Sydän sykähti. Löysin kauppahallista erittäin terhakan näköisiä tiikerirapuja, puoleen hintaan. Tällaiset löydöt ovat juuri se syy miksi kiepahdan lähes joka perjantai Tampereen kauppahallissa isojen markettien sijaan. Jatkossa vielä ehkä useamminkin, jos kauppahallin aukioloa pidennetään (lobbaus kannattaa!)
Kun tiikeriravuissa on pää ja kuoret jäljellä, kannattaa marinadiin buustata kunnon maut. Kuorettomien jättirapujen mausteet voivat olla hienostuneempia. Nyt laitoin reippaasti tuoretta inkivääriä ja valkosipulia, persiljaa ja vähän harkittuani soijakastiketta. Makuyhdistelmä oli täydellinen! Niin ihana, että oli aivan pakko ottaa toinen kierros kuorien kanssa, tarkistaa oliko jossain kolossa vielä pala rapua, nuolla ja imeskellä kuoret molemmin puolin. Syö hyvässä seurassa, jossa kehtaa ottaa kaiken irti tästä herkusta :).
Kahdelle alkupalaksi tai yhdelle pääruoaksi
- 5-6 kuorellista tiikerirapua
Marinadi
- reilu loraus oliiviöljyä
- 3 cm tuoretta inkivääriä pilkottuna
- 2-3 valkosipulin kynttä
- kourallinen persiljaa pilkottuna
- loraus soijakastiketta (luomu shoy-kastike)
Paistamiseen
- oliiviöljyä
- seesamiöljyä
- marinadi mausteineen
Tarjoiluun
- avokadoa
- (soijakastiketta, jos tarjoat jasminriisiä oheen)
- limeä
- tuoretta persiljaa
Syön ravintoloissa ja kokkaan tiikerirapuja ja muita jättirapuja aina reissatessa. Grillaan tai paistan pannulla. Tänä kesänä – jo toisena kesänä peräkkäin! – grillausta on taas saanut tehdä tarpeeksi, lisäksi koko ulkokeittiö on rakennuksen remontin takia täynnä maalattuja lautoja. Valitsin pannun näiden rapujen kypsentämiseen.
Pilko marinadiainekset, laita kulhoon. Lorauta öljy ja soijakastike joukkoon ja sekoita rapuihin. Nosta jääkaappiin muutamaksi tunniksi. Mietin jälkikäteen olisiko marinadiin pitänyt laittaa jo limen mehua, mutta koska näin tuli niin ihanaa, en jatkossakaan laita. Vasta tarjoillessa lohko lime oheen.
Laita paistinpannulle loraus oliiviöljyä ja toinen seesamiöljyä. Kuumenna öljy ja laita ravut pannulle. Rapuni olivat hieman epätasaisen kokoisia, laitoin isot ensin, pikkuisen pienemmät seuraavaksi. Kaavi kaikki marinadi mukaan pannulle.
Paista tällaisia pulleita, kuorellisia tiikerirapuja 2 min puoleltaan. Nämä olivat jo melkein, pienellä liioittelulla, lähes pienen hummerin kokoisia, joten mietin riittääkö kaksi minuuttia. Minulla oli muuta tekeillä, alkupalaa ja kuvausta tekeillä, joten ravut saivat vielä levätä pannulla, pois lieden kuumuudesta, kannen alla viitisen minuuttia. Kypsyydestä tuli näin aivan perfect! Mehevää, kypsää, eikä yhtään jauhoisen tuntuista, kuten ylikypsät ravut ovat.
Jos rapusesi ovat pienempiä, varo siis ettet kypsennä liiaksi.
Jos tarjoilet ravut alkupalaksi, riittää kaveriksi avokadoviipaleet. Pääruoaksi annoksen muuttaa yksinkertaisesti oheen keitetty jasminriisi.
Leikkaa avokado viipaleiksi. Laita lautaselle ravut, avokado, limeviipale ja ripottele päälle tuoretta persiljaa. Kaada lasiin hyvää Pinot Gris Reserve -viiniä, kuten Adamin Pinot Gris Reserve tai Ermelin Pinot Gris Reserve.
Avokadon lisääminen lautaselle on onnekas sattuma. Löysin samalla kauppahallikeikalla sertifioitua sashimituoretta tonnikalaa, jonka tarjoilin avokadon kanssa. Jokin satunnainen aivokuoren sähköisku muistutti, että jossain olen syönyt jättirapuja avokadon kanssa ja se oli hyvää. Niin onkin! Pehmeä kermaisuus avokadossa, tippa tai kaksi soijakastiketta ja limeä, rapua ja avokadoa samaan suulliseen. Ah, onnellisuutta!
6.9.2019 09:40
Olen myös innostunut kauppahallin pidennetystä perjantai aukiolosta. Edes silloin ehtii täältä maakunnastakin halliin. Toivottavasti jatkossa tarjonta on parempi myös muina iltoina edes siihen kuuteen saakka. Onhan minulla se hovihankkija, mutta aina välillä kaipaan itsekin kauppahalliin. Se tunnelma ja se palvelu!
7.9.2019 01:43
Eikö oliskin hienoa, jos kauppahalli siirtyisi nykyiseen ihmisten aikataulujen maailmaan? Eläkeläisetkään ei nykytiedon mukaan kolkuttele ovea aamuvarhaisella, vaan joskus aamukymmeneltä. Mä olen lobannut jo pitkään, että Tampereen kauppahallin pitäisi siirtyä eurooppalaiseen meininkiin, kaupat auki arkenakin silloin kun ihmiset ehtii ostoksille, ravintolat auki alkuillasta. No, edes perjantaisin niin ei tarvitsis ylinopeussakkoja hankkia :).
6.9.2019 17:26
Nam, ihanaa herkkua. Tiikeriravut ovat kyllä hyviä, täällä niiden paras aika on talvella, kun Välimeren vesi on kylmempää. En ole kyllä ihan varma onko sama lajike, koska tiikeriravut ovat kai aasialaista alkuperää, mutta aika samannäköisiä katkarapuja löytyy kalakaupoista talvella.
6.9.2019 20:01
On varmaan ihanaa asua maassa josta mereneläviä saa sesonkituotteina! Lähiruoan kannattajana sydän aina vähän nyrjähtää kun ostan kaukomaiden herkkua, mutta kun rakastan kaikkia rapuja ja mustekaloja. Nämä tulivat Malesiasta ja niin tuoreen makuisia että olen harvoin merenrantakaupungeissakaan saanut moisia.