Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Luomubroileria vietnamilaisittain

2 kommenttia

Vietnamilainen lempeän syvä maridanikastike syntyy soijakastikkeen, kalakastikkeen, inkiväärin ja tuoreen korianterin mauista. Reilusti tuoreita yrttejä kananuijan oheen ja voit melkein kuulla Saigonin mopojen pörinää korvissasi.

  • 600 g luomukanan koipinuijia tai koipireisiä kahteen palaan leikattuna
  • 40 ml soijakastiketta
  • 40 ml kalakastiketta
  • 40 g tummaa ruokosokeria (ensi kerralla laitan hitusen vähemmän)
  • 1 rkl kuorittua ja pilkottua inkivääriä
  • 2 valkosipulin kynttä pilkottuna
  • 1,5 rkl Sambal Oelek -kastiketta (chili-valkosipulikastike)
  • 1 tl tai vajaa limen kuorta pilkottuna/raastetettuna
  • 2/3 limen mehu
  • 2 rkl pilkottua tuoretta korianteria
  • 1-1,5 rkl oliivi- tai rypsiöljyä

Tarjoiluun

  • limen viipaleita
  • tuoretta korianteria, thaibasilikaa, vietnamilaista minttua

Sekoita kulhossa nesteet ja mausteet. Sambal Oelek -maustepurkki oli minulle uutuus, joten ensimmäisellä keralla laitoin varovasti. Chiliä ei ollut minunkaan makuun liian tiukasti, joten toisella kertaa laitoin reippaammin, 1,5 rkl.

Maista ja tasapainota marinadin maut. Minulla oli toisella kertaa hieman liikaa sokeria. Muistutus itselle: ensi kerralla varovaisemmalla kädellä.

Jos käytät koipireisipaloja, leikkaa nivelkohdasta koipinuijaksi ja reisipalaksi ja nosta kulhoon. Pyöritteli hyvin maut kanoihin. Nosta kanat muovipussiin ja kaada mausteliemi päälle, purista ilma pois ja nosta jääkaappiin 1-4 tunniksi.

Laita uuni lämpiämään 220 asteeseen ja ota kana jääkaapista.

Laita ritilälliselle uunipellille leivinpaperi ritilän alle. Valuta kanoista marinadi ja nosta ritilälle nahkapuoli ylöspäin.

Ohje käskee kaatamaan marinadin pois, ja se vähän harmitti ensimmäisellä kerralla. Toista kertaa kanaa laittaessani päätin kokeilla keittää siitä kastikkeen. En kyllä saanut kastikkeen makuja tasapainoon, hieman liikaa suolaa ja muutenkin tömäkän makuista. Veden lisääminen ei auttanut. Ehkä marinadi on tehnyt tehtävänsä ja saa mennä kompostiin.

Paista broilereita 35-40 minuuttia uunissa. Jos nahka ei ole rapeaa ja ruskeaa lopussa, käännä grillivastus hetkeksi päälle. Varo kärväyttämästä.

Tarjoa keitetyn riisin, kastikkeen ja tuoreiden yrttien kanssa: korianteria, thaibasilikaa ja jos suinkin löydät vietnamilaista minttua.

Saigonissa annoksiin kuului usein hirmuinen nippu tuoreita yrttejä. Saunavastan kokoinen yrttikasa näkyi häviävän suihin naapuripöydissä, joten mekin opettelimme maustamaan reippaasti jokaista suullista tuoreilla yrteillä. Löytyisiköhän jostain siemenkaupasta vietnamilaisen mintun siemeniä? Tässä alkaa jo vähän kasvimaasuunnitelmat kutittelemaan – aina siihen asti kunnes muistan että kasvimaa jäi tyystin kääntämättä viime syksyn remonttien alla.

Ohje on peräisin Seriouts Eats -sivustolta.

Miljoona, miljoona, miljoona mopoa. Tuoksua, tuoksua, tuoksua… yrttien.

Mainokset

2 thoughts on “Luomubroileria vietnamilaisittain

  1. Oi joi! Sinne on kyllä ainainen ikävä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.