Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Saksan viinien trendejä opiskelemassa Masterclass -tastingissä

Jätä kommentti

Saksassa tehdään nykyään mielenkiintoisia viinejä, mutta niitä ei vaan niin laajalti pääse maistelemaan. Onneksi toukokuussa vietetään taas Riesling- ja Spätburgunder -viikkoja, jolloin ravintoloissa ympäri Suomen on tavallista parempi kattaus saksalaisia viinejä.

Sain kutsun Saksan viinitiedotuksen järjestämään saksalaisten viinien Masterclass -tastingiin. Maisteluun kuului melkoisen kiinnostava tietopaketti saksalaisista viinitrendeistä Master of Wine Romana Echenspergerin johdattelemana.

Tuottajia alkaa kiinnostaa kuohuvien kunnianhimonen tekeminen

Kuohuviinit ovat nousussa ja yhä useammat tilat tulevat keskittymään pelkästään laadukkaiden kuohareiden tekemiseen. Saksa on iso kuohuvien tuottaja, mutta tuotanto on tähän asti keskittynyt muutamalle isolle talolle. Nyt myös pientuottajat ovat innostumassa laadukkaiden sektien tekemisestä. Etenkin Rieslingin mahdollisuudet sekt-rypäleenä ovat nyt viljelijöillä kovan kiinnostuksen kohteena .

Riesling-rypäleen potentiaalia kuohuviinin valmistuksessa tullaan hyödyntämään lisää, sillä on monta hyvää puolta. Riesling välittää kuohuviinkin hyvin kiinnostavan maaperän (terroir) maut. Rieslinigistä saadaan tehtyä vähemmän voimakkaasti kuplivaa sekä vähemmän vahvaa ja hapokasta (PH-mielessä) kuohuviiniä.

Romana Echenspergerin mukaan jatkossa tullaan näkemään kiinnostavia ja laadukkaita Riesling-pohjaisia Sektejä.

Myös yliopistoissa kuohuviini on tällä hetkellä uuden tutkimuksen ja opetuksen kohteena.

Samoin rosen laatu on alkanut kiinnostaa tuottajia. Aiemmin rosepulloihin saattoi päätyä tilan huonoimmat takarinteen puolihomeiset rypäleet. Rose ei ollut tuottajille kiinnostavaa. Se selittääkin ehkä myös miksi viininharrastana en ole juuri koskaan kiinnostunut Rosesta – en ennen kuin viime keväänä löysin Pullon henkien suositteleman Crudon Rosen.

Tämän alustuksen jälkeen maistelimme kolmea eriluonteista sektiä. 2015 Riesling Sekt b.A. brut Braunewell Rheinhessenin alueelta: hedelmäisen helppo, mutta luonteikas kuohari. Viini edustaa Saksassa suosittua kuoharityyliä, 12 euron hintaan.

2014 Riesling Sekt Prestige Extra brut, Griesel & Compagnie, Hessische Bergstrassen alueelta. Kuoharihullun tuottajan Riesling-pohjainen viini on viettänyt neljä vuotta pullossa, joten kunnianhimoa ja päämäärtietoista tekemisen meinkiä on tällä tilalla. Hintakin on 25 euron luokkaa Saksassa.

Kolmantena 2012 Hassel VDP.Grosse Lage, Riesling Sekt brut Wein- und Sektgut Barth,  Rheingaun alueelta. Kuohari jossa on valkoviinillistä rakennetta. Grand Cru -kuoharissa on leveä ja pyöreä maku, jopa petroolinen pitkä maku. Hintaa tuleekin jo 32 euroa.

Luomun osuu tulee kasvamaan

Iso trendi on myös luomuviinien osuuden kasvu. Kahdeksan prosenttia viininviljelyn käytettävästä maaperästä Saksassa on tällä hetkellä luomua. Näin se on maailman kuudenneksi suurin luomuviinien tuottaja, käytetyn maa-alan pohjalta laskettuna. Kasvava trendi on nähtävissä myös biodynaamisesti (Demeter) tuotettujen viinien viljelyalassa.

Luomuun siirtymiseen puoltaa sekin, että niistä on helpompi tuottaa vähemmän alkoholia sisältäviä viinejä.

