Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Äitienpäivämenu vegaanille ja sekasyöjälle + cashewhollandaise parsalle ja mausteiset seitanribsit

2 kommenttia

Savupaprikaiset seitanribsit fenkolinsiemenillä ja appelsiinilla.

Vietimme tänä vuonna hiukan etuottoisesti äitienpäivää. Nuoret pakkaavat jo rinkkojaan Interrailia varten. Ai että, muistoja sen seitsemästä Interrailista tulvii mieleen.

Perheen nuoret ovat nykyään vegaaneja, joten äitienpäivän dinneri rakentui parsalle Chocochilin vegaanisella cashewkastikkeella ja tyttären jatkokehittelemälle seitanreseptille. Tytär poimi seitanin mausteet vanhasta suosikistamme grillatun possunkyljen ohjeesta. Seitan on siitä ihana aines, että se kantaa mukavasti mausteisia makuja.

Kokosin menun äitienpäivälle myös sekasyöjille. Parsaa pekonilla ja karitsan karetta grilliin (tai kelien sattuessa jälleen, pannun kautta uuniin). Vegaaniset viinit sopivat molempiin menuihin, parsoille Meinklang ja seitanille tai karitsalle alkuviini Pietra. Samat ihanat keväiset lisukkeet sopivat molempiin menuihin.

Vegaaninen äitienpäivän menu

Alkuun grillattua parsaa vegaanisella cashew-hollandaisella (ohje alla)

Pääruoaksi grillattua appelsiinilla ja fenkolilla maustettua seitania (ohje alla)

Lisukkeeksi semiuusia perunoita uunissa

grillattua broccoliinia

grillattua varsikukkakaalia

grillattua paprikaa ja fetaa

Vegaaninen cashew-hollaindaise grillatulle parsalle

Chocochilin ihanalta vaikuttava parsaohje vain odotti äitienpäivää päästäkseen kokeiluun. Äänet hieman jakautuivat maistellessa. Minusta tämä oli aivan ihanaa, kun suolaa oli tarpeeksi. Nuoret kaipasivat hollandaiseen lisää syvyyttä, joten lisäsin ohjeeseen heidän ehdottamansa kasvisliemen. Ehkä myös ravintohiivahiutaleita voisi laittaa enemmän.

  • 500 g luomuparsaa
  • oliiviöljyä
  • sormisuolaa
  • 2 dl cashewpähkinöitä
  • 3 dl + 1 1/2 dl kasvislientä tai vettä
  • sormisuolaa
  • 2-3 rkl sitruunamehua
  • 2 rkl ravintohiivahiutaleita (tai enemmän, maun mukaan)

Laita cashewpähkinät ja 2 dl vettä mikroon ja kuumenna täydellä teholla 4-5 minuuttia. Kaada vesi pois.

Lisää cashewpähkinöiden sekaan kasvislientä noin 1 1/2 dl vettä kahdessa vaiheessa, ensin desi ja tarkista surauttelun loppuvaiheessa kastikkeen notkeus. Me käytimme tällä kertaa vettä ja totesimme että vegaanihollandaise kaipaisi syvyyttä kasvisliemen muodossa.  Jos kastike on kuivaa, lisää nestettä.

Mausta sormisuolalla ja sitruunan mehulla.

Soseuta kastike sileäksi tehokkaalla sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa.

Napsauta parsoista kuiva tyvi pois. Huuhtaise parsat juoksevan veden alla, ravista kuivaksi ja mausta oliiviöljyllä ja sormisuolalla. Grillaa parsoja 6-8 minuuttia parsojen paksuudesta riippuen.

Tarjoa kastike ja parsat kuumana. Meinklangin Gruner Veltliner soi minusta kauniisti parsan ja kastikkeen kanssa yksiin enkä olisin voinut viipyillä niiden makujen äärellä pidempäänkin. Onneksi kastiketta jäi reiluisti yli, joten voin kokeilla siitä muita herkkuja.

Appelsiini-fenkoliseitan grilliin

Seitantaikina

  • 1,5 dl gluteenijauhoja
  • 1 dl kikhernejauhoja
  • 1 rkl ravintohiivahiutaleita (ei pakollinen)
  • 2tl savupaprikaa
  • 1,5 tl fenkolinsiemeniä (murskattuna morttelissa)
  • 2 tl rosmariinia
  • mustapippuria myllystä
  • 2 rkl soijakastiketta
  • 1 dl appelsiinimehua (tai yhden appelsiinin mehu)
  • 0,5 dl kasvi- tai sienilientä

Marinadi

  • 1 appelsiinin mehu
  • 1 tl savupaprikaa
  • 1,5 tl fenkolinsiemeniä
  • 1tl rosmariinia
  • 2-3 valkosipulin kynttä hienonnettuna
  • 1 rkl öljyä
  • mustapippuria

Grillaukseen:

  • oliiviöljyä

Lämmitä uuni 175 asteeseen.

