Voiko herkkutattikeitto maistua liikaa herkkutatille? Minusta ei voi. Herkkutattiliemessä kypsennetty tattikeitto on kulhollinen pehmeää hemmottelua. Syyssade saa rauhassa hakata ikkunoihin, kun lämmittelet keittokulhon ympärillä sormiasi ja hellit intensiivisellä mutta pehmeällä umamilla makunystyröitäsi.
Tein keiton pohjan edellisvuoden herkkutattiliemestä. Maku syveni, pakastin tyhjeni ja erityisbonuksena keitto ei kaivannut kermaa.
Minulla oli iso kattilallinen pilkottuja omassa liemessään kiehautettuja herkkutatteja menossa pakastimeen. Pakastusrasioita oli naftisti, joten päätin tehdä lounaaksi tattikeittoa. Sain kahden hengen annokseen uppoamaan puoli litraa pilkottuja sieniä. Kerrankin aineksissa ei tarvinnut säästellä.
Sienet olivat siis esikypsennettyjä. Pakastan sienet aina omassa liemessään. Pilkon sienet kattilaan ja kuumennan hellästi, kunnes sienistä on irronnut neste. Pitkän empiirisen tutkimuksen jälkeen minusta tämä on paras tapa säilöä herkkutatti. Lumpsautan maustamattomat, sulatetut herkkutatit sitten pastakastikkeisiin, karitsapatoihin ja keittoihin.
Tattikeitto herkkutattiliemessä
- ½ litraa omassa liemessään kiehautettuja herkkutatteja
- muutama nokare voita
- 1 sipuli hienoksi pilkottuna
- kourallinen tuoretta persiljaa
- 1 dl kotitekoista herkkutattilientä
- 3 jääkuutiota kotitekoista maustettua herkkutattilientä
- 1-2 dl vettä
- sormisuolaa
- valkopippuria
- muutama tuore tattiviipale
Sulata omassa liemessä pakastetut herkkutatit. Jos käytät tuoreita tatteja, pilko ja lisää myöhemmässä vaiheessa keittoon.
Pilko sipuli ja persilja hienoksi. Laita kattilaan pari nokaretta voita, kuumenna ja lisää sipulit. Kuullota pari minuuttia ja lisää persilja. Mausta valkopippurilla ja sormisuolalla. Näin olet tehnyt makupohjan keitolle.
Lisää tatit. Jos käytät tuoreita tatteja, paista keskilämmöllä muutama minuutti niin että nesteet irtoavat.
Lisää tattiliemi ja vettä sen verran että saat keittomaisen koostumuksen. Minä laitoin desin tattilientä ja desin vettä. Keitosta tuli hieman sakeaa, ensi kerralla pari desiä vettä.
Keittelin hiljaisella lämmöllä 20 minuuttia, koska sienet olivat jo esikypsennettyjä. Tuoreita tatteja kannattaa keitellä hieman pidemmän aikaa.
Surauta keitto soseeksi sauvasekoittimella. En lähtenyt keittoa siivilöimään, koska se on minusta työlästä ja ja kotiruoka saa ollakin hieman rouheaa.
Maista ja säädä mausteita tarpeen tullen. Minusta keitto kaipasi vielä hieman lisää syvyyttä, joten kaivoin pakastimesta kolme itse tehtyä herkkutattiliemikuutiota (huh mikä yhdyssana). Isompi satsi lientä oli maustamatonta, mutta jääpalalokerikossa pakastamani kuutioliemen olin maustanut yrteillä, pippurilla ja suolalla. Johan osui maku kohdalleen.
Annostele keitto kulhoihin, ripauta väriksi tuoretta persiljaa. Tattikaudella viipaloi päälle vielä tuoreita tattiviipaleita. Kuumassa keitossa hieman lämminneet tattiviipaleet aateloivat keiton.
Tattilientä, eksymistä ja tattikoiria
Suosittelen lämpimästi herkkutattiliemen keittämistä. Sehän syntyy jo pelkistä tattien perkuutähteistä. Joskus kerään myös vähän ylikypsiä herkkutatteja ihan lientä varten. Olen päätynyt keittämään lientä kokoon oikein reippaasti. Pakastettava herkkutattiliemi on jo ihan mustaa, koostumukseltaan kuin öljyä. Laita liemi jääkuutiorasioihin, pakasta ja siirrä pakasterasioihin. Tai käytä jääkuutiopusseja.
Kun kävin tatissa en meinannut osata pois sieltä. Puhelimen GoogleMaps ei suostunutkaan toimimaan metsän keskellä. Aikani honkakankaalla pyörittyäni olin ihan varma, että auto on tuossa suunnassa. Eipäs ollut, ihan toiseen ilmansuuntaan piti tallustaa. Minulla on aina ollut legendaarisen huono suunnantaju. Onneksi eväät olivat repussa ja pienellä seikkailulla alkoi näkyä maanmerkkejä. Toiselle sienireissulle hoksasin tallentaa kartan offline-tilaan sekä tallentaa auton vieressä puhelimen karttaan missä auto on.
Tattikoirat osoittivat ensimmäistä kertaa oma-aloitteellisuutta! Eihän se vaatinut kuin 12 vuotta koulutusta vanhemman koiran kohdalla. Tähän asti tryffelikoirat ovat olleet sitä mieltä, että näethän sinä itsekin nuo maanpäälliset sienet. Nyt kumpikin kävi oma-aloitteisesti tökkäämässä kuonolla sientä, parikin kertaa. Hirveät kehut ja palkat! Se oli kuitenkin vain pieni välähdys, sitten molemmat painelivat ihan hulluna pitkin metsää tattien vierestä, päältä ja ohi.
15.9.2019 20:36
Tattiliemi on kyllä ihan mahtavaa. Minä pakkaan sen jääpalapusseihin. Vielä kun malttaa kuivata osan tateista, niin niistä tulee ihan omanlaistaan umamia ruokien mausteeksi.
15.9.2019 22:11
Eikös olekin! Idea peräisin C:n chefiltä, Ilkka Isotalolta, joten ilmankos :).