Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Ihanaa villiparsaa grillissä

11 kommenttia

Tampereen kauppahallissa oli ranskalaista villiparsaa, tavallisen parsan villiä serkkua. Olen aiemmin vain haaveillen katsellut villiparsan kuvia Instagramissa, nyt pääsin maistamaan sitä!

Kapoisia varsia ja pieniä vehreitä kukkanuppuja. Maku on hieman villimpi ja karheampi kuin viljellyssä parsassa. Samalla myös maukkaampi ja intensiivisempi. Ensimmäisen satsin grillasin, sillä minusta parsa on parhaimmillaan grillattuna.

  • puoli nippua villiparsaa
  • oliiviöljyä
  • sormisuolaa

Huuhtaise parsat juoksevan veden alla ja kuivaa varovasti pyyhkeellä.

Mausta oliiviöljyllä ja sormisuolalla.

Kapoisia villiparsoja grillatessa kannattaa käyttää apuna pienisilmäistä grillauspannua. Tavallisen harvan grilliritilän läpi parsat tippuvat hiilille.

Valliuksen vihannespuodista annettiin vinkiksi kypsentää parsat hyvin nopeasti. Villiparsaa voi syödä raakanakin, joten ei haittaa että varsi jää reippaasti napakaksi. Minusta purutuntumaa saa olla. Kun otat varresta kiinni, parsa taipuu mutta ei löpsähdä. Suurin osa parsoista oli onneksi saman paksuisia (tai saman kapoisia). Muutama ohuempi kypsyi tuossa minuutissa löpsäkäksi ja minun makuuni ne olivat jo ylikypsiä.

Grillaa parsoja kuumilla hiilillä puoli minuuttia puoleltaan, yhteensä minuutti, jos sitäkään.

Nauti heti Meinklangin Grüner Veltlinerin kanssa.

Mainokset

11 thoughts on “Ihanaa villiparsaa grillissä

  1. Nuo ovat kyllä hyvin hyviä, Ranskassa ja Sveitsissä niitä ollaan muutaman kerran ostettu. Sait aikaiseksi kaipuun Keski-Eurooppaan…

    • Oi, siellä niitä sai varmaan vähän helpommin. Osuiko koskaan lenkkipoluille kasvustoa?

      • Eivät kauhean yleisiä olleet kummassakaan paikassa. En ole koskaan villinä nähnyt (enkä ole varma, olivatko kaupoissa/torilla myytävätkään oikeasti villejä).
        Nyt muuten tuli kauhea himo karhunlaukkaankin – sitä oli Zürichin seudulla paljon ja tuoksu huumaava.

  2. Villiparsaa olen täällä pari kertaa löytänyt, ja sitä kasvaa täällä, mutta nyt en ole pariin vuoteen löytänyt. Se on kyllä tosi hyvää:)

    • Oi Jael, tuo olisi niin unelma! Onkohan villiparsamestojen kanssa sama kuin tryffelimestojen kanssa, aina neuvotaan naapurikylään? 😀

      • Muutama vuosi sitten Suomesta käymässä ollut ystäväni bongasi villiparsoja TEl Avivin keskuspuistossa ku kävelimme siellä.. En muista missä kohtaa ne löytyivät , ja siitä lähtien olen yrittänyt niitä etsiä, turhaan…..

  3. Noita parsoja(?) ei taida koskaan saadakaan muualta kuin oikeiden kauppahallien oikeilta vihanneskauppiailta. Mekin ollaan kokattu noita joitain vuosia sitten ja nyt sun blogikuvasi perusteella sain inspiraation ja yritin kysellä niitä muutamista erään isomman kaupungin superhypermarketeista. Joka paikassa henkilökunta oli ihan hoomoilasena – mikä, en oo koskaan nähnytkään jne… ja yhdessä paikassa yritettiin tarjota varsibrokkolia kun on ihan saman näköistä (?)… Eli täytyy taas ensi viikolla kysellä Hakaniemen hallin vihanneskauppiailta.

    Olen vähän miettinyt tuota villiparsa -nimitystä. Etelämpänä Euroopassa kun se joka paikasta kerättävä villiparsa on tosi piiiiiitkääää, tosi laiiiiiihaaaa ja muutenkin kitukasvuisen näköistä. Onkohan tuo ”villiparsana” myytävä ”jänönhäntä” jokin erilaiseksi jalostettu, maultaan hiukan parsaa muistuttava lajike? Joka tapauksessa aivan ihastuttava koriste lautasella 🙂

    • No minustakin nuo näyttävät vähän kauniimmilta kuin ne villiparsat mitä löydettiin ystävän kanssa joitakin vuosia sitten…

      • Tuossa voi olla vinha perä, jotain semivilliä lajiketta. Ihmettelin myös kun koko pakka villiparsoja oli niin tasapaksua ja tasakokoista. Omatkin viljellyt kasvaa ihan eri tahtia ja kokoa. Pitäisi päästä joskus jonkun nonnan oppiin Italiassa keräämään :).

  4. Tämä ”villiparsa” (Ornithogalum pyrenaicum) on parsakasvien (Asparagaceae) sukuun kuuluva koristekasvi, tähdikki, jonka nuput voi syödä ennen kuin se alkaa kukkia.
    https://fi.wikipedia.org/wiki/T%C3%A4hdikit
    En tiedä miten kasvatus Suomessa onnistuu, mutta siemeniä voinee tilata netin puutarhamyymälöistä jos haluaa kokeilla.
    https://www.alsagarden.com/en/39-ornithogalum-pyrenaicum-wild-asparagus.html

    • Kiitos Flan, tämä selvensikin paljon! Ilmankos tämä ”villiparsa” oli niin tasakokoista :). Onkohan Suomessa syötäviä luonnonvaraisia tähdikkejä? Oishan se hienoa jos meilläkin olisi villiruokana ihan omaa villiparsa-tähdikkiä. Google ei tosin tuonout vastausta muutamalla ensimmäisellä sivulla. Ehkä pitää tilata koe-erä siemeniä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.