Sekoita jauhot ja kuivat mausteet. Purista appelsiinista mehu ja mittaa mehun määrä desilitran mitassa. Taikina tarvitsee yhteensä 1,5 dl nestettä, kasviliemen ja appelsiinimehun suhdetta voi soveltaa.

Kaada mehu kaada jauhojen sekaan. Liota palanen kasvisliemikuutiota kuumaan veteen ja lisää jauhoihin. Lisää soijakastike.

Sekoita taikina tasaiseksi ja vaivaa kunnes gluteeni alkaa kehittyä. Taikinasta ei yleensä tule kovin tiivistä, vaan riittää että taikinaa voi muotoilla eikä se murene käsiin.

Levitä valmis taikina uunipellille reilun sentin paksuisena levynä. Edellisellä kerralla kerro oli paksumpi ja se toimi grillissä paremmin. Äitienpäivän sentin paksuisesta seitanpihvistä totesimme, että hieman paksumpi toimisi paremmin.

Paista levyä uunissa 20-25 minuuttia. 20 minuutin kohdalla levyn voi halkaista. Seitan on valmis, jos taikina on keskeltä kiinteää eikä taikinamaista.

Seitanin ollessa uunissa, valmista marinadi sekoittamalla ainekset laakeassa kulhossa, jonne seitanit mahtuvat marinoitumaan.

Kun seitan on kypsä, leikkaa levy neljään osaan ja pyörittele marinadikulhossa niin, että marinadia tarttuu kaikille sivuille. Anna marinoitua yön yli tai kiireessä vähemmän, puolesta tunnista tuntiin.

Ennen grillausta poimi valkosipulit pois pinnalta, etteivät ne kitkeröitä kärvähtessään seitania. Me emme sivelleet pintaa oliviiöljyllä, mutta totesimme jälkikäteen että se voisi tehdä pinnalle hyvää. Ensi kerralla sitten.

Grillaa marinoitua seitania välillä käännellen, kunnes pinta on mukavan rapea. Pre-äitienpäivän keli oli keväisen viileä, mutta hiillos hyvä. Seitanit viihtyivät grillissä noin 10 minuuttia.

Seitanpihvin valmistus on peräisin Ruoka-Alkemistin Seitan Ribseihin, mutta makumaailma  grillattuun possun kyljen mausteista. Maustemaailma oli justiinsa hyvä meidän makuun. Jos et tykkää vahvoista mauista, mausta hieman kevyemmin.

Pietran alkuviini toimi aika passelisti seitanin kanssa, mutta mietimme josko se olisi vielä parempaa jos seitanin kanssa olisi vähän herkempi maustemaailma. Oluenjuoja totesi, että oikein hyvä lager voisi olla paras yhtälö. Tuhdimpi Narvan Kanto Porter peitti vähän liikaa seitanin makuja.

Sekasyöjän äitienpäivän menu

Alkuun parsaa ja pekonia

Pääruoaksi grillattua tai pannulla ja uunissa kypsennettyä karitsan karetta

Lisukkeeksi semiuusia perunoita uunissa

grillattua broccoliinia

grillattua varsikukkakaalia

grillattua paprikaa ja fetaa

En ole maistanut Viini-lehdessä kehuttua alkuviini Pietra Susumanielloa karitsan kareen kanssa, mutta se on ihanan  herkullista viiniä ja voisin hyvinkin uskoa, että se sopisi mainiosti suosituksen mukaisesti kareen kylkeen.

Jälkiruoaksi nautimme vegaanista inkivääri-kookosjäätelöä, aivan ihanaa. Ohje tulossa pian!

 

Äitienpäivän menu 2018

Ihana äitienpäivän menu 2017

Äidin unelmamenu 2016

Karitsan karetta mýös 2015

Äitienpäivän herkut 2014

 

2 thoughts on “Äitienpäivämenu vegaanille ja sekasyöjälle + cashewhollandaise parsalle ja mausteiset seitanribsit

  1. Hyvää äitienpäivää:) Nappaankin tuosta tuon seitan.ohjeen, en ole aikoihin tehnyt sellaista, ja kaapissa onkin gluteenijauhoa sopivasti.

    • Kiva, että seitanohje näyttää kokattavalta! Meistä se oli oikein maukasta, vahvat mausteet jopa. Pikkusen paksummaksi voisi seitankakun leipoa, ainakin jos grilliin haluaa. Hyvää äitienpäivää sinne eteläänkin!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.