Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Ylämaankarjan lapapaistia punaviinissä

2 kommenttia

Laiskuuttani tein ihan loistavaa lihapataa. Pehmeää, revittävän kypsää, ja niin mehevää ja maukasta.

En jaksanut remonttikaupoissa ramppaamisen jälkeen pilkkoa ja ruskistaa patalihoja. Ruskistin lapapaistin kokonaisena ja haudutin kolme tuntia punaviinissä. Kerrankin kannatti olla väsynyt ja laiska kokki.

Käytin aiemminkin hehkuttamaani Ojalan tilan ylämaankarjan lihaa. Ostan sitä Reko-lähiruokarenkaan kautta. Kyllä laadukas liha vaan maistuu paremmalle.

Revittävää ylämaankarjan lapapaistia punaviinissä

  • 1,2 kg Highlander-karjan lapapaistia (luuton)
  • 2 rkl voita
  • mustapippuria myllystä
  • rosmariinia
  • sormisuolaa
  • 400 g punaviiniä
  • ½ l hyvää lihalientä tai kasvislientä
  • 3 sipulia
  • 2 porkkanaa
  • 5 valkosipulin kynttä

Ota liha hyvissä ajoin huoneen lämpöön, vähintään pari tuntia ennen ryhtymistä.

Kuivaa liha hyvin, että saat sen ruskistettua.

Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen.

Valitse paistin kokoinen pata. Jos käytät isompaa pataa, tarvitset enemmän punkkua/lihalientä.

Kuumenna liedellä uunipadassa reilusti voita. Kun voin kuohu laskee, paista kaikille pinnoille kiva ruskistus. Mausta sormisuolalla, mustapippurilla ja rosmariinilla samalla kun kääntelet paistia.

Kuori kolme sipulia, halkaise. Kuori porkkanat, pilko pariin palaan. Kuori valkosipulin kynnet. Lisää porkkanat, sipulit ja valkosipulit pataan. En ruskistellut niitä tällä kertaa, enkä jättänyt sipuleihin kuoria.

Lisää punaviini ja nosta kiehuvaksi. Anna alkoholin kiehahtaa pois. Laatikossa oli punkun jämiä puolikkaan pullollisen verran. Hyvä kun tuli käyttöä , tipatonta marraskuuta on vielä jäljellä. Kamala ajatus, että viini pilaantuisi käyttämättömänä.

Lisää lihaliemi kiehuvana. Liemi ei peittänyt lapaa kokonaan, eikä se makua haitannut, ehkä jopa paransi.

Laita kansi päälle ja kypsennä lihaa 175 asteessa 3 tuntia. Kypsensin ensin kaksi tuntia, kokeilin tehoaako haarukka lihaan. Ei vielä, joten jätin paistin uuniin vielä tunniksi. Käänsin lavan tässä vaiheessa.

Revi haarukalla lihaa lautaselle ja kaavi kastiketta perunan ja uunikasvisten päälle. Älä vaan heitä kastikkeeseen sulaneita kasviksia pois, sillä niihin on imeytynyt ihanat maut.

Asunnan Raijan ruisleipää, hummusta ja revittyä haikkua. Sen enempää krumeluureja ei tarvita taivalliseen yöpalaan.

Mainokset

2 thoughts on “Ylämaankarjan lapapaistia punaviinissä

  1. Onpa herkulisen näköinen resepti. Pitää laittaa talteen ja tehdä seuraavan kerran lapa näin. Vaikka lupasinkin hetki sitten esikoiselle etten vähään aikaan tee lihapatoja, vaan keksin jotain muuta.

    • Kiitos! On se hyvä että laiskuus joskus kannattaa ja suoraviivaisin reitti on tie onneen :). Kunhat kelit kylmenee, maistuu esikoilellekin ehkä taas lämmittävä pata.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.