Pyhäjärven kuhaa katsellessani näin mielessäni punaista, keltaista ja vihreää. Thai-tyyppisiä mausteita kalan pinnassa antamassa väriä harmaaseen talvipäivään. Leikkasin kuhan kylkiin viillot, valelin kuhan kala- ja soijakastikkeilla ja ripottelin päälle inkivääriä, chiliä ja tuoretta korianteria. Inkivääriä vähän taputtelin kalan viiltoihin. Kala sai maustua jääkaapissa pari tuntia ennen uunissa kypsentämistä.
Kala sai ihanan kevyen ja miedon mausteisen maun tällä tavalla valmistamalla. Jos tykkäät tuhdin tulisesta, tee öljystä, kastikkeista ja mausteista tahna ja hiero sitä kalan viiltoihin ja vatsaan.
- 1 pienehkö kuha
- 1 rkl kalakastiketta
- 1 rkl soijakastiketta
- 1/2 limen mehu
- oliiviöljyä
- ½ punainen chili (käytin mietoa)
- 4 cm pitkä kapea soiro tuoretta inkivääriä
- 10 cm kevätsipulia, valkoista ja vihreää osaa
- pieni kourallinen tuoretta korianteria
- 15 cm kevätsipulia, valkoinen ja vihreä osa erikseen
Huuhtele ja kuivaa kala. Tee kummallekin puolelle viillot parin sentin välein. Näin kala kypsyy tasaisemmin ja maustuu tehokkaammin.
Kuori ja pilko inkivääri millin paksuiksi kapeiksi, pitkiksi suikaleiksi.
Poista chilistä siemenet ja leikkaa myös kapeiksi suikaleiksi. Chilin pilkkomisessa käytin apuna muovipussia. Ole varovainen etenkin, jos käytät tulisempaa chiliä. Syyn tietävät kaikki, jotka ovat vahingossa pyyhkäisseet sormillaan silmiään tai muita herkkiä paikkoja chilin pilkkomisen jälkeen. Viimeksi tökkäsin sormeni huuleen pilkkomisen jälkeen. Miedoinkin punainen chili sai huulen kihelmöimään pitkään, vaikka se ei syödessä poltellut kovinkaan pahasti.
Pilko korianteri. Säästä hieman kypsän kalan koristeluun tarjoiltaessa.
Pilko kevätsipuli. Käytin valkoisen osan kalan päälle uuniin ja vihreän osan koristeluun.
Nosta kala uunivuokaan pystyyn vatsalleen. Halkaise lime ja purista mehu kalan päälle.
Valele ruokalusikallinen soijakastiketta pitkin kalan selkää tasaisesti. Valele toinen lusikallinen kalakastiketta.
Ripottele päälle inkivääri. Minä taputtelin inkivääriä vähän tarkemmin inkivääriä kalan viiltoihin.
Ripottele muovihanskojen tai muovipussin avulla chilin soirot. Minä maitoparta en taputellut chiliä kalan viiltoihin.
Mausta vielä korianterilla ja kevätsipulin valkealla osalla.
Kaada päälle kevyesti oliiviöljyä ja nosta pariksi tunniksi jääkaappiin maustumaan.
Kuumenna uuni 250 asteeseen.
Kypsennä kalaa 15-20 minuuttia. Kokeile kypsyttää nyppäämällä selkäevää. Jos evä irtoaa kevyesti, on kala kypsää.
Näin kuumassa uunissa kalan yli sojottaneet chilien kärjet kypsyivät hyvinkin tummiksi.
Koristele kala tuoreella korianterilla ja kevätsipulilla.
Mietin, että riittäisikö soija- ja kalakastikkeiden suola vai kaipaisiko kala ripausta suolaa tai soijakastiketta. Ei kaivannut, parin tunnin marinointi kastikkeissa näinkin kevyesti teki tehtävänsä.
Tarjosin kalan keitetyn jasminriisin, herneenpalkojen ja pannulla paistettujen broccoliinien kanssa. Aioin tehdä varsiparsakaalit osterikastikkeessa, mutta kuinka ollakaan pannulle holahti epähuomiossa teriyakikastiketta. Oikein hyvää, noin vahingossa maustettuna.
9.3.2019 15:00
Kalaa ihan parhaimmillaan, thai-maut ovat niin hyviä:)
10.3.2019 14:20
Niin ovat, Jael! Jopa tälläisenä miedompana tulkintana :).