Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Mahtavaa vegaanista naanleipää kaasugrillistä

Jätä kommentti

Naanleipää elokuun illassa kaasugrillissä. Pitkävartinen grillipannu on kätevä väline, samoin pitkävartiset grillipihvit. Grillin mittarin mukaan parhaimmillaan grillissä oli 350 astetta lämpöä.

Mökkeilin Turun saaristossa vegaaniseurueessa. Vilja teki aivan mahtavaa kasviscurrya (ohje tulossa piakkoin) ja Risto leipoi oheen naanleipää. Päätimme kokeilla miten leivän paahtaminen mökin kaasugrillissä onnistuisi. Leivästä tuli mahtavan makuista! Pintaan tuli aivan oikean näköisiä tummia pilkkuja ja leivät puffasivat komeasti.

Naanleivät kaasugrillissä (8-10 kpl)

  • 2,5 dl vettä
  • 1 rkl sokeria
  • 2 tl kuivahiivaa
  • 1 tl suolaa
  • 6 dl vehnäjauhoja
  • reilusti kasvismargariinia

Kuumenna vesi noin 42 asteiseksi ja lisää joukkoon hiiva ja sokeri. Sekoita, ja anna seisoa hetki kunnes hiiva alkaa vaahtoutua.

Lisää seokseen suola ja sekoita joukkoon jauhoja vähän kerrallaan. Sekoita taikina tasaiseksi, lisää tarvittaessa lisää jauhoja ja vaivaa taikinaa kevyesti kevyesti hetken aikaa. Alkuperäinen ohje käskee vaivaamaan noin 20 kertaa, leipuri katsoi silmämääräisesti milloin taikinasta tulee tasainen pallo. Peitä taikina pyyhkeellä ja kohota lämpimässä paikassa 30 min.

Kaada kohonnut taikina jauhotetulle alustalle ja jaa 8 osaan. Naaneja kannattaa kaulita sitä mukaa kun niitä paistaa, sillä taikina ei välttämättä pidä litteää muotoaan odotellessaan.

Autenttisemman naanleivän saat tietysti tandooriuunissa, mutta myös kaasulieden liekillä voi paistella pihtien avulla. Arkikokille kelpaa myös valurautapannu. Jos paistat leivät pannnulla, niistä kannattaa tehdä varsin ohuita, alle puoli senttiä, jotta ne eivät kohoa pulliksi pannulla. Huomasimme, että kaasugrillillä kannattaa jättää taikina hieman paksummaksi, jotta se ei kuivu aivan korpuksi.

Paista leipiä kuumalla pannulla tai kaasugrillissä noin 1,5-2 minuuttia puoleltaan, kansi päällä. Kannen availu viilensi grillin uunimaisuutta, mutta parhaimmillaan gillissä oli mittarin mukaan yli 300 astetta lämpöä. Paljonkohan tandooriuunissa on lämpöjä? Kun grilli kävi oikein kuumana, riitti paistamiseen 1 minuutti ja 20 sekuntia puoleltaan.

Käytä paistamisessa apuna pitkävartista grillipannua eli härpäkettä ja pitkävartisia grillipihtejä. Operaatiossa auttaa, jos käsipareja on vähintään kahdet. Toinen leipoo ja toinen paistaa. Apuna kannattaa käyttää myös ajastinta. Unohduin ihailemaan meren lahdella illan viimeistä ruokakierrosta toimittavaa joutsenperhettä ja ehkä jokin leipä saattoi saada liian tumman pinnan. Puhumattakaan siitä, että sähläsin kännykän videon ja taskulampun välillä.

Nosta paistettu leipä kuumalle lautaselle ja voitele vastapaistetut leivät sulalla kasvismargariinilla sitä mukaa kun ne valmistuvat. Peitä leipä reilulla foliosiivulla, pino kasvaa kohtuullisen korkeaksi. Folio pitää leivät kuumana kunnes kaikki on valmista syötäväksi.

Syö leivät mausteisen kasviscurryn ja intialaisen riisin kanssa. Vegaaninen ohje tulossa heti kun ehdimme sen työstää.

Kaasugrilli on kyllä kumma laite. Se tuntuu lieden ja uunin yhdistelmältä ja vannoutuneena hiiligrillaajana en aina ymmärrä mitä lisäarvoa kaasugrillin käyttäminen tuo. Tässä kohtaa kuitenkin uunimainen ominaisuus oli selvästi etu.

Kotona grillaan pihatakassa hiilillä. Naanin tekeminen onnistuisi varmasti siinäkin, mutta kunnolla kuumilla hiilillä. Kansi kannattaa myös improvisoida vaikka wokpannusta. Nuori vegaanipari aikoo kokeilla seuraavaksi leivän tekemistä pallogrillissä! Minä voisin kokeilla syksyllä myös leivän grillaamista kakluunissa. Tämä onnistuminen avasi selvästi silmät uusille mahdollisuuksille :).

Joutsenparilla on kuusi jo varsin isoa poikasta. Onnistunut pesiminen Saaristomerellä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.