Syksyn paras lounaskeitto. Maistuu myös kevyenä alkuruokana. Jos haluat ruokaisempaa, lisää vähän sulatejuustoa. Persiljaöljy kruunaa keiton.
Kyssäkaalikeitto
- 1 kyssäkaali (vihreä tai violetti)
- vettä
- 1-2 dl kermaa
- (1/3 pkt Koskenlaskijan porojuustoa)
- sormisuolaa
- kermaa
- mustapippuria
Persiljaöljy
- reilusti oliiviöljyä
- iso kourallinen lehtipersiljaa
- sormisuolaa
- mustapippuria
Pese kyssäkaali ja lohko paloiksi. Laita kattilaan vettä sen verran että palat peittyvät hyvin. Mausta kevyesti suolalla ja mustapippurilla. Keitä kyssäkaalit kunnolla pehmeäksi. Surauta sauvasekoittimella palat soseeksi.
Lisää kerma maun mukaan, anna kevyesti kiehahtaa. Maista, lisää tarpeen mukaan suolaa ja mustapippuria. Ja nyt kun muistaisin, laitoinko mukaan juustoa. Ehkä laitoin jääkaapissa pyörineen Koskenlaskijapaketin lopun, ehkä en. Ei voi muistaa, siitä on jo yli kaksi viikkoa :).
Huuhtaise ja kuivaa persilja. Laita korkeareunaiseen astiaan persilja ja reilusti oliiviöljyä. Minulle reilusti tarkoittaa mitä luultavimmin vähemmän kuin monelle. Sen verran reilusti, että persiljaöljy ei ole muussia vaan juoksevaa. Mausta ripauksella sormisuolaa ja mustapippuria.
Annostele keitto kulhoihin ja kiepauta persiljaöljyä keitoin päälle kauniiksi kiemuroiksi.
Niin kuin lähes kaikki keitot, tämä maistui paremmalta seuraavana päivänä. Ja viellä paremmalta seuraavana. Persiljaöljy vähän erottui jääkaapissa, mutta senkin maku syveni tekeytyessään.
Kyssäkaali on minulle se tämän syksyn uusi kasvisihastus. Olen rouskuttanut sitä menemään sellaisenaan, raakana. Paahtanut sipseiksi, kämmentänyt kyssäkaalivuoan kanssa. Pitäisikö kyssäkaalia keittää vähän ennen kuin siitä yrittää kiusausta tehdä? Se tässä ruoanlaitossa on ihanaa, ei lopu opetteleminen kesken.