Maaperä ja mikroilmasto voi luoda hyvin erilaisia Rieslingejä

Seuraavaksi tutustuimme miten viininviljelyalue ja maaperä vaikuttaa Riesling-viineihin. Tilkka kolmea eri Rieslingiä lasin pohjalle ja samalla Saksan kartta näkyville. Maaperät mikroilmasto vaihtelevat paljon ja ne myös maistuvat lasissa.

2016 Binger Scharlachberg Riesling trocken, Weingut Riffel Rheinhessenin alueelta. Hapokas ja mineraalinen, kevyen luonteikas. Hapan ja suolainen maku saa tanniinista potkua, myös raikas inkiväärinen vivahde. Luomuviini.

2015 Sonnenberg Riesling trocken Weingut Eymann, Pfalzin alueelta. Pfalz on Saksan Toskana loivine maastoineen. Viini jakaa mielipiteitä, sitä joko rakastetaan tai vihataan. Nuori viinintekijä on tehnyt hyökkäävän hapokkaan luomuviinin. Omenainen, pähkinäinen viini vaatii ruuan rasvaa kesyttämään makuaan.

2016 Ockfener Bockstein, Riesling Kabinett Weingut van Volxem Moselin alueelta on taas aivan erilainen riesling. Pyörä, leveä, hedelmäinen ja hurjan makea 64 grammalla sokeria. Minun makuuni liian makea jopa sushiviiniksi.

Sylvaner tuleva trendirypäle

Romana Echensperger tuntee Sylvanerinsa, sillä hän on kotoisin Frankenin alueelta Baierista ja siellä Sylvaner on jo iso juttu. Romana on myös tehnyt Master of Wine -työnsä Sylvanerista.

Saksa on ylivoimaisesti suurin Sylvanerin tuottaja maailmassa, Ranska tulee seuraavana ja lopuissa viinimaissa rypäle onkin lähinnä anekdootti.

Iso tuleva trendi on Romana Echenspergerin mielestä Sylvaner-rypäleen nousu. Rypäle on luotettava kasvatettava, oikea viiniköynnösten robotti ja sitä löytyykin kasvuvarmuuden vuoksi lähes aina viiniköynnösten risteytyksistä, kertoo Echensperger.

Makunsa puolesta Sylvaner sopii myös toiseen suureen trendiin eli vegeruokiin. Myös merenelävät viihtyvät Sylvaner-lasillisen seurassa.

2015 Silvaner trocken „Terrassen“ Weingut Bischel Rheinhessenin alueelta. Kuivalla viinillä on tiukka alku, mutta tasapainoinen loppumaku. Selkeä puhdas maku. Viini on viettänyt 8 kuukautta tammitynnyrissä.

2016 Sommeracher Katzenkopf Silvaner trocken, Richard Östreicher Frankenin alueelta. Lempeät hapot tuovat mieleen kevyen kesäjuoman. Pyöreä, elegantti maku saa myös vähän happaman vivahteen. Kesägrillin viereen hengailemaan hyvin viilennettynä.

2016 Escherndorfer am Lumpen, Silvaner GG / Horst Sauer Frankenin alueelta. Viinin hapokkuus kantaa pitkään suussa, mukana mausteita, savua ja pähkinää. Paljon suutuntumaa, joka nostattaa mukavasti veden kielelle. Viini kannattaa kaataa isoon lasiin, maku hyötyy siitä.

Spätburgunder eli Spätikkä eli saksalainen Pinot Noir

Neljäs tastingin osuus on suosikkini, Spätburgunderit. Muutamana aiempana keväänä Riesling- ja Spätburgunder -viikoilla on Tampereen ravintoloista löytynyt oikein ihania Spätburgundereita. Ihan harmittaa, ettei niitä useimmiten Alkosta saa, mutta onneksi edes teemaviikkojen aikana. Phalzin alue olisi kyllä mielenkiintoinen viinimatkan kohde. Saksa onkin nykyään maailman kolmanneksi suurin Pinot Noirien tuottaja Ranskan ja Yhdysvaltojen jälkeen, jälleen viljelyalan pohjalta tilastoituna, 11 000 ha vuonna 2017.

