Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Mehevä grillattu maminha eli tri tip

2 kommenttia

Jos satut näkemään kaupassa maminhaa, osta ja grillaa! Helppo pala, ei vaadi mitään erikoisia valmisteluja. Maukasta, etenkin jos jätät sen pienen rasvakerroksen suojaamaan lihaa. Sain kauppahallista vielä grillausohjeet kaupan päälle: ensin pinnat kiinni kuumalla ja sitten matalammalla lämmöllä.

Tämä metodi toimikin paremmin kun suora ja kuuma grillaus. Aiemmin grillasin maminhan kuten pihvin ja hiukan sitkeää niin tuli. Laatulihan vinkeillä maminha maistui ihanan murealle, mehevälle ja maukkaalle.

Tein pienen ja kevyen rubmausteseoksen (ilman suolaa) ja annoin sen tekeytyä siinä sen aikaa kun liha lämpeni huoneenlämpöiseksi.

  • 700 g maminhaa (Black Angus)
  • reilusti savupaprikaa
  • vähän paprikajauhetta
  • pieni tujaus cayennepippuria
  • 1 rkl kuivattua sipulia
  • 1 tl kuivattua valkosipulia tai tuoretta valkosipulia hienoksi pilkottuna
  • reiluja rouhauksia pippuriseosta tai mustapippuria myllystä
  • sormisuolaa

Katsele ennen maustamista miten päin lihan syyt menevät. Maminha lihassyyt voivat kääntyä kesken paistin ja niin nämäkin menivät jännästi toisessa päässä eri suuntaa. Suunnittele siis miten päin leikkaat lihan etukäteen, sillä kypsästä lihasta sitä on vaikeampi nähdä – ellei sitten ole ihan pro.

Leikkaa mahdolliset lihaskalvoi pois, mutta jätä rasvatakki päälle. Se vasta herkullista on ja pitää lihan menevänä.

Sekoita mausteet, ilman suolaa tässä vaiheessa. Taputtele mausteseos lihaan. Voit tehdä tämän hyvissä ajoin etukäteen ja nostaa lihan jääkaappiin. Minä maustoin tällä kertaan noin tuntia ennen grillausta.

Suolaa liha puoli tuntia ennen grillausta. Näin suola ei irrota lihasnesteitä.

Rakenna kuuma hiillos, jonka vieressä on tilaa epäsuoraan grillaukseen.

Grillissä maminhalle otetaan ensin kuumalla pinnat kiinni ja sitten siirretään hieman syrjempään puoleksi tunniksi kypsymään.

Kääntele lihaa hiilloksen päällä niin, että se ruskistuu nopeasti joka puolelta. Pidin ohuempaa palaa aina poispäin kuumasta osasta hiillosta, ettei pääpala kypsyisi liian nopeasti. Pidä mamihnaa hetki myös pihdeillä pystyssä niin että paksu pääty saa väriä.

Nosta liha kuuman hiilloksen viereen ja grillaa käännellen 30 minuuttia. Pidin edelleen paksun pään kohti hiiliä ja tästä loogisesti seurasi se että ohuempi pää sojottu enimmäkseen poispäin.

Kääri liha folioon vartiksi. Leikkaa poikkisyin ohuita viipaleita. Nauti kasvisten, salaatin ja perunoiden tai speltin kanssa. Hyvärunkoinen chianti on passeli kyytipoika roséksi jätettävälle maminhalle.

Maminha on myös ihanaa seuraavana päivänä leivän päällä ja salaatissa.

Mikä se maminha on? Maminha on kuvelihaksen ja paistin välinen osa, tiedetään Keittotaiteilua-blogissa kertoa. Sillä on myös monta nimeä, kuten tri-tip .Epätrendikkäässä ruokablogissa osataan kertoa myös millä kaikilla nimillä maminha kulkee maailmalla.

Mainokset

2 thoughts on “Mehevä grillattu maminha eli tri tip

  1. Olen tainnut kerran kokeilla, kun oli yhteistyötä Familian kanssa, en oikein muista onnistuinko vai menikö metsään. 😀

    • Sehän se on, kun paljon laittaa, unohtuu osa. Tästäkin piti kaivella muistilokeroita mitä mitä mä siihen rubiin laitoin :). Mutta sen muistan, että aiemmat pihvimäiset kokeilut eivät onnistuneet, mutta tämä toimi 5/5.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.