Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Lempeän tulista tomaattista linssi-kasvis -currya ja intialaista riisiä (vegaaninen)

2 kommenttia

Kun ruokaharrastajat lähtevät mökille, pakataan mukaan myös mausteet ja mortteli. Vilja teki meille lempeän mausteista intialaista kasviscurryä, jonka kietaisimme itse tehtyjen naanleipien taskuun ihanan rusinariisin kanssa. Juuri sopiva mausteisuus, kevyt tulisuus ja pieni purskaus makeutta riisin kanssa keitetyistä rusinoista.

Curryn pohja syntyy mausteseoksesta ja linsseistä. Tällä kertaa Vilja muhitti curryssa kukkakaalia ja bataattia.

Kasviscurry (4-5 hengelle)

  • 2,4 dl punaisia tai vihreitä linssejä
  • 4,7 dl kasvislientä
  • 3,5 dl vettä
  • 1 tl sokeria
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 1 sipuli
  • 3 valkosipulin kynttä
  • 2,5 cm pala inkivääriä
  • 1tl mustia sinapinsiemeniä
  • 400g tomaattimurskaa
  • puolikas bataatti
  • puolikas kukkakaali
  • suolaa ja pippuria maun mukaan

Mausteseos

  • 1,5 tl jauhettua kuminaa tai morttelissa hienonnettuja kuminan siemeniä
  • 1,5 tl jauhettua korianteria tai morttelissa hienonnettuja korianterin siemeniä
  • 1,5 tl jauhettua kurkumaa
  • 1,5 tl curryjauhetta
  • kuivattua chiliä maun mukaan

Mittaa isoon kattilaan kasvisliemi ja vesi, ja lisää joukkoon sokeri ja sitruunamehu. Sitruunalla ja sokerilla haetaan tamarind-veden tyyppistä hapanimelää vivahdetta. Huuhtele linssit ja lisää ne kattilaan. Kiehauta, ja anna keittyä kunnes linssit ovat pehmeitä: vihreille linsseille noin puoli tuntia, ja punaisille 15-20 minuuttia.

Kuumenna pannulla ruokalusikallinen öljyä. Lisää pannulle sipulit, ja paista kunnes ne alkavat olla kullanruskeita. Lisää sitten sinapinsiemenet, valkosipuli ja inkivääri sekä mausteseos. Paista mausteita pannulla 2-3 minuuttia.

Pilko bataatti parin sentin kokoisiksi kuutioiksi, kukkakaali samoin.

Kun linssit ovat valmiita, lisää kattilaan sipuliseos, bataatti ja kukkakaali. Hauduta kannen alla kunnes kasvikset pehmenevät, noin 20 min. Maista ja säädä makuja tarpeen mukaan.

Curryn ohje varastettu ja muunneltu täältä.

Intialainen riisi neljälle hengelle

  • 6 dl basmatiriisiä
  • 4 tl kurkumaa
  • 1 kanelitankoa
  • 6 kokonaista neilikkaa
  • 6 rkl rusinoita
  • (2 sipuli)
  • (2 tl kuminansiemeniä)

Huuhtele riisi siivilässä. Kuumenna vesi. Lisää kiehuvaan veteen kurkuma, kaneli, neilikka ja riisi. Keitä 10 min. Lisää rusinat veteen, kun keittoaikaa on jäljellä muutama minuutti. Poista valmiista riisistä kanelitanko ja neilikat.

Halutessaan ja jaksaessaan riisistä voi tehdä myös hieman monimutkaisemman version, jossa riisin keittyessä pannulla kypsennetään sipuli kullan ruskeaksi ja avataan kuminan aromit kuumalla pannulla. Kun riisi on keittynyt, siitä siivilöidään ylimääräinen vesi, ja riisi lisätään sipulien joukkoon kuumalle pannulle muutamaksi minuutiksi. Tällä kertaa teimme simppelimmän version.

Tarjoile curry ja riisi kuuman naanleivän kanssa.

Minusta curryssä oli chiliä sopivan lempeästi, tuliseen tottuneet nuoret pitivät chilin määrää vähän liian kevyenä. Ermelin Pinot Gris Reserve toimi mainiosti tämän lempeän mausteisen kasviscurryn kanssa. Jos rakennat tulisemman curryn, viiniksi sopii hyvin chiliä kanssa juttuun tuleva gewurstraminer.

Oluen juojat tykkäävät lasissa Ipasta.

2 thoughts on “Lempeän tulista tomaattista linssi-kasvis -currya ja intialaista riisiä (vegaaninen)

  1. Nam, tuo on niin herkkua, etenkin kun on viileämpää,. Olen itsekin tainnut postata vähän samantapaisesta currystä, intialainen kettiö on niin täynnä aarteita:)

    • Curry oli kyllä ihanaa. Täytyypä tsekata sun ohje, nyt kun olen päässyt curryn makuun. Mä olen jostain syystä kuvitellut että curryt on vaikeita (ehkä Thaimaan ruokakurssilta, jossa curryn tekoon meni puoli päivää), mutta eipä tuo näyttänyt oleva niin mutkikasta :).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.