2016 Spätburgunder trocken „Gründerwein“, Genossenschaft Mayschoß-Altenahr Ahrin alueelta. Pohjoisessa Saksassa sijaitseva pieni alue tuottaa kiinnostavia Pinot Noireja eli saksalaisittain Spätburgundereita. Viinin hapokkaan marjaisa viini on tehty saksalaiseen punaviinimakuun. Riistalle sopiva kirsikkainen ja punaisten marjojen viini on helppoa juotavaa.

2015 Rosenberg Spätburgunder „Alte Reben“ Weingut Georg Gustav Huff  Rheinhessenistä on viini jonka tammisuus jakaa mielipiteitä. Tuoksussa on marjaa ja hedelmäisyyttä, maussa on hapokkuutta, hieman ohut keskimaku ja suuta suipistava jälkimaku. Vesi nousee kuitenkin kielelle lopputulemana kun viini hieman avautuu lasissa. Tuottaja on nuori viinintekijä, mutta köynnökset ovat 50 vuotta vanhoja. Romana sanookin, että viinintekijällä pitää olla hyvä itsetunto uskaltaakseen tehdä viinille vähemmän.

2014 Schlatter Maltesergarten Spätburgunder trocken Weingut Waßmer Badenista. Kevythappoinen ja punaviinillisin näistä kolmesta. Romana kertookin, että viini on tehty kansainvälisten markkinoiden makuun sopivaksi. Tasapainoinen ja kypsän makuinen viini.

Sokkomaistelu

Masterclass päättyy neljän viinin sokkomaisteluun. Ja kuten aiemminkin, määrä ei ole tässä se juttu vaan laatu. Lasin pohjalle tulee tilkka, ja sylkemisastia on pöydällä, johon voi kaataa loput lasin pohjalta.

Ensimmäinen on kuulas vahvan punainen rose. Pehmeät hapot tuovat mieleen kivan keyven kesäjuoman terassilla. Rose kantaisi minusta hyvin kanaa ja kasviksia grillistä. Romana suositteleekin mezelautasta rosen oheen. Viini on 2017 Blauer Spätburgunder Rosé trocken, tuottaja Weinhaus Bettina Schumann Badenista.

Valkoviinissä on voita ja pähkinää, petroolia ja vähän tammea. Viini osoittautuu Chardonnayksi, mikä on eksottinen rypäle Saksassa. 2014 Chardonnay trocken „Alte Reben“ Weingut Huber Badenista.

Seuraava valkoviini on jopa pirskahtelevaa ja suussa pistelevää. Minun tekee mieli sekoittaa viiniin appelsiinimehua. Se osoittautuukin Sauvignon Blanciksi. Rypälettä kasvatetaan Saksassa niillä alueilla missä on liian kuumaa Rieslingille. 2017 Sauvignon Blanc trocken, Fumé blanc, Weingut Bernhard Ellwanger, Württembergistä.

Neljäs lasi on kuin kukkakimppu. Tuhdissa tuoksussa aprikoosia, muita hedelmiä ja  tropiikkia. Maku on raikkaan kukallinen. 2017 Iphöfer Kronsberg Scheurebe “Alte Reben“ Weingut Hans Wirsching, Frankenista.

16 viinin tasting osoitti hyvin miten laajakirjoisia ja kiinnostavia viinejä Saksa nykyään tuottaa. Viinialueiden kartta löytyy Saksan viinitiedotuksen sivuilta.

13.-26.5.2019 on jälleen mahdollisuus maistella ravintoissa vähän laajempaa kattausta saksalaisia viinejä. Toukokuussa Riesling ja Spätburgunder- viikoilla on mukana 90 saksalaista tuottajaa ja paljon ravintoloita ympäri Suomea. Toukokuussa viinitapahtuman verkkosivuilta tulee löytymään myös mitä viinejä ja tuottajia missäkin ravintoloissa on tarjolla, joten voit suunnata kierroksesi sinne missä viinit ja niille varta vasten suunnitellut ruoka-annokset näyttävät kiinnostavimmalta.

Mielenkiintoista että Saksalla on tällainen viinitiedotuksen resurssi, joka koordinoi ravintoloiden kanssa Riesling ja Spätburgunder- viikkoja jo yhdeksättä vuotta. Ranska ja Italia ja muut perinteiset viinimaat varmaan luottavat, että niiden viinejä myydään muutenkin. Voi tulla nekin ajat, että kuluttaja kaipaa vaihtelua eikä pelkkä bulkki tai brändi riitä.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.