, maista lientä ensin. Minun liemeni maistui hieman liian rasvaiselle, joten kuorin pinnalle nousseen rasvan pois lusikalla. Maku parani.

Kuori ja pilko sipulit. Laita sipulit kuullottumaan oliiviöljyyn paistinpannulle.

Pese perunat, pilko jos ne ovat kovin erikokoisia.

Kuori porkkanat, pilko pieniksi kuutioiksi. Pilko sellerinvarret pieniksi.

Kuori ja pilko valkosipulit.

Lisää sellerin ja porkkanan kuutiot sipulin kaveriksi. Muista laittaa myös valkosipuli pannulle. Kuullota kunnes kasvikset ovat pehmenneet. Mausta kevyesti suolalla.

Laita liemi kattilaan ja nosta kiehumaan. Laita pestyt perunat kattilaan. Lisää suolaa kevyesti.

Lisää kuullotetut kasvikset keittoon. Mausta valkoviinillä, kokonaisilla mustapippureilla ja tuoreella persiljalla. Huuhtaisin vielä paistinpannulta kaikki maut mukaan keittoon tilkalla valkoviiniä.

Pilko savustettu lohi suupalan kokoiseksi. Lisää kattilaan ja annan kalan lämmetä kunnolla, mutta älä keittele kalaa kuivaksi.

Maista ja säädä makuja tarpeen mukaan. Lisää suolaa tai valkoviiniä tarpeen mukaan.

Tässä vaiheessa maistellessa liemessä oli pieni pistävä savuinen maku ja valkoviinikin tuntui kovin hapokkaalta liemessä. Päätin lisätä kermaa, vaikka se ei kuulunutkaan alkuperäiseen ajatukseeni. Liemestä tulikin kermalla oikein mukavaa, tasapainoisen savuista, hapokasta ja pehmeää. Nosta liemi vielä kiehuvaksi ihan hetkeksi kerman vuoksi. Ensi kerralla lisään savustetun lohen vasta kerman kiehauttamisen jälkeen. Mutta näinkin kala jäi vielä mukavan meheväksi.

Mietin tuliko pieni pistävä maku valmiiksi savustettuna ostamastani ahvenen perkeistä, chilisestä puolikkaasta nieriää vai savustamastani nieriästä. Savunieriäni oli itsessään lempeän savun makuista, mutta voihan olla että vaikka kalan pää imi enemmän savua? Ensi kerralla kokeilen pelkkää savulohta liemitarpeiksi. Kerma kuitenkin pelasti kauniisti, vaikka se olikin 15-prosenttista kevytkermaa.

Koristele tarjoillessa pilkotuilla sellerin lehdillä ja persiljalla.

 

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.