Kotimainen inkivääri on niin hyvää, mehukasta ja maukasta! Olen käyttänyt tätä harvinaista herkkua nyt vähän kaikkeen muuhun paitsi aamupuuroon. Sydänsimpukoiden ohjeen etsiminen lähtikin hakusanoista clams ginger garlic.
Sydänsimpukoita inkiväärillä, valkosipulilla ja sojulla
- 800 g sydänsimpukoita
- 1 rkl voita
- 1 rkl pilkottua tai raastettua tuoretta inkivääriä
- 1 rkl pilkottua tuoretta valkosipulia
- 2 rkl soijakastiketta
- 2 rkl sakea (käytin sojua)
- 4-5 jalopenon viipaletta (en maitopartana käyttänyt)
- kevätsipulia tai sipulin varsia
- tuoretta korianteria
- vaaleaa leipää kastikkeen kaapimiseen
Käsittelin simpukat ensin laittamalla ne kylmään veteen ja kaatamalla päälle suolaa. Suola saa simpukat pullauttamaan hiekat sisältään. Annoin simpukoiden olla suolavedessään tovin ja sen jälkeen huuhdoin hiekat pois vaihtamalla muutamat vedet kunnes vesi ei ollut enää sameaa.
Seuraavaksi valikoin pois selvästi kuolleet: kuori rikki, suu auki, pois. Avonaisia kuoria voi naputella ja katsoa jos kuori sulkeutuu eli simpukka on elossa ja syömäkunnossa. Hylkää kaikki avonaiset kompostiin. Kuolleita simpukoita syömällä riskeeraat vatsataudin ja usko minua, ei kannata.
Pilko valkosipuli ja inkivääri.
Ota iso paistinpannu ja sulata voinokare. Kuullota valkosipulia ja inkivääriä pannulla pari minuuttia ruskistamatta niitä.
Lisää pannulle soijakastike. Lisää sake/soju ja halutessasi chili.
Laita simpukat pannulle. Laita kansi päälle ja kypsennä pari kertaa heiluttaen pannua niin että maut pääsevät simpukoiden sisään. Simpukoista itsestään irtoaa vähän nestettä, sojuviinin kanssa saat ihanan kastikkeen. Kypsennä viitisen minuuttia tai jos sydänsimpukkasi ovat isompia, 6-8 minuuttia.
Kaiva pois simpukat, jotka eivät ole avanneet kuortaan, sillä ne ovat livahtaneet ensimmäisen turvatarkastuksen läpi ja kuolleita.
Ripota päälle sipulinvarsia ja pilkottua korianteria. Oheen hyvää vaaleaa leipää, jolla saat kaavittua kastikkeet suuhun. Jos haluat ruokaisampaa keitä jasminriisiä oheen.
Olen aiemmin suositellut Adamin Pinot Gris Reserveä äyriäisten kanssa. Uusin vuosikerta on menettänyt paljon aiemmasta olemuksesta, en suosittele sitä enää. Tarjoa siis hyvän Pinot Gris Reserven kanssa ja suosittele minullekin.
Clam ginger garlic. Ohjeiden etsimisessä on keskeistä löytää ne oikeat hakusanat. Ohje löytyikin lupaavan nimen omaavalta sivulta: Sea forager eli meren hortoilija. Monet käyttävät keräilystä mielummin nimeä horta, mutta en voi vastustaa hortoilun kaksinaismerkitystä. Kun tykkään kielellä leikkiä.
Inkivääri ja soju toivat sen merkittävän pienen makueron verrattuna tähän vanhaan italialaiseen luottoreseptiini valkoviinissä kypsennettyihin sydänsimpukoihin.
18.10.2019 16:50
Kuulostaa ihanalta! Ja nuo kuoret ovat niin nättejä. Täällä on rannoilla usein simpukankuoria, joita olen kerännyt,mutta yleensä sileitä ja harvemmin tuollaisia.
18.10.2019 17:42
Simpukat on niin kauniita! Oletko kokeillut kaivella hiekasta eläviä simpukoita? Monta vuotta sitten tytär sai simpukoiden poimimisesta oppitunnin ihan huippuopettajalta, Tampereen silloisen parhaan ravintolan Ristorante Perlan kokilta Carlolta. Satuimme samaan rantakaupunkiin lomalle Italiassa ja siellä Vilja ja Carlo snorklasivat urakalla pitkin matalaa rantaa. Parhaita lomamuistoja!
19.10.2019 19:05
En ole ,pitäisi joskus kokeilla;D