Kun kesä piipahti täällä, grillasin innosta piukeana vähän kaikkea. Ostin pääsiäisen rairuohoksi isot ruukulliset timjamia ja rosmariinia. Napsin karitsan kareen mausteet ruukusta ja hieroin kareen kylkeen. Jos olisin muistanut ostaa minttuakin, olisin laittanut sitäkin mukaan.
Jos grilli ei vielä kutsu, kypsennä kare pannulla ja uunissa. Eiköhän se grillikesä vielä tule käymään vähän pidemmäksikin aikaa.
Grillattu yrttinen kare kahdelle
- 500 g karitsan karetta
- oliiviöljyä
- mustapippuria myllystä
- 2 valkosipulin kynttä viipaloituna
- 2 rkl pilkottua tuoretta rosmariinia pilkottuna
- 2 rkl pilkottua tuoretta timjamia
- (tuoretta minttua)
- 2 rkl luomusitruunan keltaista kuorta (yhden sitruunan kuori)
- sormisuolaa
Puhdista kareesta kalvot ja rasva. Renssasin tällä kertaa myös luut puhtaaksi. Kun ei ollut kerrankin kiire, oli se mukavan meditatiivista hommaa. Usein jätän luut sellaisekseen ja kaluamme innolla hampailla kaiken maun luista. Vaikka eihän siitä juuri mitään syötävää ole. Putsaa luut tai jätä putsaamatta, mutta kalvot ja valkoinen rasva kannattaa leikata irti fileen päältä.
Raasta luomusitruunan kuoresta raastimella keltainen osa. Varo, ettei joukkoon eksy valkoista, kitkerää kuorta.
Pilko yrtit. Sekoita öljyyn yrtit ja sitruunan kuori ja reilut rouhaisut mustapippuria myllystä. Mausta karee fileen molemmin puolin. Viipaloi valkosipuli ja ripottele tasaisesti. Älä suolaa vielä tässä vaiheessa. Peitä liha ja jätä pariksi tunniksi huoneen lämpöön maustumaan.
Ennen kun lähdet virittelemään hiillosta, poista valkosipuli ja hiero sormisuolaa lihan pintaan. Valkosipuli tinkii kärvähtämään grillissä.
Laita hiillos tulemaan. Minun pihatakan grillissäni kestää noin 20-30 minuuttia kunnes hiilet ovat grillausvalmiita – riippuu tietysti kelistä, hiilistä ja kärsivällisyydestä.
Kun hiilet ovat sopivan hiiltyneitä, grillaa karetta aina pari minuuttia puoleltaan, niin että kaikki pinnat saavat kauniin ruskean pinnan. Kevään viileässä kelissä grillasin yhteensä 10 minuuttia. Ajat ovat viitteellisiä, kypsennysaika riippuu jälleen grillistä, hiilistä ja keleistä.
Käännä karetta parin minuutin välein. Grillaa myös päädyistä pitäen karetta pystyssä grillipihdeillä.
Grillasin samalla alkupalaksi luomuparsaa. Oi, että kevään ensimmäiset grillatut parsat maistuivat hyvälle! Lisukkeeksi grillasin samalla suippopaprikaa ja varsikukkakaalia. Aloitin siis paprikoiden grillaamisesta, laitoin sitten hiilille kareen ja parin minuutin päästä parsat ja varsikukkakaalit.
Kääri kare folioon ja pyyhkeeseen. Minä laitoin lippalakkini paremman puutteessa suojaamaan foliopakettia, mutta keittiöpyyhe pitää paremmin kareen lämpimänä. Anna kareen levätä 10-15 minuuttia.
Tarjosin kareen semiuusien perunoiden ja Ihanaa myös grillatun paprikan ja fetan kanssa, grillatun varhaiskaalin. Tai varhaiskaalisalaatin. Tai grillatun parsan kanssa! Ihanan hengästyttävää tämä kevään marssi grilliin.
Ohje on hyvin läheistä sukua muutaman vuoden takaiselle grillatulle karitsan kareelle, mutta silloin grillasin loppuajan epäsuoraan. Hiilet taisivat myös olla reippaammassa iskussa. Nyt grillasin lähikaupan silppuhiilillä, mikä on aina vähän vaikeampaa kuin kunnon hiilillä. Tällä kertaa oli myös reippaammin yrttinen lähestymistapa. Jos haluat grillata osin epäsuoraan, tsekkaa tämä toinen grillatun kareen ohje.
Löysin Viini-lehdessä kehutun alkuviini Pietra Susumaniellon Alkosta vasta pääsiäisen jälkeen. Oikein herkullista viiniä ja voisin hyvinkin uskoa, että se sopisi mainiosti suosituksen mukaisesti kareen kylkeen.