Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Ihanan metsäistä jänistä pekonilla ja kantarellilla

2 kommenttia

Ihan parasta jänistä mitä olen tehnyt! Haudutin paistipaloja pitkään kantarellien, pekonin ja viinin kanssa pannulla. Ihana riistainen, metsäinen maku. Jänistä olen monena syksynä tehnyt, joko kokonaisena tai tälläisiä koipia. Tämä ylittää minun julkaisukynnykseni – niin hyvää että siitä on pakko kertoa.

Olemme olleet Viikonloppukokin kanssa samoilla metsästysmailla. Tampereen kauppahallin parhaassa lihakaupassa, Laatulihassa. Viikonloppukokki oli ottanut mallia Sauvajyväseltä. Herkulliselta näyttää uunissakin haudutettu jänis.

Pannulla kypsennetty jänispaisti pohjaa löyhästi kahden suuren mestarin Antonio Carluccion and Gennaro Contaldon ohjeeseen. Kantarellien ja pekonin lisäämisestä otan itse vastuun.

Jäniksen koivet pannulla kantarellien, pekonin ja viinin kanssa

  • 2 jäniksen koipea eli paistia
  • vehnäjauhoja
  • oliiviöljyä
  • 2 dl valkoviiniä
  • reilu ½ pkt pekonia
  • 2 sipulia
  • 2 valkosipulia
  • 3 dl pilkottuja kantarelleja
  • tuoretta timjamia
  • tuoretta rosmariinia
  • kirveliä
  • mustapippuria
  • sormisuolaa

Pilko sipuli ja pekoni ja laita ne kuullottumaan toiselle paistinpannulle.

Pilko persilja, sekoita sipulin joukkoon. Ripsauta sormisuolaa, ettei sipuli pala. Mausta myös mustapippurilla ja kirvelillä.

Kuori valkosipuli ja pilko se. Lisää sipulin ja pekonin joukkoon. Anna makupohjan muhia kunnes sipuli on kypsää.

Pilko kantarellit, lisää pekonin joukkoon. Paista kunnes kantarellien neste on haihtunut.

Laita jauhoja lautaselle ja jauhota jäniksen koivet. Ruskista toisella pannulla jäniksen koivet kauttaaltaan oliiviöljyssä. Mausta koivet rosmariinilla, timjamilla, mustapippurilla ja sormisuolalla.

Kaada jänispannulle valkoviiniä ja kiehauta alkoholi pois. Yhdistä pannulliset, laita kansi päälle.

Kypsennä hiljaa poreillen 1,5 tuntia tai kunnes jänis on pehmeää ja kypsää. Käännä koipia muutaman kerran.

Jos tämä oli parasta jänistä mitä minä itse olen tehnyt, ei se kuitenkaan ole herkullisinta mitä olen syönyt. Reilu 15 vuotta sitten reissasimme Piemonten kukkuloilla, Barolon mailla ja tarhoilla. Yksi majapaikkamme oli Alban lähellä Treisossa. Pienessä kylässä oli ainakin kolme huippuravintolaa, joista yksi oli yli meidän budjettimme. Slowfood-liikkeen uranuurtaja Osteria Dell Unione piti meitä jännityksessä koko päivällisen ajan, mahtuuko budjettiin vai syökö se kerralla koko budjetin. Menua ei ollut, eikä hintakaan selvinnyt. Ihania annoksia tuli ja tuli… Tytär keskittyi kiipeilemään, piirtämään ja kieltäytymään kummallisista ruoista. Monta lajia saimme houkuteltua lapsen maistamaan, mutta jänisruoalle tuli ehdoton ei, eikä ihmekään. Jänispata oli kokonaan mustaa. Jänistä omassa veressään, hyvin hyvin pitkään kypsytettynä. Niin syvä maku, niin pehmeä suutuntuma. Täydellistä.

Budjettikaan ei revennyt, lapsen ruuista veloitettiin vain osa. Ja jäniksestä jäi lähtemätön makumuisto. Ravintola, jonne haluan palata vielä kerran elämässä. Koetimme toisella Barolon reissulla, ei toivoakaan saada pöytää. Pöytävaraus pakollinen hyvissä ajoin tai majapaikan hyvät suhteet ravintoloitsijaan. Italia .

 

 

Mainokset

2 thoughts on “Ihanan metsäistä jänistä pekonilla ja kantarellilla

  1. Sinulta voisin ottaa mallia siitä, ettei aina tarvitse läträtä kerman kanssa 🙂 Luulen muuten, että valkoviini sopii jänikselle paremmin kuin punainen, jonka itse valitsin.

    • Kermahan on hyvää :). Minäkin olen palannut takaisin kerman pariin, vaikka vuosia sitä vieroksuin. Kumpikin viini sopii varmaan jänikselle, riippuu mitä muuta ohjeessa on. Veikkaan että Osteria Dell Unionen annoksessa oli jäniksen veren lisäksi paikallista punkkua, barbarescoa. Jäin miettimään, pystyisinkö itse tekemään verikastiketta… ei ole tullut vielä tilaisuutta vastaan :D.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.