Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Savustettu lohi chilillä ja ilman

4 kommenttia

Savustin nieriän. Pidin siitä. Tässä ohje.

Eikös näiden bloggausten kaava ole tämä? Miksi keksiä pyörää uudelleen? Joo. Olen edelleen välillä vähän leipiintynyt, mutta silti jokin tässä puuhassa kuitenkin pistää jatkamaan. Tykkään kokeilla ruoan kanssa ja tykkään jakaa onnistumisen ilon. Ehkä pitäisi jatkossa julkaista tylysti vain ohje, ilman alkulauseita, kehuja ja kuvailuja? 

Chilinen nieriä ja toinen puoli ilman chiliä

  • 1,5 kg Islannin nieriä, lohi, kirjolohi tai muu vastuullisesti kasvatettu tai kalastettu lohikala
  • suolaa
  • toiselle puolen chiliseosta (chilimausteseos, jossa on chilin lisäksi chilipaprikaa, paprikaa, juustokuminaa, suolaa, valkosipulia ja E551)
  • omenapuun/lepän lastuja
  • 1 tl sokeria

Osta lohi. Perkaa ja huuhtele. Tämä yksilö oli jo avattu.

Ripota reilusti suolaa, myös sisäpuolelle. Mitä suolaa, makuasia. Jotkut vannovat merisuolan nimiin, minä maldonsuolan. Myös liemessä suolaaminen on oikein hyvä keino, mutta tällä kertaa halusin kokeilla Leistin vinkkaamaa chilistä savulohta. Kyselin Jukalta mitä hän siihen käyttikään, eikä se muistanut. Laitoin sitten chilijauheseosta vain toiselle puolen. Toisen puolen jätin pelkälle suolalle.

Annoin kalan maustua jääkaapissa tunnin pari.

Savustukseen liittyy paljon näkemyksiä. Jotkut vannovat sokerin nimiin, jotkut kieltävät sen tyystin. Toinen uskoo leppäsavuun. Minulla sattui olemaan omenapuun lastuja, ja hyviä muistoja omenapuun savusta.

Laitoin purut ja sokerin rasvapellin alle, kalan ritilälle.

Monet takavuosien savukalat ovat olleet hieman kitkeriä. Kerrankin saimme Onkivedellä Savossa verkoista sen 17 kuhaa, jotka piti jotenkin saada kotiin säilyen. Siivosimme mökkiä lähtökuntoon ja pakkasimme autoa samalla kun savustuspönttö pöhisi vuorotta. Söimme kitkerähköä savukalaa kyllästymiseen asti.

Tällä kertaa keskityin. Pieni tuli pöntön alle ja kansi hieman raolleen ensimmäiset minuutit, jotta kitkerimmät savut pääsivät ulos.

Savusta noin 30 minuuttia. Savustusaika riippuu tietenkin kalan koosta. Kokeile kiskaisemalla selkäevästä. Kun evä irtoaa helposti, on kala kypsää.

Nostin pöntön pois tulilta ja annoin kalan levätä pöntössä 15 minuuttia.

Sitten se jännä vaihe: miltä maistuu chilisavunieriä? Mehevältä, hieman tuliselta, aika kivalta. Chili leikkaa kivasti kasvatetun nieriä rasvan makua ja antaa potkua. Maistui oikein kivalle salaatin kanssa. Ensi kerralla voisin kokeilla sekoitella itse chiliseoksen ilman E-aineita.

Toinen, chilitön puoli saattoi jostain kohtaa maistua hitusen tuliselle, mutta pääasiassa se maistui mukavan mehevälle savukalalle. Tämä olikin kiva konsti tehdä samalla kertaa kahden makuista kalaa.

Keitin kalan perkeistä, selkäruodosta, päästä ja chilittömästä nahasta liemen kalakeitolle. Lumpsautin osan tavan savukalasta keittoon. Siitä tuli oikein herkullista, kevyen savuista lohikeittoa. Kun ostat ison kalan, saat monta ruokaa.

Minun pitää tosin ostaa uusi savustuspönttö. Ihme kyllä yli kymmenen vuotta vanha peltiloota oli ruostunut ulkovarastossa ja viimeisen palveluksen tehtyään hajosi käsiini kun putsasin savustusrasvoja pois pöntöstä. Suosituksia hyvästä savustuspöntöstä kellään?

Mainokset

4 thoughts on “Savustettu lohi chilillä ja ilman

  1. Rivitaloasukkaalle sähkösavustin on ollut ihan hyvä vaihtoehto. Menneenä helteisenä kesänä käytin sitä myös uunina. Meidän sähkösavustin on aika monta vuotta vanha, eikä siinä ole termostaattia. Se on suurin puute, mutta ehkä niissä nykyisin jo on. Lämmön säätäminen onnistuu kiskomalla välillä johtoa pois seinästä.

    Ja yksi kysymyskin: chilinmaku tarttui nahan läpi?

    • Juu, kyllä tarttui sillä lailla sopivan miedosti minun makuuni. Niinkuin kuvista näkyy maustetta on tuolla päällipuolella ihan reilusti. Maistui mutta ei poltellut. Jos jotain muuta kalaa haluaisi maustaa chilillä ja savustaa, vetäisin suomut pois mutta ehkä laittaisin varovaisemmin maustetta :).
      Sähkösavustin olisikin kätevä tämmöisenä kesänä kun uunia ei paljon voinut käyttää kuin juhannuksena eikä silloin huvittanut :).

  2. Voi ihanuutta. Täällä lohi ja sen sukulaiset ovat kalliita, eikä ole savustuspönttöä, Tunnen kyllä täällä pari suomalaista jotka asuvat omakotitaloissa, ja ovat tuoneet Suomesta savustimen, ja meidän suomalaisten täällä tapahtumissa usein onkin sitten jonkun savustamaa kalaa, ja että se on hyvää!
    Ihanat hauvelit.

    • Kiitos Jael! Oli kyllä ihanuutta! Täälläkin saa olla tarkkana lohikalojen laadun kanssa. Silmät pyöreänä katsoin tänään marketissa taimenen myyntipäivää: 21.8. nostettu viljelty taimen, myynnissä vielä 31.8. Vanhana kalastajana en suostu syömään yli 3 päivää sitten uinutta kalaa. Tässä olisi seuraavan ruokatietoisuuskamppiksen kohde. Käyn sitä itse kalatiski kerrallaan 😀.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.