Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Kuningattaren keittoa leppärouskuista

Jätä kommentti

Oranssit leppärouskut ovat niin herkullisia, että niistä tehtyä soppaa kutsutaan kuningattaren keitoksi. Jos löydät muutamankin napakan, madottoman leppärouskun, saat keittoainekset. Maustoin keiton itse keitetyllä herkkutattiliemellä. Kananmunan keltuaisen lisääminen lopussa keittoon kohottaa sopan lopullisesti kuninkaalliselle tasolle.

Nämä ei ole niitä leppärouskuja, joiden perässä täräytin reiteni juoksusienessä. Sattui pirusti kun astuin ojaan joka oli 15 senttiä syvempi kuin luulin. Säikähdin, tässäkö meni syksyn sienireissut, juokseminen, tryffelöinti? Keräsin reisilihakseni kouralla kiinni ja linkutin puoli kilometriä autolle. Leppärouskut pussissa toisessa kädessä, tietysti. Koirat hiukka tiukan käskyn alla.

Onneksi selvisin säikähdyksellä, fysioterapialla ja levolla. Viikon päästä jo olin seuraavia leppärouskuja poimimassa. Napakoita, ihanan oransseja.

Sienipaljouden keskellä vain siivosin leppärouskut, pilkoin ja keitin paistinpannulla nopeasti nesteet pois ja tyrkkäsin jääkaappiin. Herkkutattiruuhkan jälkeen muistin leppärouskut ja nuuhkin mitä niille kuuluu. Hyvin olivat säilyneet ja maistuivat raikkailta.

Leppärouskukeitto kahdelle

Määrät ovat suuntaa antavia, riippuen kuinka paljon sieniä sinulla on. Voit venyttää pienenkin sienimäärä isommaksi keitoksi lisäämällä nesteitä tai tehdä pienen, tiivismakuisemman alkupalan.

  • 1-2 dl pilkottuja, koonkeitettyjä leppärouskuja
  • 5-8 dl vettä (veden ja kerman määrää voit säätää maun mukaan)
  • 3-4 jääpalaa herkkutattilientä
  • 1 rkl voita
  • 1 rkl vehnäjauhoja
  • 1,5-2 dl kermaa (käytin kevytkermaa)
  • 1 kananmunan keltuainen
  • mustapippuria myllystä
  • 1 tl kuivattua kirveliä
  • tuoretta persiljaa

Jos sienesi ovat tuoreita ja käsittelemättömiä, puhdista ja pilko sienet. Minä olin tehnyt tämän vaiheen muutamaa päivää aiemmin ja samalla paistanut pannulla nesteet pois. Monissa ohjeissa sienenpalat vain keitetään. Voit edetä joko laittamalla kattilaan vettä ja sienet, nosta kiehumaan. Tai paahtaa sieniä ensin hieman kattilan pohjalla ja sitten lisätä veden.

Lisää kolme omatekoista herkkutattiliemikuutiota tai kasvisliemikuutio. Mausta mustapippurilla, kirvelillä ja suolalla.

Keitä 10 minuuttia.

Laita paistinpannulle voita, sulata ja sekoita lastalla vehnäjauho voihin. Anna tekeytyä hetki, kaada kattilasta vähän keittolientä pannulle ja sekoita. Kaada jauholiemi kattilaan ja nosta kiehuvaksi. Odota, että keitto hieman sakenee.

Sekoita kananmunan keltuainen kermaan ja kaada seos keittoon. Maista, säädä makua tarpeen mukaan. Mausta tuoreella persiljalla ja tarjoile välittömästi.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.