Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Helppo soija-limemarinadi + grillattua luomukanaa kahdella tapaa

Jätä kommentti

Tämän kesän paras marinadi broilerille! Pohja syntyy soijakastikkeesta, seesamiöljystä ja limestä, makua voi varioida käyttämällä eri yrttejä. Arki-iltana olen pikamarinoinut kokonaiset luomubroilerin paistileikkeet soija-limekastikkeella sellaisenaan. Viikonloppuna marinoin hartaammin ja askartelen paistikuutiot vartaisiin. Kumpikin tapa toimii passelisti ja takuuvarmasti maistuu paremmalle kuin kaupan valmiiksi marinoidut tehdasbroitsut.

Olen päätynyt siihen, että helpointa grillattavaa luomubroileria on paistileike, siis sellainen koipiliha josta on poistettu luu. Se ei kuivu, mutta kypsyy kohtuullisen nopeasti meheväksi.

Jos grillausaika on kortilla, kokeile nopeaa ja helppoa paloina grillihärpäkkeessä grillattua luomubroileria.

Grillattu luomubroilerin paistileike soija-limemarinadilla kahdella tapaa

  • 450 g luomukanan paistileikkeitä (n. 4 kpl)

Soija-limemarinadi

  • 4 rkl soijakastiketta
  • 2 rkl seesamiöljyä
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • ½ limen mehu
  • reilu tömäys savupaprikaa
  • persiljaa tai muita yrttejä maun mukaan
  • hippusen sormisuolaa

Vartaisiin

  • 1 pkt hyvää pekonia (paksuja viipaleita)
  • kasteltuja grillitikkuja

Kokonaiset leikkeet

Jos grillaat paistileikkeet kokonaisina, sekoita marinadin ainekset soijakastike, seesamiöljy, oliiviöljy, limen mehu ja mausteet broilerin joukkoon. Olen maustanut vaihtelevat eri yrteillä, usein persiljalla. Käyttäisin korianteria, jos löytäisin sen kasvimaalta… kuka ei ole kitkenyt kasvimaataan? Inkivääri ja valkosipuli sopivat myös makumaailmaan vaihtelun vuoksi.

Vartaiden kokoaminen

Jos teet vartaita, leikkaa leikkeisäa tasakokoisia viipaleita. Koiven liha ei ole ihan tasapaksua, leikkasin päädyissä olevat paksummat kohdat noin tuuman pituisiksi paloiksi ja keskikohdalla olevat ohuemmat vähän pidemmiksi. Kaada marinadiainekset joukkoon ja anna tekeytyä, puoli tuntia tai pari tuntia, sen verran kuin aikaa sattuu olemaan.

Laita 8 kpl puista varrastikkua veteen likoamaan.

Päätin viimeksi tuunata broilerivartaita pekonilla. Se oli helpommin aiottu kuin tehty, sillä olin edelliseen ruokaan leikannut paketista puolet ja jäljellä oli lyhyitä pekonisiivuja. Pekoni oli myös eri merkkistä kuin tavallisesti, ohutta ja haurasta. Päädyin survomaan sormin pekonia tikkujen väliin. Maku oli ihan ok, mutta ei tälläisenään erityistä lisäarvoa tuonut. Hyvä, rapeaksi pinnaksi grillautunut pekoni toisi.

Ota kaksi tikkua ja pujota sormin broilerin palat tikkuihin. Älä sullo kovin tiukkaan, näin vartaat kypsyvät nopeammin. Jos laitat pekonia, pujota alku pekonista tikkuun, kieputa harvasti vartan ympäri ja loppu tikun nokkaan – noinhan se optimaalisti menisi. Jos pekoni käyttäytyy kuin minulla, ujuta pekoninpäät broilerinpalojen väliin.

Grillaus

Tästä eteenpäin sama ohje toimii kokonaisina grillattaville ja vartaille.

Rakenna hyvä tasainen hiillos. Grillaa käännellen 20 minuuttia. Sivelin alkupäästä grillausta loppua marinadikastikkeesta vartaisiin, se antoi selvästi mukavaa syvempää makua.

Nauti uusien perunoiden, keitetyn speltin tai riisin kanssa. Oheen reippaasti kesäisiä grillattuja kasviksia ja salaattia. Lasiin Crudoa, kesän parasta kevyttä roseviiniä.

Kokonaisena grillatut paistileikkeet.

En muuten ymmärrä vartaita, johon laitetaan kanaa ja kasviksia sekaisin. Yleensä ainekset kypsyvät eri aikaan, toinen on raakaa ja toinen ylikypsää. Jos kypsennät kanaa, senhän on parasta olla kypsää. Kasvisvartaat laitan mielellään erikseen tai grillaan kasvikset sellaisenaan. Yleensä grillissäni kypsyy useampaa kasvista samoilla hiilillä. Kanan kaveriksi sopii kaikki sesongin kesäkasvikset: sipuli, porkkana, herne, maissi. Laitan maissin ja porkkanat ekana, että ne ehtivät kypsyä, sitten kanat ja nopeammin kypsyvät ohuet kesäsipuli. Kesäkasviksiin saa myös kivaa vaihtelua laittamalla seesamiöljyä oliiviöljyn sijaan.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.