Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Oranssia kurpitsarisottoa speltistä

Jätä kommentti

Oranssia väriä syksyyn, keittiöön ja lautaselle! Myskikurpitsan intensiivinen keltaisen oranssi sopii täydellisesti syksyiseen spelttirisottoon.

Käytän nykyään lähes aina spelttiä risoton tekoon. Vaivattomampaa, rouheampaa, maukkaampaa. Toki hyvään risottoriisin tehty risotto on herkempää ja hienostuneempaa, mutta se jatkuva hämmentäminen. En suinkaan vältä ruoanlaitossa vaivaa, mutta usein tekeillä on monta ruokaa, jotka vaativat huomiota. Siksipä kannattaakin miettiä mitä kaksi kättä ja yhdet aivot ehtivät tehdä.

Spelttisen kurpitsarisoton tekeminen on ollut listallani koko syksyn. Ilahduin niin kun näin Hesarin Kiusauksessa -blogin kurpitsarisoton ohjeen. Lukiessani ohjetta vasta ilahduinkin, sillä Laura Kaapro kertoo aikovansa seuraavaksi kokata kehittelemääni Hassalbackan myskikurpitsaa. Blogi mainittu Hesarissa, torille! Melkein meinasin lähteä Keskustorille heilumaan ja kylpemään suihkulähteessä yksin. Maltoin kuitenkin mieleni ja vain jaoin Kiusauksessa -ohjeen blogin Facebookissa.

Tällä kertaa maustoin kurpitsaspelttirisoton miedosti, että sain uuden ruoan maut parhaiten esiin. Ihanan syvän kurpitsaisen makuista, sopivasti happoa limestä ja pehmeyttä ja pyöreyttä voista ja parmesaanista.

Ensi kerralla voisinkin ripsauttaa joukkoon Kiusauksessa -ohjeen tujummat mausteet. Kurpitsat kantavat voimakkaitakin mausteita kevyesti. Poimin Lauralta hyvän vinkin ja paahdoin salottisipulit samalla pellillä kuin kurpitsat. Loistava idea, mitä niitä erikseen kuullottelemaan. Heitin vielä samaan syssyyn valkosipulin kynnet kuoreen pellille. Niistä tulikin ihanan pehmeän paahteisia.

Voit käyttää ohjeeseen myskikurpitsaa, hokkaidon kurpitsaa tai vaikka halloweenkurpitsaa eli talvikurpitsaa. Spelttirisotto on ruokaisaa sellaisenaan, mutta voit tehdä myös oranssin väri kalan tai pihvin lisukkeeksi.

  • 600 g kuorittua myskikurpitsaa, uunissa paahdettuna
  • 2 salottisipulia uunissa paahdettuna
  • 4 valkosipulin kynttä uunissa paahdettuna
  • oliiviöljyä
  • sormisuolaa
  • 3 dl spelttirisottojyviä
  • 8-10 dl kanalientä (käytin pyylientä) + lisää lientä jos tarpeen
  • ½ limen mehu tai valkoviiniä
  • 1 tl limen kuorta
  • 3 rkl voita
  • sormisuolaa maun mukaan
  • mustapippuria myllystä
  • iso kourallinen raastettua luomuparmesaania

Laita uuni lämpiämään 220 asteeseen.

Kuori myskikurpitsa huolella. Tein viikonlopun talkoiden kurpitsakeittoon hieman huolimatonta työtä ja se kostautui. Sain siivilöidä koko keiton jotta sain kuituisen välikuoren pois keitosta. Kuori siis niin pitkään, että oranssi pinta hohtaa sisältä että ulkoa. Kuorimisessa auttaa jos halkaiset ja pilkot kurpitsan ensin isoiksi paloiksi. Kaavi myös rihmat ja siemenet pois.

Kuori ja halkaise salottisipulit.

Laita uunipellille leivinpaperi ja kurpitsat. Lisää joukkoon salottisipulit ja valkosipulit kuorineen.

Lorauta joukkoon oliiviöljyä ja mausta sormisuolalla ja mustapippurilla. Ota leivinpaperin nurkista kiinni ja pyörittele maut kasviksiin.

Paahda kurpitsoja uunissa 30-40 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä ja saaneet hieman paahteista väriä.

Lämmitä kanaliemi kiehuvaksi ja lisää speltti kattilaan. Keitä risottospeltin jyviä yhteensä 40 minuuttia. Lisää kurpitsasose puolivälissä. Se ei ole niin nokon nuukaa ajan suhteen.

Nosta paahdetut kurpitsat ja salottisipulit soseutusastiaan. Käytin kattilaa, sillä siinä oli kätevä lämmittää lisää lientä spelttirisotolle ja huuhtoa samalla soseet reunoilta mukaan.

Purista ihanaksi pehmennyt valkosipuli kuoreestaan kurpitsojen päälle.

Soseuta kasvikset hienoksi soseeksi.

Kaada sose kiehuvan speltin joukkoon. Laita soseutuskattilaan vettä, nosta vesi kiehuvaksi ja lisää kiehuvaa nestettä jos speltin koostumus on liian tiukkaa. Puolivälissä keitosta lientä saa vielä olla niin, että risotto voi kiehua huoletta hiljalleen.

Rouhi joukkoon mustapippuria ja lumpsauta sekaan kolme ruokalusikallista voita. Kuori limestä tai sitruunasta vähän kuorta ja pilko joukkoon. Purista puolikkaan limen mehu risottoon. Voit käyttää myös hapokasta kuivaa valkoviiniä tuomaan happoa makean kurpitsan vastapainoksi.

Raasta reilusti luomuparmesaania. Lisää loppuvaiheessa iso kourallinen parmesaania. Tarkista suola, lisää tarvittaessa.

Mausta vielä persiljalla ja nosta höyryävä oranssi herkku tarjolle.

Kunnolla kuorittu ja puoliksi kuorittu.

5 x spelttirisotto:

Ylellinen spelttirisotto herkkutateilla ja kampasimpukoilla

Spelttirisotto veriappelsiinilla

Spelttirisotto punajuurella

Spelttirisotto kantarelleilla

Sahraminen spelttirisotto

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.