Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Herkkutatin makuista polentaa, karitsapataa tateilla ja sienihurmosta

6 kommenttia

Kaverini Tarja tietää ihan parhaat tattimestat! Kävimme tatissa ja tulimme onnellisena pois. Tarja keräsi pienet sievät, sen mitä kuivuriin mahtuu. Minä keräsin huumassa vähänkin kelvot tatit, yhteensä 11 kiloa männynherkkutatteja. Kaksi koria kukkurallaan ja vielä yksi iso muovipussillinen. Kädet venyivät kasseja kantaessa. Oi ihanaa tattihurmosta!

Pitkän tattireissun jälkeen kotona odotti tattien säilöntäshouvi. Onneksi putsasin suurimman osan tateista metsässä. Lajittelin: kivitatit kuivattavaksi, hyvät tatit pilkottavaksi ja kokoon keitettäväksi. Ja huonommat mutta vielä kelvot tattiliemeen. Ja hyvien tattien huonommat pillit. Liemi on todellista Hävikistä herkuksi -touhua!

Osa tateista meni toravannahkakauppoihin, vaihdoin ihaniin kantarelleihin, suuret kiitokset!).

Keitin kattilatolkulla tatteja pakastimeen. Kolme 10 litran kattilallista tattilientä, kokoon keittäen varovasti, kunnes liemen voi pakastaa jääpalakuutioina. Kokeilin myös tattien kuivaamista kylppärin lattialämmityksen päällä (toimii muuten hyvin, vaikkei ekologisin keino kenties olekaan).

Söin tatteja carpacciona, siinä pilkkomisen, keittämisen ja pakastusrasioihin lappamisen lomassa. Ja sain neronleimauksen. Päätin ostaa karitsanlapaa kauppahallista ja tehdä ikisuosikkiani, karitsaa vuoristopaimenen tapaan. Tuoreista, juuri kokoonkeitetyistä herkkutateista.

Kun seuraavana päivänä kaatelin kokoon keitettyä, yön yli jäähtynyttä herkkutattilientä jääpalamuotteihin, sain toisen neronleimauksen – kiintiöni oivalluksista on varmaan käytetty pitkäksi aikaa. Päätin keittää polentan herkkutattiliemessä. Ei tietysti siinä tiukassa, vaan laimennetussa liemessä (olisin tietysti voinut keksiä ajatuksen aiemminkin, niin ei olisi kokoonkeitettyä lientä laimentaa). Oi, että tuli ihanaa polentaa!

Jos haluat tehdä karitsaa ja herkkutatteja vuoristopaimenen tapaan, varaa 1,5 tuntia padan kypsymiseen. Polentan tekemiseen menee reilu vartti, paitsi jos haluat leikattavaa polentaa (sitten varaa tunti, pari jäähdyttämiseen ennen leikkausta ja paistamista).

Polentaa herkkutattiliemessä keitettynä

  • 1,5 dl polentajauhoja
  • 1 dl herkkutattilientä tai 5-6 pakastettua herkkutattikuutiota sulatettuna (tai Knorrin liemikuutioita)
  • 6,4 dl vettä
  • aika reilusti suolaa
  • voinokareita
  • oliiviöljyä
  • mustapippuria

Sekoita vesi ja herkkutattiliemi ja nosta kiehuvaksi. Kaada polenta kiehuvaan veteen ja sekoita. Mausta suolalla, polenta vaatii sitä aika reilusti. Laitoin pansuolaa ja lisäsin vielä maistettuni vähän sormisuolaa. Rouhi mukaan mustapippuria. Keitä 5 minuuttia.

Jos on kiire, voit tarjoilla polentan tässä vaiheessa. Lumpsauta mukaan vielä vähän voita.

Minä tykkään paahtaa polentan vielä uunissa. Laitan matalaan uunivuokaan vähän oliiviöljyä ja kaadan polentan 1,5 cm kerrokseksi uunivuokaan. Laitan pieniä voinokareita päälle. Paahda 200 asteessa tai 180 asteessa kiertoilmassa 10-15 minuuttia.

Suoraan uunista polenta on vielä pehmeän valuvaa puuroa. Jäähdytettynä siitä voi leikata kauniita kolmioita tai neliöitä. Usein syön osan heti tuoreeltaan ja jatkojalostan loput seuraavana päivänä.

Jos siis haluat tarjoilla polentan nättinä kolmioina, tee keitä polenta hyvissä ajoin etukäteen, uunita ja paista polentaa pannulla 5 minuuttia voissa, käännä kerran.

Herkkutattipolentan ja vuoristopaimen karitsapadan kanssa maistuu ihana Armigeron Valpolicella Ripasso. Lisukkeita en ehtinyt säilöntäurakan keskellä enemmän miettimään, paistoin vain kyssäkaalin viipaleita paistinpannulla. Aika herkkua sekin!

Koirat malttoivat melkein pysähtyä kaverikuvaan. Toinen on aika paljon paremmin koulutettu kuin toinen. Tryffelikoira hortoili ja SM-tason pelastuskoira totteli.

Oravannahkakaupoilla tatteihin vaihdettuja kantarelleja.

 

Mainokset

6 thoughts on “Herkkutatin makuista polentaa, karitsapataa tateilla ja sienihurmosta

  1. MMmmmmmhhh….. tatteja….. maailman parhaita sieniä. Tästä tuli sittenkin hyvä tattivuosi, vaikka monet pelkäsivät helteiden vieneen ne kaikki. Sä olet ollut todella ahkera tatteinesi 🙂

    • Kiitos! Kyllä piti oman elämän marttana painaa että sai tatit prosessoitua ;). Olen samaa mieltä, herkkutatit on parhaita sieniä!

  2. Täällä on ihan herkkutatitonta ja kanttarellitonta! Yksi ht-pasta ollaan syöty. Leppä- ja karvarouskuja on ollut hyvin.

    • Eikös sieltä löydy hyviä mäntykankaita? Kuusenherkkutatit on olleet harvassa, mutta mäntyversioita oikein kunnolla. Leppärouskukeittoa söin tänään, oli hyvää :).

      • Kankaita on kyllä kaupungin ulkopuolella. Moneja muuna vuonna on ollut tattejakin, monesti paljonkin mutta nyt ei. Jospa ne vielä ilmestyvät…

  3. Nyt on muuten alkanut nousta mukavasti herkkutatteja myös mun vanhoille hoodeille, kuusivaltaisiin metsiin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.