Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Ihana klassinen, parantava kanakeitto

2 kommenttia

Lempeää, vatsaa rauhoittavaa. Monissa ruokakulttuureissa kanakeiton uskotaan parantavan niin flunssasta kuin sydänsuruista. Amerikassa sitä kutsutaan juutalaiseksi penisilliniksi.

Opiskeluaikoina tein isoja annoksia kanakeittoa. Ihan kanoista. 10 litran kattilaan mahtui kaksi kanaa ja paljon kasviksia. Ne olivat ihan oikeita kanakanoja, pakasteesta. Niitä sai keitellä hartaasti, kolmekin tuntia.

Tällä kertaa flunssan koputellessa tein keiton kokonaisesta luomubroilerista.

Kanaliemi

  • 1,5 kg kokonainen luomubroileri
  • vettä niin että kana peittyy hyvin
  • 2 pientä luomusipulia kuorineen
  • 2 isoa luomuporkkanaa
  • 15 cm purjoa
  • 3 luomuvalkosipulin kynttä kuorineen
  • persiljan varsia kourallinen (luomu)
  • 2 isoa sellerin vartta
  • muutama kokonainen mustapippuri
  • kevyesti suolaa

Kanakeitto

  • 1,5 l kanalientä
  • kanan liha pilkottuna
  • 6 keskikokoista perunaa
  • 2 porkkanaa
  • 1 dl jyväpastaa
  • kourallinen tuoretta lehtipersiljaa
  • sormisuolaa varovasti

Huuhdo kana juoksevan veden alla. Laita broileri kattilaan ja laske kylmää vettä niin että kana peittyy kunnolla. Vettä saa olla muutaman sentin kanan päällä.

Laita kattila liedelle ja nosta vesi hiljalleen kiehumaan. Kun keitos alkaa kiehua, pinnalle muodostuu vaahtoa, joka kannattaa kerätä pois joko reikäkauhalla tai lusikalla.

Kun vaahtoa ei enää muodostu, voit lisätä mausteet ja kasvikset. Halkaise sipulit, laita kuorineen kattilaan. Kuoret antavat makua ja väriä. Pilko porkkanat pariin palaan. Huuhtaise sellerin varret, laita kahteen palaan ja lisää porkkanoiden kanssa liemeen. Lisää valkosipuli kuorineen.

Heitä joukkoon muutama kokonainen mustapippuri, persiljan varsia (säästä lehdet myöhemmäksi) ja vähän suolaa.

Anna kattilan poreilla 1,5 tuntia. Kun liemi on ihanan kanaisen makuista ja koipi irtoaa rungosta haarukalla tönäisemällä, on liemipohja valmista ja kana keittynyttä. Oikeaa kanaa voi keitellä tunteja, mutta broilerin liha menee kuivan makuiseksi liian pitkään keittäessä.

Ota iso siivilä ja siivilöi liemi. Mittaa samalla liemen määrä. Ota keittoa varten noin 1,5 litraa. Minulle lientä tuli hieman vähemmän, pari desiä enemmä olisi ollut loppupeleissä parempi.

Jos jatkat suoraan keiton tekemiseen, nosta broileri leikkuulaudalla jäähtymään. Laita kasvikset kompostiin tai koiran kuppiin.

Tässä vaiheessa minä laitoin kanan takaisin liemeen ja nostin ulkoeteiseen jäähtymään vuorokaudeksi.

Seuraavana päivänä liemi oli muuttunut tiiviiksi hyytelöksi. Kanan nahassa on kollageenia, joka jäähtyessään muuttaa nesteen hyytelöksi. Lämmittäessä hyytelö muuttuu takaisin liemeksi.

Raaputtelin liemen irti broitsusta ja irrottelin lihat luista. Minusta se puuha käy nopeimmin ja tehokkaimmin ihan sormin. Luut joutavat jo kompostiin. Päätä itse laitatko nahan keittoon vain kompostiastiaan. Minä laitoin kierrätykseen.

Pilko kanakeko suupalan kokoisiksi paloiksi veitsellä.

Pese ja pilko perunat. Kuori porkkanat.

Koska minulla oli vielä tuoreita uusia perunoita omalta maalta, nostin liemen ensin kiehuvaksi ja lisäsin sitten perunat ja porkkanat. Lisäsin myös jyväpastaa. Hyvä jyväpasta -idean poimin Vatsat sekaisin kilin kolin -blogista. En vain osannut päättää laitanko pastaa vai perunaa, joten laitoin molempia. Toimiva konsepti!

Lisää suurin osa tuoreesta persiljasta

Keitä jyväpasta keitto-ohjeen mukaan. Minun kreikkalainen jyväpastani vaati 14 minuuttia keittämistä.

Lisää kanapalat keittoon lämpiämään.

Maista lientä. Mausta tarpeen mukaan sormisuolalla ja tuoreella mustapippurilla myllystä. Ripottele vielä loput persiljat keiton päälle.

Tarjoa hyvän leivän kanssa.

Pakastin osan keitosta odottamaan tulevia kiireitä tai flunssia.

Jos et ehdi pitkän kaavan mukaan tekemään kanakeittoa, tee keitto kokonaisesta valmiista grillibroilerista.

Tästä keitosta tuli lempeän ja leppeän makuista. Vanhassa oheessani on hieman erilaiset mausteet, valkoviinin, juurisellerin ja neilikan myötä.

Oikealla keitetyn luomubroilerin lihat. Etualalla nahka, vasemmalla luut ja luuranka.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mainokset

2 thoughts on “Ihana klassinen, parantava kanakeitto

  1. Kokonaisesta kanasta (tai broilerista täälläkin) keitetty kanakeitto on sellaista kerran vuodessa hommaa. Hyvää se kyllä on. Niin kuin lihakeittokin ja sekin on kerran vuodessa hommaa.

    • Niinpä! Pitäisi tehdä useammin kun on niin hyvää ja iso satsi pelastaa niin arjen kuin viikonlopun kiireiltä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.