Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Uunissa paahdettua parsaa, tomaattia ja pinjansiemeniä ”Toscanan tyyliin”

Jätä kommentti

En takaa että tämä ohje on autenttinen toscanalainen parsaresepti, mutta herkullisuuden takaan. Ohje on helppo, kokoat ainekset vain vuokaan ja käytät uunissa.

Kenties toscanalaistyylistä parsaa

  • kaksi kourallista luomuparsaa (puoli nippua)
  • kaksi kourallista superkirsikkatomaatteja
  • muutama rouhaus mustapippuria myllystä
  • 2 rkl pinjansiemeniä
  • sormisuolaa
  • 1 pieni valkosipulin kynsi
  • ½ tl sitruunan tai limen kuorta
  • oliiviöljyä
  • tiraus luomusitruunan mehua
  • rouhean paljon raastettua parmesaania

Laita uuni lämpiämään 205 asteeseen (tarkkaan ottaen 400 Fahrenheitista käännettynä 204 astetta).

Huuhtele parsat ja napsauta kuiva tyvi pois. Huuhtele kirsikkatomaatit ja halkaise. Laita ne uunivuokaan ja mausta kevyesti mustapippurilla, sormisuolalla, pilkotulla valkosipulilla ja oliiviöljyllä. Ripottele pinjansiemenet päälle.

Raasta luomusitruunan kuorta, varo raastamasta valkoiseen kitkerään osaan asti. Purista hieman sitruunan mehua kasvisten päälle. Minä olin hieman liian runsaskätinen sitruunan mehun kanssa – ensi kerralla vähemmän tai sitten kuten ohjeessa sanotaan, lisää sitruunan mehu uunissa kypsentämisen jälkeen. Parmesaani kannattaa minusta laittaa uuniin mukaan, sillä siitä tuli ihanan makuista hieman paahtuneiden pinjansiementen kanssa.

Raasta siis päälle parmesaania niin että parsat lähes peittyvät. Sekoita ja nosta uuniin 10-15 minuutiksi. Kokeile lopussa parsojen kypsyyttä haarukalla. Älä päästä ylikypsäksi.

”Toscanalaistyylinen” ohje ja otsikko on peräisin jenkkiläiseltä Taste of home -sivustolta. Kävin keittokirjahyllyni toscanalaiset keittokirjat läpi ja googlasin italiaksi ohjeen aineksilla, mutta vastaavaa ohjetta ei tullut vastaan. Sen verran italialaista mentaliteettia parinkymmenen reissun ajalta on tarttunut, että minun piti selvittää onko lähde sijoittanut ohjeen oikeaan maakuntaan vai onko toscanalaistyylinen vain markkinointitermi. Taitaa olla enemmän jälkimmäistä?

Minun korviini aina kirskahtaa kun jossain ohjeessa lukee ”aasialaistyylinen” ja ohjeessa on suvereenisti käytetty japanilaisia, korealaisia ja thaiaineksia sekaisin. Eihän se tietysti tee ruoasta huonompaa. Itsekin olen varmaan syyllistynyt joskus ”aasialais” -otsikkoon paremman puutteessa. Siksi onkin hauskaa, että parhaiten tuntemastani ruokakulttuurista (omani lisäksi) osaan vähän epäillä miten pieteettisen toscanalainen ohje on. Italialaisille asialla kun on väliä – laitetaanko tässä kylässä sitruunaa ennen vai jälkeen uunin vai onko koko sitruunan käyttäminen ehdottomasti naapurikylän, saati toisen maakunnan eli ulkomaitten ohje.

Tarjoa hyvän parsaviinin kanssa. Usein tykkään yhdistää parsaan Rieslingiä, mutta pääsiäisen vegaanidinneriltä jäi Meinklangin Grüner Veltlinieriä. Toimii tomaattisen toscanalaisen parsan kanssa kauniisti, vaikka onkin itävaltalainen viini :).

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.