Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Sammakonreidet pannulla

6 kommenttia

Rakastan sammakoita! Syön sammakkoa aina kun siihen mahdollisuus tulee. Olen kalunnut sammakon pieniä luita niin Ranskassa, Italiassa kuin Vietnamissakin. Tampereella Tuulensuun Gastropubissa. Saigonissa grillasimme sammakoita itse keskellä pöytää olevilla grilleillä.

En ollut uskoa silmiäni, kun näin sammakon koipia Tampereen kauppahallin kalakaupassa. Ne olivat valmiiksi marinoituja, mutta minun oli pakko ostaa pieni satsi alkupalaksi.

Sammakkoa persiljalla ja valkosipulilla alkupalaksi kahdelle

  • 4 sammakon reisiparia
  • (oliiviöljyä, persiljaa, sormisuolaa)
  • vehnäjauhoja
  • 1 kynsi valkosipulia
  • reilu rkl voita
  • sormisuolaa varovasti

Sammakoissa oli persiljapohtainen marinadi valmiina. Jauhotin koivet. Se oli hyvä ja vähemmän hyvä päätös. Jauhotettuun pintaan tarttui ihanasti voin ja valkosipulin maut. Saveurin ohjeessa sammakot taputellaan kuivaksi ennen jauhottamista. En kuitenkaan tahtonut marinadin makuja pois pyyhkiä. Kosteasta jauhotetusta pinnasta tuli kuitenkin vähän möhnäinen. Mutta se oli pieni visuaalinen haitta vain. Minun keittiössäni maku voittaa visuaalisuuden. (Visualistien mielestä näin käy jatkuvasti. 🙂 )

Kuori ja pilko valkosipulin kynsi.

Kuumenna paistinpannu oikein kuumaksi. Laita hyvä nokare voita pannulle. Kun voin kuohu laskee, laita sammakot pannulle. Paista kuumalla pannulla kaunis pinta molemmin puolin. Kapoiset sammakot kypsyvät 3-4 minuutissa.

Huutelin Instagramissa heti kaupasta tultuani vinkkejä sammakon kypsentämiseen. Meri-Tuuli Vantsi vinkkasi, että sammakko kannattaa paistaa tooosi kuumalla pannulla. Olin jo paistanut sammakot siinä vaiheessa ja syönyt suurella nautinnolla. Pannuni oli Saveurin reseptinkin mukaisesti kuuma, melkein tooosi kuuma. Ripsautin vielä kevyesti sormisuolaa sammakoiden pinnalle.

Nosta paistetut, kivan rapean pinnan saaneet sammakot kuumalle lautaselle, pidä kuumana.

Seuraavaksi voit oikaista kuten minä tai seurata Saveurin ohjetta. Saveur kehottaa vaihtamaan voin. Kaada siis sammakoin paistovoi pois ja laita pannulle uutta voita. Ruskista siinä kevyesti valkosipuli.

Minä en raaskinut hukata sammakon makuja voista, eikä se voi ollut kärvähtänyt, sopivasti ruskistettua vain. Paistoin valkosipulin samassa sammakkovoissa ja kaavit maut sammakoiden päälle.

Koristele tuoreella persiljalla.

Zinckin Riesling sointui mainiosti annoksen kanssa.

Ja niin hyvää tuli! Mehevät reidet, ihanat imeskeltävät luut. Ihanat persiljan, valkosipulin ja voin maut. Ja se sammakko oli taivaallista!

Valmiiksi marinoitujen kanssa on aina sama vaikeus: et tiedä mitä makuja lisätä kun et tiedä miltä marinadi maistuu. En juuri koskaan osta valmiiksi marinoituja, kun en niistä tykkää. Toki Nygrenin kalakaupan mausteet ovat ihan eri asia kuin kariniemet. Sammakkoa oli niin vähänkin, etten raaskinut koepalaa paistaa.

Valmiin marinadin, voin ja valkosipulin yhdistelmä oli kuitenkin erinomainen. Tekisin ensin kerralla itsekin persiljamarinadin ja lisäisin valkosipulin samaan tapaan voihin.

Varmistathan ostaessasi sammakoita että ne ovat kasvatettuja. Sammakonhimoiset kulinaristit ovat syöneet villisammakot uhanalaisiksi.

 

Mainokset

6 thoughts on “Sammakonreidet pannulla

  1. En ole koskaan maistanut sammakkoa, mutta näin kyllä somessa mainoksen Nygrenin sammakoista ja harmitti, kun en juuri silloin päässyt niitä hakemaan. Miltä ne koivet oikein maistuvat?

    • Ihanalta :). Vähän kuin kanaa mutta parempaa. Luomubroilerinkaan luita harvemmin imeksin ja kaluan, mutta sammakon luita kyllä. Tietysti pieniä ovat, joten kaikki maku pitää ottaa irti. Toivottavasti näitä löytyy jatkossakin Nygreniltä ❤!

  2. Vähän hauskan tai ehkä vähän traagisenkin näköiset nuo sammakot ,kun näyttävät melkein ihmisen alaosalta. Olen syönyt vain kerran sammakkoa , 7.vuotiaana Pariisissa, mutta muistan vieläkin että se maistui kanalle.

    • Sammakko ei ole varmaan jokaisen teekupponen :). Mulle tulee tuosta mieleen, että en ole koskaan oppinut täydellista sammakkopotkua :D. Mä olen himonnut metsälenkeillä ojissa hyppiviä sammakoita ja tuolla Instan puolella sainkin tietää että Suomessa on ruokasammakoita, jotka eivät ole suojeltuja… Kaikkea se tämä ruokahulluus teettää 🙂

  3. Muutaman kerran olen päässyt sammakonreisiä syömään, ovat kyllä olleet hyviä ja mielelläni kokeilisin kyllä niitä itsekin valmistaa. Olivatko sammakot kalliita?

    • Eihän halpoja kilohinnaltaan olleet, en vaan muista tarkkaa hintaa. Ostin pienen satsin alkupalaksi, ehkä kympin maksoi. Sammakkofani ei voinut vaan kävellä ohi :).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.