Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Paahdettu inkiväärinen kurpitsakeitto

Jätä kommentti

Samettista, höyryävää, mausteista, paahteista. Kurpitsakeitto on syksyn herkkua. Tainnuttaa flunssan ja pimeät sadekelit.

Keiton makumaailma rakentui löytämäni kotimaisen tuoreen inkiväärin ympärille. Ostin myös Rekon kautta kotimaista luomuvalkosipulia. Siinä ihanat päämausteet.

Kurpitsapalojen paahtaminen uunissa tuo lisää syvyyttä keiton makuun. Kuoriminen myös helpottuu, kun vain kaavit pehmenneen kurpitsan irti kuoristaan. Kesytin myös valkosipulin uunissa paahtamalla.

  • 1 keskikokoinen hokkaidokurpitsa
  • ½ pienehkö kurpitsa (tai pelkästään isompi hokkaido)
  • kolme valkosipulin kynttä kuorineen
  • oliiviöljyä
  • sormisuolaa
  • mustapippuria
  • ½ l kanalientä tai kasvislientä
  • ripaus chipotlejauhetta, maun mukaan
  • pari ripausta savupaprikaa, maun mukaan
  • 2 cm tuoretta inkivääriä raastettuna
  • 1 rkl appelsiinin kuorta
  • 1 prk kookosmaitoa
  • Päälle: persiljaa, siemeniä, kookoskermaa tai kermaa tai vuohenjuustoa

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.

Laita uunipellille leivinpaperi.

Pilko kurpitsa ja laita palat pellille. Käytin yhden keskikokoisen hokkaidokurpitsan ja puolikkaan pienen kurpitsan. Painoja en muistanut mitata. Sovita nesteen määrä kurpitsaan.

Laita pelille kolme valkosipulin kynttä kuorineen.

Ripota kurpitsapalojen päälle vähän oliiviöljyä, rouhi mustapippuria ja ripota kevyesti sormisuolaa. Olen omaksunut Gordon Ramseyn ohjeen: mausta matkan varrella, niin saat paremman makuista. Muista kuitenkin että makuja saa lisättyä, mutta huonommin vähennettyä.

Ota leivinpaperin reunoista kiinni ja pyöritä kurpitsanpaloja mausteisiin ja mausteita kurpitsanpaloihin.

Paahda kurpitsoja noin tunnin verran. Tarkkaile loppuvaiheessa, ettei kurpitsat pala. Ruskistuminen on suotavaa. Kun kurpitsa on pehmeää ja paahtunutta, ota pelti pois uunista.

Anna kurpitsojen vähän jäähtyä. Kuori veitsellä tai lusikalla, nostele kurpitsaliha kattilaan. Purista valkosipulit ulos kuoristaan kattilaan. Surauta sauvasekoittimella samettiseksi soseeksi.

Lisää kurpitsan joukkoon kana- tai kasvislientä. Tässä vaiheessa keitto saa olla vielä varsin sakeaa, sillä 2 dl kookosmaitoa lieventää keittoa melkoisesti.

Lisää kookosmaito.

Kuori parin sentin pätkä tuoretta inkivääriä. Raasta inkivääri keittoon. Käytin kotimaista inkivääriä, ah niin mehevää ja tuoretta. Makeamman makuista kuin kuituinen kiinalainen inkivääri.

Mausta parilla ripauksella savupaprikaa ja pienellä tujauksella chipotlejauhetta.

Pese appelsiini kuumalla vedellä. Leikkaa oranssia kuorta ilman kitkerää valkoista osaa. Pilko kuori, lisää keittoon.

Jatka keittämistä matalalla lämpötilalla. Lisää kana/kasvislientä jos keitto on vielä liian sakeaa.

Maista ja lisää mausteita tarpeen mukaan.

Anna keiton tekeytyä hiljaisella lämmölla 15 minuuttia. Sekoita välillä kauhalla ettei kookosmaito tartu pohjaan.

Tarjoa ranskankerman tai kookoskerman kera. Jos keitto on liian mausteista, pehmentää kerma makua. Söimme keittoa myös ilman höysteitä ja se oli ihanan mausteisen makuista. Melkeinpä parasta sellaisenaan.

Koristele persiljalla ja siemenillä.

Kokeile myös myskikurpitsaa keittoon. Jeera ja korianterinsiemenet sopivat kurpitsan kuin kurpitsan keittomausteeksi.

Seuraa blogia InstagramissaFacebookissa ja Twitterissä!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.